2017-45

Herfstlicht...

De eerste koude is in den lande geweest: van zondag op maandag is de temperatuur onder nul gezakt. De rijp kleurde de graslanden wit in de omgeving. De werkdag ervoor is menig bladgewas nog afgedekt met de koude op komst, tevens ruim een half bed prei gelicht met de schudlichter en binnengehaald voor een schoonmaakklus dinsdagmorgen vroeg. Wat genieten wij nu van de geïsoleerde schuur, de temperatuur ruim 10 graden hoger dan in de oude schuur - comfortabel en op dit soort koude dagen komt het zonlicht ook heerlijk binnen in de werkruimte. Voor de donkere tijd fijn om direct daglicht te ervaren, zeker omdat we winterdag veelal binnen aan het werk zijn in tegenstelling tot het vele buiten zijn in het groeiseizoen. We koesteren dit licht.

Met Sint Maarten op komst (11 november) staan we even stil bij het licht dat zich aan het terug trekken is in de aarde en daarnaast in knollen, bollen en de oranje wortel ‘als lichtprins’ bewaard wordt (het zomer-zonlicht is hierin opgeslagen en komt via hun tot ons als voeding in de wintermaanden). Om het terugtrekkende licht te eren en stil te staan bij dit proces, steken we met het sint maartensfeest dan ook een lichtje aan in een uitgeholde aardevrucht (en niet zoals bij Halloween in een pompoen), met name de rode biet en koolraap geven een hele mooie schijn! Met de lichtfeesten die volgen (Advent, Winterzonnewende, Kerstmis) steken we steeds meer lichtjes aan, Maria Lichtmis begin februari sluit dan de rij wanneer de dagen weer merkbaar aan het lengen zijn en daarmee het licht weer tevoorschijn treedt en de natuur zich in de lente weer mag ontvouwen.

De foto’s geven een inkijkje in de oogst van de zoete bataat, welke we een klein oppervlak van 250 m2 hebben geprobeerd dit jaar. Leuk om te doen, maar nog wel wat in te finetunen! Dit tropische gewas kan in ons klimaat goed geteeld worden, dit heeft een collega teler uit Limburg de afgelopen 2-3 jaar laten zien. Via dit bedrijf hebben we het plantgoed voor dit seizoen ook gekocht. Het verloop van de zomer en de temperatuur (ook die van de bodem) is ook erg van invloed op de opbrengst van dit gewas. Bij ons was de opbrengst niet echt goed, wel een deel mooie grote knollen maar veel klein maar wel bruikbaar gelukkig. Hopelijk over een aantal weken 1 x in het pakket!

Deze week in het pakket de laatste raapsteel en eikenblad sla rood die seizoen 2017 in tere, niet winterharde bladgewassen afsluiten en de boerenkool die het komende winterseizoen opent. Afgelopen week op onze Arnhem markt veel complimenten gehad over de smaak van de raapstelen, deze hebben we met het oog op de vorst vroeger in de week geoogst… De aantasting in het blad welke al wel in lichte mate aanwezig was hebben we proberen zoveel mogelijk eruit te laten, maar is onverhoopt na 2 dagen in de koelcel toch verder ontwikkelt, bruine vlekjes zijn wat meer en groter geworden, ons advies is dan ook: deze graag gelijk bereiden! Vol van smaak maar wel gevoelig in de bewaring door de vochtige omstandigheden. Eet er lekker van!

Pakket inhoud

Deze week:
groente Peen - Prei - Boerenkool - Schorseneer - Raapsteel - Zuurkool - Eikeblad sla rood (behalve combi)
fruit Appel Evelina - Peer Concorde - Sinaasappel Navelina (combi: Appel Evelina - Peer Concorde)
Verwacht:
groente Witlof - Pompoen Oranje - Groene kool - Courgette - Knolselderij - ?
fruit Appel - ? - ?

Preitaart

Voor het deeg: 250 gram gebuild meel – 125 gr boter – 50 ml water – mespunt zout – springvorm diameter 24 cm - 3 a 4 dikke preien – zout en peper – 2 tl oregano – 2 knoflookteentjes – 250 gr pittige kaas – evt. olijven, olie of boter

Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar. Kneed het mengsel tot een soepel deeg en bekleed hiermee de springvorm. Voor de vulling: snijd de prei in ringen en was deze. Stoof de prei heel even in wat olie of boter en doe hier de kruiden en de knoflook door. Schep het mengsel op het deeg en bedek het met olijven en de kaas. Bak de taart in het midden van een voorverwarmde oven gedurende 45 minuten op 200°C.

Boerenkool

De eerste nachtvorst is geweest afgelopen nacht van maandag op dinsdag ;-)

Gemakkelijke methode om boerenkool aan de struik klaar te maken:

  1. Stroop de bladeren van de stelen af en was deze. In een pan met dikke bodem een scheut olijolie warm ma-ken en de bladeren in het aanhangend water langzaam smoren. Deze als ze donker en slap zijn met 2 messen fijn snijden of hiervoor de keukenmachine gebruiken. Dan, indien men de boerenkool met aardappelpurée wil eten, dit met door de purée scheppen. Klaar is kees.
    (recept Marijcke van Hasselt)
  2. Stroop de bladeren van de stelen en was ze. Stop deze in een ruime plastic zak in de vriezer, of leg deze bij vorst buiten neer. Wanneer goed bevroren, de zak masseren waarbij de bladeren breken. Wel in bevroren toestand vervolgens verwerken.

Schorseneren op tafel

Basisbereiding: schoonborstelen en schillen met de dunschiller. Schorseneren onder water houden tijdens het schillen. In stukken van 4-6 cm snijden en direct in een kom met water en een scheutje melk of scheut azijn leggen om bruinkleuring te voorkomen (10-15 minuten). Koken in ruim water met zout en een scheut melk.

gekookt
Serveren met boter en peterselie, of een bechamelsaus of andere saus. (Laat de schorseneren uit­lekken en zeef het kookwater, dat u verder kunt verwerken tot saus of soep)
soep
Gare schorseneren pureren, verdunnen met bouillon, afmaken met kervel, peterselie en room en wat achterge­houden stukjes schorseneer. Deze soep van schorseneren heeft een zachte volle smaak.
gestoofd
Schorseneren 15 min. koken en nog even stoven in sinaasappelsap met geraspte gemberwortel en crème fraîche

Stoofschotel met schorseneren

8 Schorseneren - een versnipperde ui - sap van een halve citroen - 30 gr boter - 4 dun gesneden champignons - 15 gr bloem - geraspte parmezaanse of andere kaas - zout en peper - 1 theel tomatenpuree - 1 dl witte wijn - 3 dl bouillon - (2 tomaten evt.) - fijn gehakte peterselie

Kook de schorseneren gaar en smelt onderwijl wat boter in een stoofpan. Ui en champignons in de gesmolten boter. Haal de pan van het vuur en doe er bloem zout peper en tomaten-puree in. Zet de pan weer op het vuur en doe er de wijn en de bouillon in. Breng alles nu al roerende aan de kook en laat dan de pan 15 min op een laag pitje staan. Snij de tomaten en schorseneren in kleine stukjes en doe deze ook in de pan. Nog 10 min. koken en voeg voor het opdienen de geraspte kaas en peterselie toe.

Schorseneren uit de oven

schorseneren - 20 cl melk - 3 à 4 aardappelen - boter of olie -zwarte peper - pecorino-kaas

Snij geschilde schorseneer in stukjes van ca. 5 cm. Kook ze ca. 30 min in een mengsel van water en melk. Giet af en laat uitlek-ken. Ondertussen 3 of 4 aardappelen schoonborstelen en in de schil koken. Nadien afgieten, laten opdrogen en in schijfjes snijden. Smeer dan een kleine ovenschaal (20 cm) in met boter of olie. Bedek de bodem met de schijfjes aardappel en daarop de schorseneren. Werk dit af met wat (jong) belegen kaas en zet de schaal ongeveer 10' in de oven (> 200 graden) of grill. Serveer het gerecht met vers gedraaide peper en bijvoorbeeld pecorino kaas. Bon appetit!