2017-46

Bijna verhuizing ...

Naast het tuinwerk zijn wij deze week ook gestart met het voorwerk van de verplaatsing van de kas van zijn zomer- na de winterstek.

Nu groeit de veldsla nog gestaag door de koude nachten en vochtige grond buiten, na de verplaatsing is de eerste lichting leeg geoogst en neemt de tweede planting het stokje deels al over die dan al oogstklaar is. Dit jaar hebben we een mooie spreiding van de lichtingen, ondanks het ook zachte weer waren er ook de koudere nachten en nattere grond die de groei enigszins remde. De winterpostelein is inmiddels aardig geworteld en zal naar een oogstbaar stadium groeien met de beschutting die de kas straks zal bieden. Veldsla, winterpostelein en evt wilde rucola van een collega in het zuiden zullen elkaar waar mogelijk afwisselen en voor variatie in groene blaadjes in het pakket zorgen.

Het najaar gebruiken we graag om het glas van de kas schoon te maken. Aanslag van alg en stuifmeel houden een deel van het licht(spectrum) tegen welke juist zo nodig is voor de gewasgroei in de donkere tijd van het jaar. Graag doen we dit voor het verrollen…vele handen maken licht werk. Sven, Jeanet, Marchje en ikzelf hebben het verticale glas aan binnen- en buitenzijde geschoond, Roel neemt het dek/dak voor zijn rekening…deels balancerend in de goot tussen de twee kappen in.

Volgende week nog het eventuele staartje en dan mag de kas gaan rollen.

De Sint maarten lichtjes hebben gestraald, op menig plek zijn mooi bladpatronen te vinden en ook de mutsen en koude handen zijn weer voelbaar aanwezig.

Deze week Peer Concorde en appel Santana in de pakketten. Wij bestellen als vaste afnemer het fruit bij Boomgaard Twisk, veelal voor twee weken. Op eigen fruitschaal beproeven wij, zoals enkele van jullie bevestigen, dat het fruit sneller dan anders af rijpt - iets wat nu blijkt deels te verklaren is doordat het fruit ook in de koelcellen snel doorrijpt; anders dan we gewend zijn in deze maanden nog vlak na de oogst. Onze fruittelers bevestigen dit; met name de appel Santana en peer Concorde laten dit zien en heeft met het seizoensverloop te maken…ons advies voor nu is om deze in eigen koelkast te bewaren en op maat eruit te halen, voor het bewaren van de ‘bite’ en de smaak. In onze bestelling en volgorde voor uitleveren van de verschillende soorten zullen we dit onderscheid in het vervolg nog nadrukkelijker meenemen.

Dan is er de afgelopen weken veel in de krant te lezen geweest over het middel Glyfosaat (ingredient Roundup) Een chemisch middel voor de bestrijding van onkruid. Het is goed dat een deel van het gesprek gaat over de schadelijkheid van dit middel voor ons milieu op de lange termijn. We weten echter zoveel dat hier geen duidelijk ja of nee ontstaat, het is wat om mens te zijn. Gelukkig valt er ook een heel andere invalshoek te bespeuren. Die stelt de vraag: "Is de intentie van de inzet juist?". Daar kom je op de wezenlijke vragen. De intentie van de inzet van Glyfosaat is te overheersen. Het patent op DNA wat resistent is geeft een enorme machtspositie.

Zodoende stimuleert Glyfosaat de zoektocht naar gezonde verhoudingen. Uitgangspunt voor de manier waarop wij onze groente telen.

Pakket inhoud

Deze week:
groente zeker: Witlof - Pompoen Oranje - Groene kool - Courgette - Knolselderij
fruit Appel Santana - Peer Concorde - Clementines (combi: Appel Santana - Peer Concorde)
Verwacht:
groente Spitskool - Rode biet - Bloemkool? - Champignons kastanje - Aardpeer - Veldsla
fruit Appel Topaz - ? - ?

Gesmoorde witlof - met rozemarijn

pond witlof - takje rozemarijn - 2 el roomboter - 2 el gembersiroop - stukjes fijngesneden stem­gember

Bij deze manier van bereiden komt de smaak van witlof het beste tot zijn recht. (Weken in water - zoals bij koken - maakt de bladeren alleen maar bitterder van smaak.). Snijdt de struikjes witlof door de helft. Verwarm in een gietijzeren pan (of bakban) de roomboter. Voeg hieraan de stronkjes witlof en het takje rozemarijn toe. Laat dit voor 10-15 minuten smoren met een deksel op de pan. Tijdens het smoren verliest de witlof deels zijn eigen vocht, waardoor deze goed smoort en iets wat bruin kleurt. Dit is het moment om de eetlepels gember­siroop en de stukjes stemgember toe te voegen. Eet lekker!

Pompoen-aardappel-gratin met salie (4 pers)

800 gram +/- pompoen (geschild) -2 sjalotjes - 3 el boter of olie - 1 el kerriepoeder - stukje gemberwortel (geschild +/- 1 cm) - 800 gram aardappelen - 6-8 blaadjes salie - 3 eieren - 2 dl slagroom - zout, peper - 1 el pijnboompitten - 50 gr geraspte belegen kaas

Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de pompoen, verwijder draden en pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de sjalotjes en fruit ze in de boter of olie. Schep de pompoen erbij. Strooi er 1 eetlepel kerriepoe-der over en pers de sinaasappel er boven uit. Rasp de gember en doe dit erbij. Stoof de pompoen in 15 minuten gaar. Schil de aardappels, snij ze in dunne plakken (1/2 cm ) en kook ze 5 minuten. Snij de salie blaadjes in dunne reepjes en roer ze bij de pompoen. Breng de mengsel op smaak met zout en peper.

Klop de eieren los met de room en wat zout en peper. Vet een taartschaal in en rangschik de helft van de aardappelplakjes erin. Schep hierop 4 eetlepels eierroom. Schep het pompoen-mengsel erop, dek dit af met de rest van de aardappelplakjes en schenk de rest van de eierroom erover. Strooi het pijnboom-pitten en de geraspte kaas er over. Zet de schotel midden in de oven en bak het gratin 45 minuten. Maak je het voor 2 personen dan van alles de helft en neem 2 kleine eieren.

Colcannon (Ierse aardappelpuree met groene kool)

4 aardappelen - ½ - 1 groene kool - 60 g boter - 3 fijngesnipperde uitjes - 2/3 kop warme melk - peper & zout - 1 el gesmolten boter - 2 el peterselie, fijngehakt.

Kook of stoom de aardappelen tot ze gaar zijn. Pureer met een vork tot de puree droog wordt. Kook de kool 10 minuten in water en giet hem af. Smelt de boter in een middelgrote koekenpan en voeg de lente-uitjes toe. Fruit ze 1 minuut en roer de kool erdoor; nog 1 minuut bakken. Doe de aardappel-puree en de kool in een grote kom en voeg warme melk toe tot het koolmengsel romig wordt. Op smaak brengen met zout en peper. Doe het koolmengsel in een verwarmde ovenschaal.

Besprenkel het met gesmolten boter en bestrooi het met peterselie.