2017-49

Markt en pakket rond de feestdagen en jaarwisseling

Voor een goede gang van zaken moeten de mutaties rond de kerstlevering, het dubbele pakket, op maandagochtend 11 december binnen zijn.

Zaterdag 23 december (Marktplein Arnhem) is onze laatste markt van seizoen 2017. De markt van 30 december staan we niet. Zaterdag 6 januari staan weer!

Vrijdag 22 december (Apeldoorn e.o.) en zaterdag 23 december (Arnhem/Velp) leveren we een dubbel pakket uit. De leveringen van 30 en 31 december en 5 en 6 januari komen te vervallen. Vrijdag 12 en zaterdag 13 januari kunnen jullie de eerste levering van het nieuwe jaar halen!

Wortelpeterselie

Deze week nog eenmaal wortelpeterselie in het groentepakket dit winterseizoen. Dit keer niet van onze vaste teler Arenosa te Lelystad (wel vorige keer) maar via BioRomeo uit de Noordoostpolder. De teelt van wortelpeterselie wordt wel een ‘juffertje’ genoemd. De teelt gaat niet vanzelf, je moet er goed op passen. Er kunnen in deze teelten soms jaren bij zitten dat er iets mis gaat, maar lastig te achterhalen zit waar dit aan ligt. Dit jaar is zo’n jaar voor de wortelpeterselie. De bewaarbaarheid is slecht. Maar zorgvuldig geoogst en gesorteerd door de teler, door ons ingepakt nog een keer voor jullie in het pakket. Geniet ervan!

Nog twee weken pakketten volgen na dit pakket en dan ligt het bedrijf hier een kleine twee weken stil. Met het uitleveren van een dubbel Kerstpakket laten we jullie verzorgd achter, om vervolgens met een eerste levering 12 respectievelijk 13 januari het ritme van de wekelijks pakketten op te pakken. Zaterdag 6 januari pakken we wel al het marktritme weer op en zijn we te vinden op het Marktplein in Arnhem - welkom!

Na de veldsla van afgelopen weken nu winterpostelein groot geworden onder de bescherming van de kas. Heerlijk fris en mooi groen!

Pakket inhoud

Deze week:
groente Kleurenpeen - Knolvenkel - Chinese kool - Spruiten - Wortelpeterselie - Winterpostelein
fruit Appel Evelina - Grapefruit - Clementine (combi: Appel Santana - Clementine)
Verwacht:
groente Prei - Bieten lang - Boerenkool - ? - ? - Veldsla
fruit Appel Golden Delicious - Peer Concorde - ?

Spruitjes met appel

500 gram spruitjes - 1-2 zachtzure appels (bijv. Elstar) - 1 tot 2 eetlepel(s) citroensap - 25 gram boter - 1 ui, grofgesnipperd - ½ theelepel kaneel - ½ theelepel gemalen komijn

Kook de spruitjes in 10 tot 15 minuten beetgaar. Spoel de spruitjes in een vergiet af onder koud stromend water en laat het goed uitlekken. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Sprenkel de citroensap erover. Smelt in een pan de boter en bak zachtjes de ui met de kaneel, komijn en peper naar smaak. Schep de appel erdoor en bak ze in 3 tot 4 minuten, al om­schep­pend, gaar. Voeg de spruitjes toe en laat het door en door warm worden. Breng de spruitjes op smaak met zout en doe het over in een warme schaal. Leg er eventueel nog een klontje boter op.

Lauwwarme salade van spruitjes met makreel

300 gr bruine rijst; (optioneel: 1 theel kurkuma); scheut olijfolie; 4 tenen knoflook, fijngehakt; 6 sjalotten, niet tè fijngehakt; 400 gr spruitjes, schoongemaakt; bosje echte (platte) peterselie, blad fijngesneden; 2 gerookte makrelen (of 4 helften), in redelijke brokken; peper en zout naar smaak

Kook de rijst in de aangegeven tijd gaar, met een beetje zout en, naar wens, de kurkuma in het kookwater. (Wij hebben rijst die pakweg 45 minuten nodig heeft.) Uitgekookt? Zet apart. De knoflook minstens tien minuten tevoren pellen en fijnhakken. Kook de spruitjes kort (dikke spruiten met een mesje een kruis in de ‘steel’). Hooguit vijf minuten en dan afgieten. Verhit de olie in een kasserol (gietijzeren pan) of wok. Bak de sjalot hard, dat mag dus best wel bruinen. Doe de uitgelekte spruiten erbij en de knoflook. Omscheppen en eventjes roerbakken. Dan de rijst erdoorheen. Goed omscheppen en warm laten worden. Doe op dit punt misschien al wat peper erdoorheen. Dan de peterselie – weer omscheppen. En op het laatst de vis – voorzichtig omscheppen, zodat er nog wat stukken overblijven. De vis is al zout, maar misschien wilt u nog wat zout toevoegen.

Salade van chinese kool, groenselderij en dadel

300-400 gr chinese kool - 5 stengels groenselderij - ca 8 dadels- 3 (bloed) sinaasappels - olie - mayonaise - groene kruiden - mosterd

Snijdt de chinese kool in fijne reepjes; groenselderij, dadels en 2 sinaasappelen in stukken toevoegen. Maak een dressing van de olijf- of sesamolie, mayonaise en mosterd. Voeg hieraan groene kruiden en sap uit 1 sinaasappel aan toe. Eet lekker!

Postelein-appel salade

300 gr postelein - 2 appeltjes - 2 el olie - sap van 1 citroen - 1 tl mosterd - kruidenzout - 1 fijn gesnipperd uitje -paar takjes peterselie - 1 tl paprikapoeder

Was de postelein goed en snij het in kleine stukjes. Doe het-zelfde met de appels. Meng de olie met citroensap en voeg mosterd, zout en peterselie toe. Snipper het uitje en doe dit ook in het oliesausje. Schep de postelein, de appels en het sausje door elkaar en strooi er wat paprikapoeder overheen.