2017-50

Markt en pakket rond de feestdagen en jaarwisseling

Let op, termijn voor mutaties kerstlevering verlengd! Voor een goede gang van zaken moeten de mutaties rond de kerstlevering, het dubbele pakket, op vrijdagochtend 15 december binnen zijn.

Zaterdag 23 december (Marktplein Arnhem) is onze laatste markt van seizoen 2017. De markt van 30 december staan we niet. Zaterdag 6 januari staan weer!

Vrijdag 22 december (Apeldoorn e.o.) en zaterdag 23 december (Arnhem/Velp) leveren we een dubbel pakket uit. De leveringen van 30 en 31 december en 5 en 6 januari komen te vervallen. Vrijdag 12 en zaterdag 13 januari kunnen jullie de eerste levering van het nieuwe jaar halen!

Sneeuw landschap

Soms kan je blij terugkijken…wat voelt het heerlijk dat we donderdag flink de schouders eronder hebben gezet om twee bedden prei binnen te halen. Toen nog droog genoeg om de prei machinaal los te schudden wat het prei rooien als klus aanzienlijk lichter maakt. Met de sneeuw en koude op komst hebben we deze al mooi binnen zodat we deze begin van de week schoon hebben kunnen maken voor in het groentepakket en op marktkraam.

Op de Arnhemse markt zijn we goed verrast door aanzienlijk meer sneeuwval dan in eerste instantie voorspeld was. Sneeuwruimen als startklus is ons niet geheel vreemd in het winterseizoen. Maar sneeuwval tijdens de markt hebben we alleen in kleine hoeveelheden meegemaakt afgelopen 15 jaar. Nu dus flinke sneeuwval en dat betekende doorhangende kraambalken, waarvan we ook een tweetal voorzichtigheidshalve vervangen hebben - vertrouwen deden we hier niet op. De klandizie bleef de vroege ochtenduren uit en de tijd die we daardoor hadden heb we goed besteedt door het kraamdak van sneeuw te blijven ontdoen. Later op de ochtend kwam de klantenstroom gelukkig wel wat op gang (dankjulliewel!), maar een deel van de klanten heeft er voor gekozen om thuis te blijven. Het team heeft dankbaar goed de koude en improvisatie doorstaan, en einde dag kon de vrachtauto met een opgeruimde inhoud huiswaarts keren.

Wat een feest om het dorp de Vecht waar de Hooge Kamp aan grenst, binnen te rijden met als een verrassing een groots verlichte lindeboom op het schoolplein midden in het dorp. Van de buurvrouw vernamen wij dat dit maal zelfs de burgemeester van gemeente Voorst was afgereisd naar de Vecht - want het was de 25e keer dat de lichten groots werden ontstoken. Met het detail dat dit jaar de lindeboom het ‘stokje’ over heeft genomen van de grote paardekastanje schuin tegenover cafe de Groot die helaas dit najaar ter ziele is gegaan.

Over het winters landschap horen wij hier na het vallen van de avond geregeld de klanken van een tweetal midwinterhoorns van de buurmannen uit de buurt... en naast sleeën van het veluws reliëf op vrije zondag, hoort op het platteland toch ook een slee-ritje achter de trekker. Maandag namiddag stonden onze beide meisjes opnieuw vol aangekleed met de slee klaar - en op de Hooge Kamp doe je dat dus niet van een heuveltje. Ditmaal niet over een nat land maar over ons oprij-pad en zelfs een lus over de weg...een tafereel wat een aantal van onze buren niet ontgaan is ;-)

Op bezoek in het lokale cafe de Groot krijg je dan direct en indirect de complimenten over onze nieuwe schuur - zowel van een buurman als van een buurtbewoner die dit hoorde in gesprek in de woorden van een bezoekende burgemeester van Voorst aan de voetbalvereniging ;-)

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor het dubbele Kerstpakket ook in volle gang en lopen daarmee deels ook parallel aan de voorbereidingen voor het pakket van deze week. Daarnaast arriveert hier deze week nog een tweede lichting veldsla om uit te planten en hebben we nog wat opruimklussen op ons wensenlijstje voordat de winterrust rondom de feestdagen hier begint.

Deze week ivm een nog grotendeels besneeuwde tuin paarse boerenkool ipv groene boerenkool en koolraap ipv veldsla. Met koolrabi als knolletje om salade van te maken deze week.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Prei - Bieten lang (evt chioggia biet combi) - Boerenkool paars - Koolraap - Courgette - Koolrabi
fruit Appel Golden Delicious - Peer Concorde - Sinaasappel Moro (combi: Appel Golden Delicious - Sinaasappel Moro)
Verwacht:
groente dubbel Pastinaak - Rode kool - Witlof - Chinese kool - Peen - Pompoen Butternut - Spruiten - Paprika punt - Zoete bataat - Stoofpeer - Veldsla of Winterpostelein
groente enkel Spruiten - Witlof - Rode kool - Zoete bataat - Winterpostelein - Stoofpeer - Puntpaprika
fruit Appel Santana - Appel Evelina - Peer Concorde - Sinaasappel Moro - Clementines - Baby avocado

Paarse boerenkool

De intense kleur, de prachtige structuur en de pittige smaak zijn een feest voor de zintuigen. Maar wanneer je er zomaar een stamppotje van maakt, wordt de combinatie van paars met het geel van de aardappel een beetje grauw. Gebruik paarse boerenkool dus anders: als accentkleur in een roerbakschotel (wel voldoende tijd geven om gaar te worden), in een lasagne of hartige taart. Ook erg mooi en lekker (wanneer je een keukenmachine hebt) is paarse boerenkoolpesto.

Bewaartip: paarse boerenkool aan de struik is op een koele en droge plaats enkele dagen houdbaar. Losse bladeren bewaar je in een zak in de groentela of kelder. Je kunt de kool het best zo vers mogelijk bereiden.

Bereidingstip: breek de bladeren van de steel en snij dikke nerven uit het blad; was de bladeren grondig. Daarna kun je ze oprollen en snijden of heel koken.

Pesto van paarse boerenkool

100 gr amandelen, geweekt - 300 gr paarse boerenkool - 3 eetl paarse (Kalamata-)olijven 1 teentje knoflook - olijfolie - peper en zout

Laat de amandelen vooraf een paar uur weken in water. Was de boerenkool en snij de nerf uit het blad. Snij het blad fijn. Snij de olijven doormidden. Pel het teentje knoflook en snij deze in grove stukjes. Gaar de boerenkool in een steelpannetje in weinig kokend water. Bij koken in veel water verliest de kool veel van zijn mooie kleur. Schep regelmatig om. Wanneer het blad klaar is, meng je het in een keukenmachine met de olijven, de amandelen en de knoflook. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout. Voeg olijfolie toe om de pesto smeuïg te maken. Laat de pesto een tijdje staan om de smaken goed te laten mengen.

Tip: Je kunt deze pesto verrijken met geraspte harde boerenkaas en de amandelen vervangen door pijnboompitjes. De pesto laat zich niet zo goed bewaren. Eet hem dus bij voorkeur binnen een dag na bereiding.

Koolraap

De laatste jaren is koolraap een beetje uit de gratie geraakt. Ten onterechte, want deze groente is weliswaar eenvoudig, maar een echte lekkernij. De zachte smaak komt het best tot zijn recht als u de groente simpel stooft met een klontje roomboter (± 20 minuten). Het vruchtvlees is oranjegeel en kan met veel kruiden en specerijen worden gecombineerd. Denk aan kerriepoeder, nootmuskaat en verse groene kruiden als salie en tijm.

Koolraap-fettuccini

500 g koolraap – 100 g blauwschimmel-roomkaas – 1/8 l slagroom – 1 eetl. peterselie, fijngehakt

Koolraap in plakken snijden (+/- 5 mm dik),schillen en met een kaasschaaf vanaf de rand in reepjes schaven (als lintmacaroni). Minder werk: de plakken snijden als dunne patatjes. Koolraapreepjes in een zeef doen en afspoelen. Kaas smelten in de slagroom, koolraapreepjes met het aanhangende water toevoegen. In ca. 5 min. gaarstoven (patatreepjes 10 min.) op laag vuur en af en toe omscheppen. Voor het opdienen bestrooien met peterselie. Lekker met rijst of gierst.

Preigratin met linzen

2-3 preistengels - 1 kop bruine of groene linzen - olijfolie - 3 dl be-chamelsaus - snuifje tijm - snuifje bonenkruid - 1 laurierblad - zout

Kook de linzen met tijm, bonenkruid en laurier. Maak de prei schoon en snij hem in schuine stukken. Stoom de prei beet-gaar. Maak intussen de bechamelsaus. Schep de gare linzen en prei in een ingeoliede ovenschaal. Overgiet met de saus.

Laat deze schotel gratineren in een voorverwarmde oven (180°C)

Koolrabi-salade

Koolrabi - kwark - kruidenzout - peterselie of bieslook - knoflook

Schil de koolrabi en snijd deze in zeer dunne reepjes of rasp de koolrabi grof. Geef er een sausje bij van kwark, kruidenzout, peterselie of bieslook en evt. wat knoflook.