2018-02

Voor ieder een kleurrijk 2018 met een stralend randje!

Roel en ik kijken terug op een goede ‘stille tijd’, gemarkeerd door twee markten met ‘wintersterren’. De Kerstmarkt had een hele drukke ochtend…en daarmee ook wel wat ‘nee’ verkopen in de (soms vroege) middag. Wel extra feestelijk met bezoek van Roel en de meisjes en een gezellige gezamenlijke lunch met z’n vieren. En in plaats van Sven was Saco vertrouwd weer een keer mee voor de opbouw en pakketten-ronde met ook zoon Sinne mee (naast dochter Mirthe die reeds een half jaar ons marktteam versterkt).

Vrijdagavond daarvoor al in de kerststemming gekomen met de meisjes met het Herderspel op de Warmonderhof, waarin Rico (stagiaire van de Warmonderhof in seizoen 2016) de rol van een van de herders had - dus extra bijzonder en leuk. En dan live nog een telefoontje van medewerker Sven over de geboorte van zijn dochter Flore!

De tijd rondom en tussen de feestdagen was het hier heerlijk rustig met een ’stil boerenerf’ en genoten van gezellig samenzijn, uitstapjes, bezoekjes… en tijd rondom huis en haard - heerlijk!

Na de jaarwisseling hebben wij verspreid over de week al de nodige werkzaamheden opgepakt. Met de Siberische koude die voorspeld werd (maar milder lijkt uit te pakken) hebben wij in etappes de tweede lichting veldsla geplant, en ook nog water gegeven. De winterpostelein is flink gegroeid en ook de vogelmuur ertussen en in het reeds geoogste deel. Donderdag zijn wij met de marktvoorbereiding en het bijbehorende oogstwerk gestart. Wij wilden het ons gemakkelijk maken met prei van de groothandel, veldsla en rucola van maatschap Cuppen in Limburg,,,,maar schaarste maakte dat wij alles zelf mochten oogsten en dat ipv vrijdag alle verse groenten op zaterdag op de markt zijn bezorgd.

De Nieuwsjaarsmarkt was een hele gezellige markt en toch wel uniek met Roel en ik samen op de markt (en dan ook zonder pakkettenronde). Een enkele pakketklant was wat in de war, met ingesproken berichtjes op het antwoordapparaat. De marktklanten waren echter weer blij dat we er waren, ritme ruim een uur verschoven (!) en er was een relaxte sfeer met veel gesprekken onderling. Een leuke opening van het marktseizoen!

Maandag hebben we nog verder opgeruimd passend bij een frisse start, kisten etc geteld voor de voorraad/balans, en de eerste voorbereidingen gedaan voor de nieuwe werkweek. Dinsdag dan de versterking van Marchje en Sven en vrijwilliger Hamid na twee weken vakantie met een gemixte dag van oogsten, gewasverzorging en schuurwerk. Inmiddels staat de reeds geoogste winterpostelein er weer schoon bij, geschoffeld en gewied. Is er al winterpostelein en palmkool geoogst voor de eerste pakketten van 2018 en is er al voorraad van collega-telers naar de Hooge Kamp gehaald.

Seizoen 2018 is geopend!

Binnenkort pakken we nog de nodige opruimklussen op, ook de ruimte die wij alternatief in gebruik hebben genomen als extra buitenruimte tijdens de bouw van de schuur. Daarnaast wordt er ook achteruit en vooruit geblikt op de groenten op de tuin - het teeltplan voor aankomend seizoen mag gemaakt worden. Een flinke maar ook leuke klus om te doen, omdat hier veel in samenkomt en dit het raamwerk is voor het aankomend tuinseizoen. Het verloop van het weer kleurt het verloop van het seizoen dan verder in…

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Gele biet - Witlof - Bloemkool - Knolvenkel - Palmkool - Winterpostelein
fruit Appel Dalinco - Peer Concorde - Sinaasappel Tarocco (combi: Appel Dalinco - Peer Conference)
Verwacht:
groente Regenboogpeen - Rode kool - Knolselderij - Chinese kool - Prei?/Sjalot? - Winterpostelein
fruit Appel Evelina - Banaan? - ?

Gele bieten

Een lekkere en decoratieve variant op de bekende rode bietjes, vooral de mooie diepgele kleur geeft een goede presentatie. Het bietje smaakt iets sterker als de chioggia variant. In recep-ten goed te verwerken koud in salades, decoratief of kook ze af en rook of rooster ze daarna.

Gele bieten salade

4 gele bieten - 1 kleine rode ui, gepeld - sap van 1 citroen - 3 eetlepels olijfolie extra vierge - 1 rijpe avocado - 2 eetlepels zwarte olijven zonder pit) - 4 eetlepels basilicumblaadjes, gescheurd - 4 eetlepels grof gehakte bladpeterselie - 1 rode peper, in dunne reepjes

Was de bieten goed en zet ze met ruim water en zout op. Draai als het water kookt het vuur laag en kook de bieten in circa ½ uur gaar. Hoe korter hoe mooier de geel-oranje kleur. Prik erin met de punt van een aardappel-schilmesje om te controleren of ze gaar zijn. Laat de bieten afkoelen, schil ze en snijd ze in smalle partjes. Halveer de rode ui en snijd er dunne plakjes van. Haal de halve ringen los en marineer ze in een grote kom in het citroensap. Roer de olie erdoor en wat zout en peper. Schil de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in stukken. Schep de avocado samen met de bieten, olijven, basilicum, peterselie en rode peper door de dressing en voeg naar smaak meer zout en versgemalen peper toe.

Gebraden venkel met walnoten

500 g venkel - zout - 3 eetl. olie - evt. 2 tl venkelzaad - versgemalen peper - 1 eetl. appeldiksap - 40 g walnoten

Halveer de venkelknollen en snij een stukje uit de harde stro­n­ken. Kook de venkel 5 minuten in water. Giet ze dan af en vang 1/8 liter kookvocht op. Laat de venkel goed uitlekken. Verhit de olie in een grote koekenpan, bak de venkel hierin aan en voeg de venkelzaadjes toe. Vermeng het opgevangen kookvocht met zout, peper en appeldiksap, en schenk dit bij de venkel. Laat het drie minuten koken en rooster intussen in een droge koekenpan de walnoten. Verdeel de venkel en de appel-diksapsaus over de borden en strooi de walnoten erover. Serveer met tagliatelle.

Ovenschotel met prei, venkel en zachte geitenkaas

2 preien - 50 g roomboter - 250 ml room - 4 venkelknollen - 200 gr geitenkaas (hoeveelheid voor vier personen)

Prei schoonmaken en in grove stukken (ca 7 cm) snijden. Preistukken wassen en naast elkaar in hapjespan leggen. Helft van de boter erover verdelen en afgedekt in 15 min op laag vuur stoven. Tussentijds eenmaal omdraaien en room, zout, peper toevoegen en prei nog 5 min zachtjes laten koken. Intussen oven voorverwarmen op 200°C. Venkel schoonmaken, groen bewaren. Afhankelijk van formaat in 4 tot 8 parten snijden. Venkel in ruim water met zout in 6-8 min beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken. Prei, venkel in ovenschaal rangschikken, room erover heen schenken en geitenkaas erboven verkruimelen. Heerlijk bij gebakken aardappel/krieltjes of rijst. Eet lekker!

Palmkool als lekkere snack (Kale in engels)

Als lekkere snack bij een borrel is het recept op onderstaande website ook een aanrader!

pamelasalzman.com/kale-chips

In ’t kort: rissen van het blad, inmasseren met olijfolie, los neerleggen op een bakplaat en dan in ca 4-5 mimuten knapperig laten worden in de oven; al dan niet bestrooid met zout naar smaak.