2018-03

Oog(st)schaduw

Vorige week donderdag zaten we nog zonovergoten op het land veldsla te snijden. We verbaaste ons over de bijna ‘lente-achtige’ sfeer die er over het land hing. Er was meer activiteit, vogels waren weer hoorbaar en een zilverreiger streek verderop neer om vervolgens weer op te vliegen om een volgende stek uit te zoeken. Hoe anders is het weer deze week vanaf maandagmiddag, donkere luchten met wolken die fel afsteken bij de tussenliggende momenten dat de zon doorbreekt en neerslag in de vorm van regen, hagel en natte sneeuw die elkaar afwisselen. Het natte weer vooruit hebben Roel en ik de prei nog gelicht met de machine - zie oogstschaduw (ipv handwerk met de natte omstandigheden van daarna) en is er nog een bed winterpeen los geschud. Ook hebben we de ruimte achter de schuur verder opgeruimd waar we ten tijde van de bouw dankbaar spullen hebben gestald en een alternatieve spoelplek hadden ingericht. Pallets met vuile kisten - wachtend op een schoonmaakbeurt - waren hier grotendeels omgewaaid. Met de westerstorm op komst hebben we deze nu gesorteerd op een goede plek neergezet zodat de voorspelde wind hier geen vat meer op kan krijgen.

Dinsdag hadden we hier bezoek van een groep collega-boeren waar we vanuit de vereniging gedurende twee jaar een ronde doen bij elkaar op de bedrijven (collegiale toetsing), en waarbij ook een terugblik en een vooruitblik met ontwikkelingsvragen een plaats hebben in het gesprek. Uiteraard doen we naast gesprek binnen aan de koffietafel ook een uitgebreide ronde buiten over tuin en erf. Een mooi moment is dan de afsluiting met de collega’s die een elk voor zich een karakteristiek in beeld terug geven van het bedrijf na deze ronde.

Naast de werkzaamheden rondom oogst en voorbereiding van pakket en markt hebben we deze week ook verder geschoffeld en gewied in de kas, de handen in de aarde!

Een toegift van dochterlief die beneden kwam (daarvoor zingend in bed…) en vroeg of ze wat in mijn oren mocht fluisteren, 'een mooi liedje voor in het nieuwsbericht zei ze’:

Wolken vol met sneeuw en regen
vallen op de aarde neer
en vormen beken, vullen rivieren
stromen kabbelend naar de zee.
(onderdeel van een kringloop lied en dit couplet passend voor het weertype nu, met overvolle rivierbeddingen)

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Regenboogpeen - Spruiten - Rode kool - Knolselderij - Chinese kool - Andijvie
fruit Appel Dalinco - Peer Concorde - Sinaasappel Tarocco (combi: Appel Dalinco - Peer Conference)
Verwacht:
groente Pastinaak - Boerenkool - Witlof - Pompoen grijs- Kievitsboon - Oesterzwam - Winterpostelein
fruit Appel Topaz - Peer Concorde - ?