2018-05

Groen

Deze week veel groen blad in het pakket. Eet er lekker van!

Mooie mangold uit Italië welke hier via de groothandel Estafette/Odin geleverd is. Speciaal op bestelling, want zij voeren dit momenteel niet standaard in hun assortiment omdat ze niet altijd in de buurt komen. Met een bestelling palmkool voor een andere klant kon deze week echter voor ons een hoeveelheid kisten ‘meeliften’! Verrast hoe mooi deze binnen is gekomen - de mangold is naar mijn idee op de piek in de gewasgroei gesneden - mooi, heel gaaf en knapperig vers. In de recepten wat handreikingen, maar je kan veel kanten op met deze groente.

De temperaturen zijn warm en het gewas in de kas groeit gestaag door. Reden voor ons om deze week een extra grote portie winterpostelein jullie kant op te laten komen: om een heerlijke stamppot van te maken, een fris-zoete salade of als pesto te verwerken en bij een pasta te serveren… We hebben dan nu bijna alle pollen postelein gefaseerd een keer gesneden, en deze kunnen aan hun hergroei beginnen. Snijden stimuleert de hergroei en houdt enigszins tegen dat deze bloemen gaat vormen na koude die het gewas ook al gehad heeft.

De herfstlichting prei is opgegaan, deze week is voor de regen uit op maandag nog een eerste bed winterprei op gerooid. Nog iets kleiner van formaat maar sterk in geur en etherische olie (en uiteraard ook smaak)…er hing een scherpe, prikkende lucht aan de ogen in de schuur tijdens het schoonmaken.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Mangold - Rode biet - Prei- Aardpeer - Zuurkool - Winterpostelein (grote hoeveelheid!) (combi klein: geen zuurkool)
fruit Appel Evelina - Sinaasappel Navel - Baby avocado (combi's: appel Evelina - combi: sinaasappel en combi klein mix citrusfruit)
Verwacht:
groente Peen - Witte kool - Witlof - Broccoli - Monniksbaard - Winterpostelein
fruit Appel Dalinco - Peer Concorde - ?

Mangold of Zilverstelen

Dit is een groente die er (in zijn geheel) als groffe paksoi uitziet, maar in feite een snijbietsoort is (Ganzevoet-familie).

Internationaal heeft deze groente de benaming van mangold, zoals deze groente in de internationale handel heet en komt voor in o.a. de kleuren wit/groen, rood en geel. Een meer Nederlandse benaming is ziverstelen - te danken aan de zilverachtige gloed over de stelen. De mangold - de witte variant - wordt veel in stronkvorm geoogst.

Mangold kan net als snijbiet en paksoi rauw in een salade gegeten worden, maar doet het ook goed als een vervanging van spinazie in roerbak of stoofschotels. Het slinkt veel minder dan spinazie. Niet alleen het blad, maar ook de stelen kunnen gegeten worden.

Mangold (of Snijbiet) uit de oven

1 kilo mangold - 1 ui, gesnipperd - 2 teentjes knoflook, gesnipperd - 3 eieren - 25 gram gedroogde paddenstoelen - 4 el Parmezaanse kaas - paneermeel - olijfolie - zout en peper - 1/2 eetl oregano - 1 el marjolein - 1 el peterselie

Was de mangold en snijd het in grove stukken. Kook deze in een laagje water in 10 minuten gaar en laat daarna uitlekken in een vergiet. Laat ondertussen de paddenstoelen wellen in lauw water. Verhit de olijfolie in een diepe pan en fruit de knoflook en ui een minuutje. Voeg de mangold en paddenstoelen toe, strooi de marjolein en peterselie er over en laat enkele minuten bakken. Laat het daarna afkoelen en verwarm de oven voor op 200 graden.

Klop de eieren los en meng ze met de kaas, 1 el olijfolie, zout, peper en oregano en roer hier het mangold mengsel doorheen. Vet een lage ovenschaal in, strooi daar wat paneermeel over en giet het mangoldmengsel in de schaal. Giet er nog wat olijfolie over en bestrooi het met paneermeel. Zet de schaal 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.

Pasta met mangold, feta en uien

De mangold in stroken snijden, uien in halve ringen en knoflook in plakjes. Uien en knoflook zachtjes bakken tot ze bruin zijn. Mangold erbij en met een deksel op de pan even laten garen. Deksel afnemen en beetje zout en veel peper toevoegen. Nog even laten garen. Pasta en een beetje kookvocht erbij, feta erover verkruimelen en alles flink doorroeren. De feta moet zich verdelen over de pasta. Nog wat gesneden zongedroogde tomaatjes er door en klaar. We hebben het samen met crostini's opgediend. Vergeet niet flink wat peper er op te doen en wat Parmezaanse kaas. Dit maakt het gerecht!

Ovenschotel met zuurkool, pompoen en aardpeer

aardappelen en pompoen voor een puree - kastanje champignons - rode ui - aardpeer - zuurkool - geitenkaas en evt paneermeel - peper en zout om te kruiden

Maak een stampot van aardappel en pompoen (of aardappel en zoete bataat). Onderwijl kan je de rode ui, met grof gesneden kastanje champignons en schoongeborstelde en fijngesneden aardpeer meebakken met peper, zout en evt kruiden als tijm, karwij/kummel en gember. Ca 2/3 van aardappelpompoenpuree in een ingevette ovenschaal doen, met daarover heen de gebakken mengels, afdekken met zuurkool met daarbovenop 1/3 van de puree en dan hierover heen geitenkaas-rasp met evt nog paneermeel. Serveren met een groene salade!

Fettucini met pesto van winterpostelein

200 gr winterpostelein - 4 eetl pijnboompitten - 50 g geraspte Parmezaanse kaas - 2 teentjes knoflook - scheutje extra vergine olijfolie - snufje zout en peper - 300 gr fettucini ( brede lintpasta) - 2 eetl kappertjes - extra: keukenmachine

Snijd als de posteleinstelen heel lang zijn een deel weg. Rooster de pijnboompitten lichtbruin. Pureer de postelein (houd een handje achter) met de kaas, knoflook en 2 el pijnboompitten fijn in de keukenmachine. Voeg zoveel olijfolie toe tot een smeuïg mengsel ontstaat en breng op smaak met peper en zout. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing ‘al dente’. Giet de pasta af en schep er een paar flinke lepels pesto en de kappertjes doorheen. Meng er op het laatst wat rauwe postelein door, schaaf er nog wat Parmezaanse kaas over en bestrooi met de achtergehouden pijnboompitten.