2018-06

Winterkoude

Het erf en land zijn klaar voor de voorspelde winterkoude - met een geïsoleerde schuur in ons midden betekent dat niet dat we hoeven improviseren wanneer de temperatuur daadwerkelijk overdag ook onder of rond nul blijft steken. Een heerlijk vooruitzicht!

Deze week vermoedelijk weinig oogstwerk direct van het land, maar veel werkzaamheden met product die hier van eigen grond in de koeling en opslagruimten komen, of van collega-teler in Nederland rechtstreeks of via groothandel uit buitenland.

Daarbij proberen we door de schuurramen of bewegend van en naar het erf en schuur natuurlijk beeld van lucht en landschap te vangen - en hoe mooi steekt het silhouet van de paardekastanje op de grens van nieuwe schuur en woonerf af tegen de blauwe, heldere winterlucht!

Afgelopen vrijdag dan al weer het omslagpunt waarbij de laatste kaarsje van de lichtjes-feesten hebben gebrand. Sint Maarten steekt het eerste lichtje aan, Maria Lichtmis sluit het af. Een mooi gezegd gekoppeld aan Mari Lichtmis is 'Het wordt lichter; na Kerstmis wordt het daglicht een hanensprong lichter, na Nieuwjaar een hertensprong, en met Maria Lichtmis een heel uur.' Wij vieren het door potjes van klei gevuld met kaarsvet en lont te maken en te branden op bijzondere plekjes rondom schuur en erf. Eva en Sinne hebben een kaarsje van hun mooi in beeld gevangen met de volle maan van vorige week!

Onder de aarde is het leven doorgegaan tijdens de wintertijd. Op sommige plaatsen is al te zien waar de bollen tevoorschijn zullen komen. De zon neemt steeds meer aan warmte toe, de dagen lengen merkbaar. En het licht verandert merkbaar van intensiteit, het naderende voorjaar is voelbaar. De hazelaar bloeit al vanaf eind december met zijn kleine rode bloempjes, de bloesem van de gele kornoelje staat al deels volop in bloei…genoeg bladeren van krokussen boven de grond, de bloemen van de sneeuwklok gaan binnenkort volop open!!!

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Peen - Witte kool - Witlof - Broccoli - Monniksbaard - Sjalot (combi klein: geen witlof)
fruit Appel Dalinco - Peer Concorde - Sinaasappel Tarocco (combi's: appel Dalinco - Peer Concorde)
Verwacht:
groente Prei? of Knolvenkel? - Spitskool - Pompoen grijs - Knolselderij - Gele biet - Veldsla?
fruit Appel Dalinco - Banaan - ?

Monniksbaard: Italiaanse delicatesse

Monniksbaard is een groente die afkomstig is uit de verre Orient, waar deze niet zozeer gegeten wordt als groente maar als natuurlijke reinigingsmiddel wordt toegepast.

Monniksbaard is rijk aan kalium, is door de hoge concentratie chlorophyl (bladgroen) goed tegen bloedarmoede en is rijk aan vitamine A en C.

De monniksbaard kan als voorgerecht opgediend worden, maar ook heel goed in andere gerechten verwerkt worden - mee in de wok of in een groentetaart met paksoi of als hartig accent in een quinoa-salade of samen met pijnboonpitten en kaas een heerlijke pasta vormen. Vergelijk deze groente in toepassing ook met zeekraal als zilte groente.

Monniksbaard met citroen en harde kaas

Citroensap - olijfolie - zout - water - harde, pittige kaas

De monniksbaard ca 10 minuten koken in ruim water waar enig zout aan is toegevoegd (dit voorkomt dat de licht zoute smaak met kookvocht verdwijnt). Afgieten en besprenkelen met olijfolie en citroensap, serveren met plakjes/brokjes harde, pittige kaas.

Witte koolsalade

300 à 500 g witte kool - 1 ui - 6 el olijfolie - 75 g suiker - 3 el (kruiden)azijn - 1 tl zout - 1 tl peper - 1 tl selderijzout - 1 el mosterd

De kool snijden, schaven of raspen en mengen met de ui. Meng ook de rest van de ingrediënten en warm ze op in een pannetje tot het kookpunt of tot de suiker is opgelost. Het selderijzout is het geheim achter dit recept. Het in huis halen van dit kruiden-goedje verzekert een overheerlijke salade ! Giet dit mengsel over de kool + ui en roer goed om. Laat de salade een nachtje staan om op smaak te laten komen. Garneer met verse bieslook en peterselie. Eet smakelijk!

Broccoli- en wortelreepjes met sesam-crème

500 gr broccoli - 300 gr wortelen - 50 gr sesamzaad - 10 gr suiker - 2 el olie - 1 stuks limoen - 1 bekertje (zure) room - (cayenne)peper en zout naar smaak

Maak de broccoli schoon en schrap de wortelen. Snij de groenten in de lengte in dunne schijfjes. Spoel de limoen even met warm water en rasp er de schil af. Schik de groenten op een bord en bestrooi ze met de geraspte limoenschil.

Pers het sap uit de limoen en meng 1-2 eetlepels sap met wat zout, een snufje cayennepeper, suiker en olie en giet de dressing over de groenten. Rooster het sesamzaad met een snuifje zout in een pan zonder vetstof gedurende 2 minuten goudbruin. Hou een koffielepel zaadjes apart en maal de rest fijn. Roer de crème met 2-3 eetlepels water glad. Voeg er de gemalen sesamzaadjes aan toe en kruid met zout en cayennepeper. Strooi er de rest van het sesamzaad over. Dien de groenten met de sesamcrème op.