2018-08

Geur van mest ...

We genieten van stralende zonsopgangen en sikkels van de maan tegen heldere hemel bij invallende schemering… van sneeuwklokjes ’s middags dansend op de bries van de merkbaar door de zon verwarmde lucht.

In de verstilde ochtenden is het sneeuwklokwit verstopt tussen berijpt gras, zwelt het ochtendorkest van menig vogel aan in de lucht, samen met de geur die zich verspreidt van de mest die dampend op het land wordt uitgereden.

Heerlijk deze samenkomst van weertype met de eerste stap in de opening van het seizoen - de verzorging van het bodemleven door het voeden van de teeltaarde met mest. Fijn dat door het ‘over de vorst’ uitrijden van de mest, maakt dat de draagkracht van de grond zoveel hoger is voor de zwaardere combinaties van trekker met mestkar en naar we hopen ook de mestinjecteur van de loonwerker Beekman verderop in de week. In de middag rest er nog voldoende temperatuur voor dooi en mogelijkheid om de vaste mest in te werken. Mest van melkveehouderij Boons te Welsum.

Prompt is hier ook het eerste kippe-ei is gelegd.

Beelden zeggen meer dan woorden, de geur van mest mogen jullie erbij inbeelden!

Met in beeld ook de versterking die ik op maandag einde dag kreeg, genoten heb ik.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Prei - Witlof - Schorseneer - Kastanje Champignons - Groenselderij - Veldsla
fruit Appel Evelina - Peer Conference - Sinaasappel Tarocco - Clementines (combi's: appel Dalinco - Peer Conference)
Verwacht:
groente Peen - Courgette - Pastinaak - Groene kool - Kievitsboon - Rucola wild
fruit Appel Jonagold - ? - ?

Gesmoorde witlof - met rozemarijn

pond witlof - takje rozemarijn - 2 el roomboter - 2 el gembersiroop - stukjes fijngesneden stem­gember

Bij deze manier van bereiden komt de smaak van witlof het beste tot zijn recht. (Weken in water - zoals bij koken - maakt de bladeren alleen maar bitterder van smaak.).

Snijdt de struikjes witlof door de helft. Verwarm in een gietijzeren pan (of bakban) de roomboter. Voeg hieraan de stronkjes witlof en het takje rozemarijn toe. Laat dit voor 10-15 minuten smoren met een deksel op de pan. Tijdens het smoren verliest de witlof deels zijn eigen vocht, waardoor deze goed smoort en iets wat bruin kleurt.

Dit is het moment om de eetlepels gember­siroop en de stukjes stemgember toe te voegen. Eet lekker !Voor ca 6 personen : 300 gr vastkokende aardappelen - 400 gr knolselderij - 75 ml olijfolie - 200 gr magere gerookte spek in blokjes (of rooktofu/zongedroogde tomaat) - 2 rode ui, parten - peper & zout - eieren - 150 gr zachte geitenkaas, in stukjes gesneden

Stoofschotel met schorseneren - kastanje champignons

8 Schorseneren - een versnipperde ui - sap van een halve citroen - 30 gr boter - 4 dun gesneden champignons - 15 gr bloem - geraspte parmezaanse of andere kaas - zout en peper - 1 theel tomatenpuree - 1 dl witte wijn - 3 dl bouillon - (2 tomaten evt.) - fijn gehakte peterselie

Kook de schorseneren gaar en smelt onderwijl wat boter in een stoofpan. Ui en champignons in de gesmolten boter. Haal de pan van het vuur en doe er bloem zout peper en tomaten-puree in. Zet de pan weer op het vuur en doe er de wijn en de bouillon in. Breng alles nu al roerende aan de kook en laat dan de pan 15 min op een laag pitje staan. Snij de tomaten en schorseneren in kleine stukjes en doe deze ook in de pan. Nog 10 min. koken en voeg voor het opdienen de geraspte kaas en peterselie toe.

Basisbereiding: schoonborstelen en schillen met de dunschiller. Schorseneren onder water houden tijdens het schillen. In stukken van 4-6 cm snijden en direct in een kom met water en een scheutje melk of scheut azijn leggen om bruinkleuring te voorkomen (10-15 minuten). Koken in ruim water met zout en een scheut melk.

Witlof/selderijgratin

witlof - groen- of bleekselderij - plakjes spek - crème fraîche - witte wijn (of bouillon) - peper en zout naar smaak.

Halveer een stronk witlof en snij een stengel bleekselderij op dezelfde lengte. Leg ze tegen elkaar aan en rol ze in een plakje spek. Naast elkaar in een lage ovenschaal. Hoeveel je er per persoon wilt hebben mag je zelf bepalen. Meng gelijke delen bouillon en crème fraîche (scheutje witte wijn mag ook) en giet dit over de groente tot het voor 2/3 bedekt is. Deksel of aluminiumfolie erover en in een oven van 200 graden.

Lekker bij aardappelpuree.

Salade van groenselderij en danish blue

groenselderij - appel - danish blue - dadel - mayonaise - yoghurt - peper en zout

Groenselderij en appel fijnsnijden, dadels ontpitten en fijnsnijden. Danish blue (of andere blauwschimmelkaas) verkruimelen of klein snijden. Mayonaise en yoghurt mengen (verhouding naar eigen smaak) en op smaak brengen met peper en zout.