2018-09

Prei onder een deken

Voor de start van het seizoen gaan Roel en ik samen met het gezin genieten van een wintervakantie naar het hogere noorden en tevens een bezoek aan vrienden. Het bedrijf laten we met een gerust hart - hoe heerlijk - achter onder de hoede van medewerkers Marchje en Sven, die ook gezamenlijk afreizen naar een tweetal markten.

Met dit in het vooruitzicht zijn we meer dan dankbaar voor het weerverloop van vorige week die het mogelijk maakte om onder zulke mooie omstandigheden het land van vaste mest te voorzien - met vorst in de grond in de ochtenden voor draagkracht en dooi in de middag om deze goed in te kunnen werken. Als kers op de taart paste het de loonwerker Beekman nog in de planning om hier vrijdagmiddag het bouwland plaatselijk van drijfmest te voorzien, inclusief de grasklaver percelen die aankomend seizoen weer groentepercelen worden.

Met de voorspelde koude is hier met versterking zaterdag nog de winterteelt prei afgedekt met geweven acryldoek (agrocover) wat door alle extra werkzaamheden met bemesting niet gelukt was gedurende de werkweek. Met Roel op de markt kreeg ik versterking van eerst mijn zus en Mira, vervolgens van bevriende familie ;-) veel handen maken zwaar werk licht. In de ochtend de doeken al klaargelegd maar de grond toen nog bevroren om deze te kunnen vastleggen, ’s middags konden de schoppen plaatselijk wel in de grond. Dank-jullie-zeer!

Volgende week een nieuwsbericht van de hand van Marchje - ik geef het stokje door.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Peen - Courgette - Pastinaak - Groene kool - Kievitsboon - Rucola wild
fruit Appel Evelina - Sinaasappel Navellina - Kiwi (combi's: appel Evelina - Sinaasappel Navellina)
Verwacht:
groente Rode biet - Bloemkool - Mangold - Zuurkool - Knolselderij - Veldsla?
fruit Appel Evelina - Peer Conference - ? (combi’s: appel Evelina - Kiwi)

Gegratineerde pastinaak-wortel schotel

De puurheid van de wortels komen bij dit recept vol tot zijn recht !

2 pastinaken - 2 winterwortels - olijfolie (of avocado-olie, zacht en vol van smaak!) - groene kruiden - peper - zout - geraspte kaas

Borstel de pastinaak en de wortels goed schoon, schillen is dan niet nodig. Snijdt beiden wortels in de lengte richting in dunne plakken (circa 0,5 cm). Kort blancheren in kokend water om de rauwigheid van de groente af te halen. Leg deze in een ingevette ovenschaal. Besprenkel met de olijfolie en de groene kruiden (deze laatste evt. even door de vijzel halen om de smaak omhoog te halen!!), strooi daarna de geraspte kaas erover. Zet de schaal in de voorverwarmde oven op 180 graden voor 30 min. Eet lekker!

Stoofschotel met schorseneren - kastanje champignons

Pastinakenpotje met kummel

750 g pastinaak - ½ bos groenselderij - 1 ui - 2 tl kummelzaad - 3,5 dl bouillon - scheut olie

Pastinaak wassen, schrapen en in blokjes snijden. Groenselderij wassen, stelen in reepjes snijden en blad fijnhakken. Ui fruiten in wat olie, kummel toevoegen en 1 min. meebakken. Pastinaak en groenselderij toevoegen en even meebakken. Bouillon toevoegen – per flinke scheut, na inkoken nieuwe scheut toevoegen – en alles in 15-20 min. zachtjes gaarstoven. Het gerecht moet niet te nat zijn. Lekker met aardappelpuree.

Kievitsboon

De gespikkelde boon die dit pakket meelevert draagt de naam kievitsboon, naar de prachtig gespikkelde eieren van de weidevogel. Niet alleen de bast is opzichtig bespikkeld, ook de boontjes. Eenmaal gekookt verdwijnen kleur en tekening nagenoeg, maar de smaak van het vaste vruchtvlees beklijft: een heerlijke kruising van tuinboon, bruine boon en tamme kastanje.

De kievitsboon kan heerlijk verwerkt worden in groentetaarten, lasagnaschotels of pastasauzen. Maar ook heerlijk door een koude maaltijdsalade of simpel na het koken opbakken met een uitje en spek/ham.

Groene kool risotto

1 kleine groene kool - 25 g boter - 2 el. olijfolie - 200 g risottorijst - 800 ml groentebouillon - 1/2 tl vers gemalen nootsmuskaat - 100 g slag-room - 60 g vers geraspte parmezaanse kaas - zout - peper - 150 g dun gesneden gekookte ham

350 g Kool afwegen en in fijne repen snijden. Boter en olijfolie in een pan verhitten en de rijst erin glazig stoven. De bouillon erbij gieten en de rijst 15 minuten zachtjes laten garen en daarbij geregeld omroeren. De koolreepjes onder de rijst roeren en met nootmuskaat op smaak brengen. Nog eens 20 minuten zachtjes garen en daarbij de slagroom en eventueel nog iets bouillon toevoegen. De rijst van het vuur halen en 10 minuten laten staan. 50 g parmezaan met de rijst vermengen. De risotto met zout en peper op smaak brengen en met de overige parmezaan bestrooien. De ham oprollen en rondom de rijst leggen. De ham kan ook in kleine blokjes worden gesneden en met de rijst worden vermengd.

Pasta met knoflookroom en rucola

2 gepelde teentjes knoflook - 125 ml slagroom - 200 g spaghetti (of een ander soort pasta) - 25 g geraspte Parmezaanse kaas - 2 zeer fijngehakte ansjovisfilets 50 g rucola - zwarte peper

Meng de knoflooktenen en de slagroom in een steelpannetje tegen de kook aan en laat deze 20' zachtjes koken. Kook de pasta volgens de verpakking al dente. Roer de Parmezaanse kaas en de ansjovis door de knoflookroom. Pureer alles met de staafmixer. Schep de room door de pasta, schep de rucola erdoor en bestrooi ruim met peper.