2018-11

Bijna verhuizing

’t Voorjaar nadert met rasse schreden.

Verrast werden wij als gezin bij thuiskomst door een waar vogelorkest bij het ochtendgloren. Een langzaam groener wordende wereld werd zichtbaar bij het optrekken van de ochtendmist. De sneeuwklokjes klingelen nog waarlijk sierlijk en grote pollen paars van de krokussen en de lente-spiraal van gele krokussen kleuren de grasveldjes op en rondom het woonerf. Wat een verschil met het winterse landschap waar wij vandaan kwamen, een compleet witte wereld met de vegetatie ver weg verstopt onder een dikke laag sneeuw! Een verstild landschap ook, waarin slechts de roep van raven en bonte kraaien af en toe hoorbaar was naast de kreten van winterplezier van ons, de kinderen en bevriend gezin…daarnaast verklapte de sporen in vers gevallen sneeuw ons van wild die op een ander moment hetzelfde pad was gekruist.

Inmiddels is het eerste plantgoed van seizoen 2018 gearriveerd; wordt het kasstuk voor de voorjaarsteelten gespit en klaargemaakt (alleen onder de rails met de hand ;-) het overgrote deel met trekker en spitmachine) en volgt bijna een verhuizing. Ivm bijna oogstklare veldsla en ook nog de winterpostelein hebben wij besloten het tijdstip van het verhuizen van de kas met de voorspelde winterkoude over het weekend te tillen. Maandag mag deze met trekker en elektrolier verrollen na zijn voorjaarsplek en zullen wij in 1 tot 2 dagen de gehele kas vol planten - een heerlijk vooruitzicht!

Deze week is er voor de royaal pakketten en groente basis een grote portie winterpostelein - deze begint het voorjaar in z’n bol te krijgen en in menig pol komen de bloemen te voor schijn. Een pesto voor bij de pasta naast een frisse witlof-winterpostelein salade is een aanrader! Volgende week zijn de combi-pakketten aan de beurt.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Waspeen - Witlof - Aubergine - Pompoen grijs - Puntpaprika - Veldsla (royaal en groente) of Winterpostelein (combi’s)
fruit Appel Evelina - Peer Xenia - Druiven Red Globe (combi's: appel Evelina - Peer Xenia)
Verwacht:
groente Andijvie (niet combi klein) - Spitskool - Courgette - Aardappel bak - Aardpeer en Veldsla (royaal en groente) of Zoete bataat en Winterpostelein (combi’s)
fruit Appel Evelina - Peer Conference - ? (combi’s: appel Evelina - Kiwi)

Fettucini met pesto van winterpostelein

200 gr winterpostelein - 4 eetl pijnboompitten - 50 g geraspte Parmezaanse kaas - 2 teentjes knoflook - scheutje extra vergine olijfolie - snufje zout en peper - 300 gr fettucini ( brede lintpasta) - 2 eetl kappertjes - extra: keukenmachine

Snijd als de posteleinstelen heel lang zijn een deel weg. Rooster de pijnboompitten lichtbruin. Pureer de postelein (houd een handje achter) met de kaas, knoflook en 2 el pijnboompitten fijn in de keukenmachine. Voeg zoveel olijfolie toe tot een smeuïg mengsel ontstaat en breng op smaak met peper en zout. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing ‘al dente’. Giet de pasta af en schep er een paar flinke lepels pesto en de kappertjes doorheen. Meng er op het laatst wat rauwe postelein door, schaaf er nog wat Parmezaanse kaas over en bestrooi met de achtergehouden pijnboompitten.

Khoreshe bademjan (Iraans auberginegerecht!)

1 aubergine - 1 el zout - 50 g boter - 2 grote uien, in ringen - 1 groene paprika, in ringen - 450 g magere lams- of rundvlees, in blokjes - 200 g tomaten uit blik - sap van ½ citroen - zout en versgemalen zwarte peper - olie om in te bakken.

Snijd de aubergine in langwerpige plakken. Leg ze in een ver­giet, bestrooi ze met zout, dek ze af met een bord en laat ze een half uur staan om het bittere vocht eruit te laten lopen. Smelt de boter in een grote koekenpan en bak hierin vlug uien, paprika en vlees aan. Voeg tomaten, citroensap, en peper en zout naar smaak toe. Laat alles 40' zachtjes pruttelen boven een zacht vuur. Spoel de aubergineplakken af en dep ze droog. Verhit wat olie in een pan en bak de plakken aubergine aan iedere zijde 5 à 7' tot ze zacht en goudbruin zijn. Schik de plak­ken over het vlees en laat alles nog 10 à 15' doorkoken zonder deksel, zodat het vocht indikt en een bruine saus ontstaat. Doe dan het deksel op de pan en laat het geheel nog 10' pruttelen tot het vlees gaar is. Serveer met rijst, eet smakelijk!

Macaroni-pompoen souffle

400 g kleine pompoenblokjes - kruidenzout - sap van ½ citroen - 100 g in kleine blokjes gesneden tempeh of spekblokjes - 250 g macaroni - 5 fijngesneden blaadjes salie - 100 g verbrokkelde Gorgonzola - 3 dl room

De pompoenblokjes met het zout en citroensap kruiden en met de tem-peh vermengen. De macaroni in zout water al dente gaarkoken en uit laten lekken. Macaroni, pompoen, salie, Gorgonzola en room vermeng-en en evt. kruiden. Dit mengsel in een ovenschotel doen en in een voorverwarmde oven op 200 graden 40 min. bakken. Eet lekker!

Witlof-posteleinsalade - met gerookte amandelen

2-3 stronkjes witlof - 2 ons winterpostelein - appeltje - olijfolie - pesto - balsamico of appelazijn - eetl.diksap of honing - peper & zout - gerook­te amandelen

Was de postelein, snijdt evt. lange steeltjes korter (de salade mengt dan gemakkelijker). Maak de dressing, naar wens een teentje knoflook toevoegen. Snijdt de stronkjes witlof doormidden, vervolgens in smalle reepjes. Meng witlof & postelein en voeg de dressing toe. Afmaken met gerookte amandelen. Het frisse van de postelein wordt in deze salade gecombineerd met de bittere smaak van witlof. De gerookte amandelen zor­gen voor de verrassing.

Pompoentaart met pecannoten

Pakje bladerdeeg - 1 el basterdsuiker - 2-3 tl tabasco of mespuntje cayen­ne­peper - 3 el tomatenketchup - 2 el olie - 150 gr ham, in blokjes - 80 g pecannoten - 3 eieren - 125 ml slagroom

Pompoen in blokjes snijden. Meng in een kom de suiker, tabasco/ cayennepeper, ketchup en olie. Voeg zout + peper naar smaak toe en schep de pompoen, ham en pecannoten erdoor. Laat even staan. Taartvorm bekleden met (blader)deeg. Klop de eieren los met de room en voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel het eimengsel over de bodem van de taartvorm en schep het pompoen­mengsel erin. Dan 30-40 minuten in de oven. Lekker met een groene salade.