2018-12

Groene blaadjes

Het voorjaar nadert en wachten is het op het ontluiken van de frisse nieuwe kleur groen.

Maar voordat dit zo ver is, startte de werkweek voor Roel en mij met het oogsten van dappere blaadjes veldsla en winterpostelein die nog de beschutting van de kas genoten. In de luwte van het glas kon er met gemak al een buitenlaag in de vorm van een jas uit, maar gedurende de ochtend volgde al snel meerdere lagen. Duidelijk merkbaar is de toenemende kracht van de zon, in de kas extra versterkt door het glas. Buiten laat echter met een stevige, gure wind de aanwezigheid van koning winter zich nog goed voelen.

Na de oogst voor pakket en markt en het zwakker worden van de wind, is einde middag de kas na zijn voorjaarsstek verrold. Hier kan de grond nu opwarmen, een laatste hand met frees en hark om plaatselijk nog te egaliseren en ligt dan klaar voor het lijnenspel - lijnen worden getrokken en het planten van de jonge groentegewassen kan beginnen met een lijnenspel als resultaat (groen, rood, rechte en kruislijnen, schaduwlijnen van de dakroeden). Altijd weer een feest om met het trekken van de lijnen (na teeltplan puzzelen en bestellingen doen) het raamwerk voor het eerste plantgoed klaar te leggen in maagdelijk bruine teeltaarde van de kas ;-)

Onderwijl legt Roel buiten menig plantvak klaar met ploeg, spitmachine en zaaibedbereider zodat deze week ook de eerste zaaiingen gedaan kunnen worden. Seizoen 2018 is geopend samenvallend met de lente-equinox!

- Reni, 'de lijnentrekker’ -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Andijvie (niet combi klein) - Spitskool - Courgette - Aardappel bak - Aardpeer en Veldsla (royaal en groente) of Zoete bataat en Winterpostelein (combi’s)
fruit Appel Evelina - Banaan - Clementine Nadorcott (combi's: appel Evelina - Clementine)
Verwacht:
groente Prei - Kleurenpeen - Winterpostelein? - Knolselderij - Rettich rood - Sla Romana mix
fruit Appel Evelina - Peer Conference? - Kiwi? (combi’s: appel Evelina - Kiwi)

Gegratineerde andijvie met aardappels en rozemarijn

100 g andijvie, grof gesneden - 500 g aardappels, in dunne schijfjes gesneden - 2 el olijfolie - 200 g uien, in halve ringen gesneden - 2 teentjes knoflook - ½ tl zeezout & peper - 1 el rozemarijn - 225 ml melk - 25 ml room

Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe 1 eetlepel olie in een pan en fruit de ui. Voeg de andijvie en peper toe en bak nog 2-3 minuten. Haal de andijvie van het vuur. Doe de aard­appel­schijfjes in een kom en meng ze goed met de resterende olie, rozemarijn, knoflook en zout. Bekleed de bodem van een ovenschaal met de helft van de aardappels. Doe de andijvie erop en dan weer een laagje aardappels. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem ongeveer 20 minuten in de oven. Haal daarna de schaal uit de oven, neem het folie eraf en schenk de sojamelk en -room erover. Bak alles nog zo'n 30 minuten totdat de aardappels mooi bruin worden.

Veldsla salade met gekleurde bietjes en sinaasappel

6 el. walnootolie - 3 el. appelazijn - 2 tl. honing - wat zout en peper - 300 gr. verse veldsla - 400 gr. gare bietjes - 2 sinaasappels - 50 gr. walnoten Tip: Neem voor een leuke kleurencombi de gele en chioggia biet in dit recept!

Maak een dressing van de olie, de azijn, de honing en het peper en zout. Haal van de veldsla de stronkjes en verdeel ze over een schaal, verdeel hier een deel van de dressing over. Snijd de bietjes in kleine stukjes of rasp ze grof en schep de rest van de dressing erdoor. Schep nu de bietjes op de veldsla. Schil de sinaasappels tot op het vruchtvlees en snij de partjes tussen de vliesjes uit, verdeel de partjes over de salade. Hak de walnoten grof en strooi ze over de salade.

Spitskoolsalade met avocado

1 spitskool - 3 lente-uien - 2 limoenen - 1 theel mosterd - 4 eetl yoghurt - zonnebloempitten - 2 teentjes knoflook - 2 eetl olie - peper - zout - 2 avocado's

Verwijder de buitenste bladeren van de kool, halveer de kool en snijd deze in heel dunne reepjes. Gebruik eventueel een keukenmachine of mandoline. Snijd de bosuitjes, inclusief het groen, in dunne ringetjes en meng dit door de fijngesneden kool. Hak de knoflook heel fijn. Maak de avocado’s schoon, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Rasp de schil van de limoenen boven de salade en pers het sap boven de avocadoblokjes.

Maak de dressing; Doe de mosterd samen met de yoghurt in een met schroefdop afsluitbare pot, voeg de olijfolie, zout en peper en 2 ijsblokjes toe. Draai de dop erop en schud totdat een homogene dressing ontstaat. Meng deze dressing door de spitskool met avocadosalade. Laat de salade bij voorkeur afgedekt 1 uur in de koelkast de smaken ‘ontwikkelen’. Rooster de pitten in een droge koekenpan en strooi deze tenslotte over de salade.

TIP: ook lekker om zelfgebakken croutons toe te voegen. Snijd oud brood in kleine blokjes en bak deze goudbruin in een ruime hoeveelheid zonnebloemolie, laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze dan royaal met kerriepoeder.

Courgette charlotte (voor 2 personen)

3 ons kruimige aard appels (geschild) - 20 gram boter , en iets om de schaal in te vetten - 50 gram geraspte kaas kaas liefst parmezaan - 250 gram jonge, kleine courgette - 1 prei alleen het wit (of 2 sjalotten) - 50 ml room - zout en peper

Kook de aardappels met wat zout gaar, stamp ze fijn met de parmezaan en 10 gram boter en iets peper. Snij de helft van de courgettes in dunne reepjes en blancheer ze 5 minuten in gezouten water. Afgieten en uit laten lekken in een vergiet waar je een theedoek onderin legt. Snij de andere helft van de courgettes in kleine blokjes. De prei in ringetje of de rode ui in halve ringetjes daarna zachtjes bakken in restant van de boter 5 minuten. Wat peper en zout erbij. Doe de room erbij en kook tot de room geabsorbeerd is. Schep dit mengsel door de aardappel puree. Onder in een ingevette ovenschaal de geblancheerde courgette. Daarop het mengsel van aardappel puree. 30 minuten in de oven op 180 graden.