2018-13

Lijnenspel

Het eerste plantgoed voor de volle grond is gearriveerd!

Wat is er al veel gedaan deze week - we slapen na einde werkdag als ‘roosjes’.

We zijn immers weer volop buiten in de weer, met wind in de haren, zitten op de knieën en ook de plantmachines zijn weer uit hun winterslaap gehaald. Menig machine wordt zo eerst gesmeerd, nagekeken voordat deze weer dankbaar werk mag verrichten. En menig rijtje groen is weer zichtbaar geworden, tere rijtjes groen op een grote vlakte van teeltbedden die er klaar en ontvankelijk bij liggen.

We rollen doeken uit om deze tere groene rijtjes tegen koude en uitdrogende wind te beschermen.

Inmiddels is alle veldsla geoogst en komt in grote portie via het pakket naar jullie toe - ook ligt deze nog groot op de groentekraam zaterdag as. De winterpostelein heeft nu zonder de bescherming van de kas een goede waas rood over zich heen gekregen en draagt veel bloemen. De oogsttijd is voor dit gewas voorbij. De kroppen sla en onze sla-mixen nemen straks het stokje weer over - maar eerst goed groeien.

Met de komst van een ander seizoen breiden wij het tuinteam opnieuw uit. Deze week is David als stagiaire Warmonderhof gearriveerd en volgende week start ook Anatol bij ons welke zojuist zijn opleiding Warmonderhof heeft afgerond. Welkom beiden!

Met de opening van het seizoen genieten wij deze donderdag (Witte Donderdag) met het complete tuinteam een gezamenlijke witte maaltijd na einde werkdag, een broodmaaltijd met soep en salade - alles in lichte/witte kleuren en met een eiersalade als knipoog na de Pasen die volgt.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Prei - Kleurenpeen - Mangold - (Knolselderij)- Sla Romana mix - Veldsla
fruit Appel Evelina - Peer Conference - Kiwi (combi's: appel Evelina - Kiwi)
Verwacht:
groente Pastinaak - Knolvenkel - Andijvie? - Oesterzwam? of Paprika punt - Zuurkool - Groenselderij
fruit Appel Evelina - ? - ?

Worteltagliatelle in paassfeer

(gekleurde) peen - olijfolie - peper - zout - witte balsamico-azijn - bieslook

Schaaf winterwortels of gekleurde wortels over de lengte doormidden. Schaaf vervolgens met een dunschiller of mandoline dunne linten van de wortels. Maak een dressing van olie, witte balsamico-azijn, peper en zout en fijngeknipte bieslook een dressing en marineer de wortels hierin minimaal 2 uur.

Knolselderij-wortelsalade met sesam-knoflookmayonaise

300 g knolselderij - 200 g wortels - 3 el sesamzaadjes- 3 el (tofu)mayonaise - 2 el appeldiksap - 2 teentjes knoflook - 3 takjes verse peterselie

Snijd de knolselderij en wortel in luciferdunne reepjes. Rooster het sesamzaad korte tijd in een droge koekepan en stamp het dan fijn in een vijzel. Meng de tofu-mayonaise met appeldiksap en roer er dan de uitgeperste knoflook en sesamzaad doorheen. Schep de mayonaise zorgvuldig door de knolselderij- en wortelreepjes. Snipper de peterselie fijn en strooi over de salade.

Variatie: de knolselderijreepjes in een pan water aangezuurd met azijn of citroen (tegen bruinkleuring) leggen; de reepjes toevoegen aan een pan kokend water met scheutje azijn - goed weer aan de kook brengen. Vervolgens afgieten en met mayonaise en mosterd mengen.

Quiche met snijbiet, wortel en geitekaas

bladerdeeg - 500 g snijbiet - 200 g wortelen - 250 g harde geitenkaas - 3 eieren - cashewnoten - olijfolie - peper

Bereid het bladerdeeg voor zoals aangegeven op de verpak­king. Was de snijbiet en snijd in stukjes en stoof deze in circa 5 min. in wat olijfolie. Stoom de jonge wortelen en snij ze in plakjes. Klop de eieren los en voeg de in blokjes gesneden geit­enkaas toe. Kruid met veel peper. Voeg de snijbiet en wor­telen toe. Bekleed een springvorm met het bladerdeeg en vul deze met het mengsel. Garneer de taart met wat cashew­noten. Bak de quiche op 210° gedurende +/- 20'.

Veldsla met peer & rode ui

veldsla - rode ui - 1 of 2 zoete stevige peren - dressing : balsamico-azijn - olijfolie - groene kruiden - mayonaise - scheut yoghurt/kwark - peper & zout

De veldsla goed wassen (in toefjes laten), rode ui snijden in halve schijfjes. Een dressing van mayonaise gemengd met yoghurt (of kwark), een scheutje balsamico-azijn (donkere azijn gerijpt op houten vaten, afkomstig uit Modena). De dressing op smaak brengen met groene kruiden, peper en zout.

Little gem

Little Gem is een kleine gekropte Romeinse sla met gekrulde blaadjes, waarbij alleen de zeer korte en zoete hartbladeren worden aangeboden.

Omwille van zijn stevige blaadjes is hij in Groot-Brittannië een populaire groente om te dippen. De Engelsen durven dit ook Sugar Cos noemen. Sugar vanwege zijn zoetheid en Cos vanwege het feit dat de Romeinen hem ontdekten op het Griekse eiland Kos.

Little Gem of Sucrine (de Amerikaanse benaming) is een kleine sla die soms ook wel omschreven wordt als 'een combinatie van kropsla en Romeinse sla'. Ze is is knapperig, zoals Romeinse sla, en zoet, zoals kropsla, maar de textuur is geur/smaak is typsich 'Little Gem'. Terwijl romeinse sla dikke, zeer krokante nerven heeft met dunne krokante bladeren, heeft de klassieke Little Gem dunnere nerven en dikkere bladeren. Deze zijn dan ook nog eens sappiger en krokanter en hebben meer 'beet' dan gelijk welke andere romeinse sla. De smaak van Little Gem is een kein beetje noot-achtig - walnoten - en een voorzichtige zoetigheid.

Heerlijk als salade, maar ook gegrild of half doorgesneden en gebakken in de pan als warme variant. Eet er lekker van!