2018-16

Het hart klopt!

Het is een komen en gaan van groente op ons erf erf:

Komen: We maken een ronde langs onze collega's, veelal in de polder, voor een mooi product; Odin-leveringen op woensdag en vrijdag van wat zij bij haar rondes door Europa en verder heeft opgehaald. Gaan: Op vrijdag de bestelbus op kleine ronde in regio, en de vrachtauto op grote ronde naar Apeldoorn. Op zaterdag de vol geladen vrachtauto en bestelbus op weg naar de markt en pakketronde in Arnhem.

Maar dit alles niet zonder een kloppend hart: de tuinderij!

Hier halen we als ondernemers, tuinders, medewerkers, stagiaires, vrijwilligers ons hart op: gaat ons hart sneller kloppen en maakt soms - figuurlijk - een sprongetje. Daar gebeurt het ‘echte’ werk, het werk dat lijf vervult, waar we samenwerken met natuur en seizoensverloop, die ook geregeld zijn grillen laat zien, waar wind door de haren waait en de zon schijnt, waar we inspiratie vinden en waar we letterlijk en figuurlijk oogsten - met plezier en natuurlijk knapperig vers.

Op de foto's: Kisten vol met winterprei - van het land naar de koeling, en dan nog een paar keer in het pakket; twee tuinders kijken naar de opkomst van de ingezaaide grasklaverpercelen - knapperig groen in de kas aan de groei!

Seizoen 2018 is nu volop aangevangen: het hart klopt!

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Prei - Rode biet - Paksoi - Courgette stuk - Tomaat tros - Eikebladsla rood
fruit Appel Evelina * - Sinaasappel Navel - Framboos (combi: Appel Evelina * - Peer Conference *)
Verwacht:
groente Vuile peen - Spinazie - Misome? - ? - Knolselderij - Sla mix eigen
fruit Appel Evelina (laatste NL’se appels - ? - Ananas?

Met het groente seizoen wat weer begint met knapperig groen, loopt het seizoen van fruit van NL’se bodem ten einde. De appels en peren zijn op, deze week de laatste in het pakket. Zeker de peren zijn eetrijp en kunnen het beste in de koelkast bewaard worden tot het nuttigen. Geniet er nog van deze week - volgende week fruit uit het buitenland ter overbrugging tot nieuwe oogst begin augustus in Nederland.

Feta-paksoi

1 Paksoi - 1 ui, gesneden - 100 g feta - 4-6 eetl crème fraîche - peper - 1 teen knoflook, geperst

Paksoi in reepjes snijden, wassen en uit laten lekken. Ui fruiten in wat olie. Kool even mee-fruiten en dan met het deksel op de pan 10 min. smoren onder regelmatig omscheppen. Feta in stukjes snijden en met de crème fraîche door de kool roeren. Nog een paar min stoven tot de feta gesmolten is. Knoflook erdoor en op smaak brengen met peper. Lekker met rijst.

Swjokla s orechami (Russische bietjes met noten)

500 gram rode bieten; gekookt - 2 teentjes knoflook; geperst - zout en peper naar smaak - 1 bakje zure room - 100 g gemengde noten; geroosterd en gehakt

Rasp de bietjes en meng de knoflook, de peper, het zout en de zure room er doorheen. Voor het opdienen bestrooien met de noten en de peterselie.

Courgette/eiertaart

1 courgette - ui - 1 knoflook teen - 2 eetl olie - 3 eetl fijn - gehakte basilicum - 5 eieren

Rasp de courgette grof. Fruit de ui en de knoflook in de olie. Doe hierbij de courgette en de gehakte basilicum. Schep dit goed door elkaar en laat het 5 minuten in een afgesloten pan sudderen. Klop de eieren los en meng deze met het zout, de peper en de nootmuskaat. Laat de courgette iets afkoelen en meng ‘m vervolgens door de losgeklopte eieren en de kaas. Schep het mengsel in de ingevette ovenschaal (24 cm doorsnee) en bak het geheel in gedurende 35 minuten midden in de oven op 175° C.

Romige preisoep met mosterd

500 g prei - 2 aardappelen - 25 g boter - 1 l groentebouillon - 1 glas witte wijn - peper en zout - dl slagroom of soja-cuisine - 2 tl mosterd

Prei in ringen snijden, wassen en even uit laten lekken. Aardappelen schillen en in blokjes snijden. Boter smelten en prei en aardappelen enkele min. roerbakken. Bouillon en wijn toevoegen, aan de kook brengen en op laag vuur met deksel op de pan 15 min. laten sudderen. Iets af laten koelen en pureren. Weer verwarmen en room en mosterd erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Lekker met warm stokbrood en kruidenboter en een fruitsalade toe.