2018-17

Trekkerwerk

Alle pakketten worden op de ochtend van KONINGSDAG vrijdag 27 april bezorgd !

Alle pakketten worden op de ochtend van KONINGSDAG vrijdag 27 april bezorgd !

Het landwerk is in volle gang - naast handkracht van schoffelen en uitplanten van voor gezaaide peul en staakboon, veel inzet van trekkers en machines. Ze maken het werk lichter en zorgen ervoor dat in korte tijd meer werk verzet kan worden. Het handwerk is dan de puntjes op de I: nalopen van plantwerk, afdekken van teeltbedden met gewasdoek of het schoffelen op de rij tussen de plantjes waar de schoffelmessen van de schoffelbalk niet komen...

Alle pootaardappelen zitten in de grond. Mooi gekiemd in de warmte buiten en gepoot in goed opgewarmde grond. Dinsdag zaten de kiemen nog maar 2 cm onder de oppervlakte, kortom gunstige en warme groeiomstandheden. Vorige week vrijdag is het laatste beetje winterprei op het land naar binnen gehaald, na het overgrote deel al eerder in de week. De bewaarkoeling heeft nu nog een goede voorraad prei welke in een tweewekelijks ritme de aankomende weken de pakketten zullen vullen. Deze week de eerste oogst van het nieuwe seizoen: sla-mix met een pittig accent in de vorm van wilde rucola. Volgende week opgevolgd door de raapstelen, misome (groener broertjes vd paksoi) en onze eerste eigen krop sla. Feest om weer eigen oogst te hebben… in 3-4 weken oogsten we de kas leeg en zal daarna opgevolgd worden door de volle grond.

Hier is naast het plantwerk en verzorgingswerk in de vorm van schoffelen, aanaarden en wieden van zaaisels ook al het water geven aan de orde - door het warme weer vorige week en ook de uitdrogende werking van stevige wind. Na het plantwerk doen we dit plaatselijk met een beregeningtank met aangietsysteem en daarnaast ook met lijnen beregeningsbuizen met sproeiers die vakken van 1600 tot 2000 m2 in een keer water geven over de volle oppervlakte.

Zaaien, planten en groeien maar!

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Vuile peen - Spinazie - Witlof - Groenselderij (basis en royaal) of Paprika punt (combi’s) - Knolselderij - Sla mix eigen
fruit Appel Royal Gala - Peer Packham - Blauwe bes (combi: Appel Royal Gala - Sinaasappel Navel)
Verwacht:
groente Prei - Raapsteel - Pastinaak ? - Misome - Eikeblad sla groen
fruit Appel Royal Gala - Sinaasappel Valencia - Avocado

Stampot met witlof en capucijners

Schil en kook de aardappels. Verwarm de capucijners in een andere pan en voeg er de gesneden witloof bij. Stamp de gekookte aardappels fijn en roer er een klont boter, room, peper en zout en tijm of bonenkruid door. Meng de warme kapucijners en witloof door de aardappelmassa.

Witlof-Okra curry

100 g witlof - 100 g okra’s - zonnebloemolie om te frituren - 1 theel. komijn - 1 theel. mosterdzaad - ½ kopje rode linzen - 1 verse rode peper - kleine ui, gesnipperd - 1 theel. koriander - 1 tomaat 0 1 theel. sambal - ½ theel. geelwortel - zout naar smaak - handje cashewnoten - 20 g geraspte kokos - 15 ml. Kokosmelk - ½ kopje yoghurt

Een bewerkelijk, maar pittig recept: Snij de okra en de witlof in kleine stukjes. Houdt 1 okra apart voor garnering. Verhit de olie (180°C) en frituur hierin de groenten (okra en witlof). Haal na 6 min. uit de olie met een schuimspaan. Verwarm wat olie in een koekepan en fruit daarin de komijn, mosterdzaad, linzen en rode peperstukjes. Voeg gesnipperde ui toe. Roer tot de ui glazig is. Voeg dan de koriander, tomaatstukjes, sambal, geelwortel (=kurkuma,=koenjit) en zout toe. Maak in een blender of met een staafmixer een pasta van cashewnoten, kokosrasp en kokosmelk. Doe dit erbij in de koekepan en roer 2 min. door. Haal van het vuur en meng er de yoghurt met ½ kopje water door. Laat nogmaals aan de kook komen en voeg de gefrituurde groenten toe. Roer nog ca 8 min. door tot alles goed gemengd is Serveer in een schaal en garneer met stukjes tomaat en een okra. Lekker met rijst.

Wortel-gembersoep (met een knipoog naar de koning ;-) )

1 kg Wortel - 1 ui - 1 teen knoflook - 3-5 cm Gember (afhankelijk van je eigen smaak) - 2 Sinaasappels - ½ bosje Peterselie - 2 stengels Bosui - ½ bosje Radijs - ½ bakje Kiemgroenten, bijvoorbeeld gemengde kiemen - Zout en peper

Deze soep is ideaal als je niet te lang in de keuken wil staan. Veel verse groenten, lekker fris en meteen ook een heel vrolijk soepje. Wil je deze soep wat zwaarder maken, bijvoorbeeld als maaltijdsoep, voeg dan 150 g rode linzen toe en 250 ml extra water. Schil de wortel en snijd in stukken. Snijd ook de ui, knoflook en gember fijn. Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap uit. Doe de ingrediënten in een pannetje en voeg 1 liter water toe. Breng het geheel aan de kook en laat 15 minuten doorkoken tot de wortel goed gaar is. Snijd terwijl de soep kookt de peterselie fijn en de bosui en radijs in plakjes. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep, breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in kommen en garneer met de peterselie, bosui en kiemgroenten. Lekker met brood en hummus.