2018-19

Hei in de mei

Wat een diverse week!
Een volop zomerweek ook nu net de paardebloemen en pinksterbloemen zijn uitgebloeid en de bermen volop wit staan van het fluitekruid in bloei met ook een vleug geel van de eerste boterbloemen... een week ook dat er ijs gegeten is, dankbaar de schaduw werd opgezocht en de nieuwe geïsoleerde nieuwe schuur met aangename koele temperatuur een welkome afwisseling was van het volop in de zon aan het werk zijn; dankbaar was daar donderdagochtend ook mooie regen (6mm) - fijn voor geheel het land en al het plant- en zaaigoed!

  • Frezen van het aardappelland met de voorspellingen van nachtvorst vorige week donderdag
  • Opnieuw lichten en straten van de stenen voor de nieuwe schuur (geen drempeltje meer ;-) ) door Jan Janssen & consorten
  • Zonsondergangen die je niet wil missen…
  • Plantgoedweek
  • De ‘pot goud’ nabij met beregenen in de kas…maar niet gevonden
  • 'Hei in de mei met je neus opzij’…en zie daar de eerste meikever (met zonnetje Marchje op de achtergrond)
  • Start oogst op de volle grond
  • De groenbemester triticale wintererwt is geklepeld (fijngemaakt bovengronds) en wortelstokken met bovenlaag teeltgrond gefreesd - David en Anatol in actie
  • Een ‘bouquet’ raapsteel voor de basispakketten en de markt
  • Ook weer een glad trekkerpad naar achteren toe - gefreesd en geschoven
  • Door lange Jan (zie de blauwe verlengde trekker met schaaf eronder)

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Peen - Paksoi - Kastanje champignons - Bosui/knoflook - Eikebladsla rood - Raapsteel en Sla mix (basis) of Bakaardappel (combi klein) of Kievitsboon (royaal en combi)
fruit Appel Royal Gala - Ananas - Citroen (combi’s: Appel Royal Gala - Citroen)
Verwacht:
groente Prei - Andijvie - Rabarber - Rucula bosje - Bakaardappel - Krop sla of pittige slamix
fruit Appel Royal Gala - ? - Aardbei

Lasagneschotel met paksoi & yoghurt

1 paksoi - 1ui - olie - 6 tot 9 lasagnebladen - 2,5 dl yoghurt - ½ dl slagroom - 1 ei - 2 tenen knoflook, geperst - zout - 2 tl. basilicum - 2 tl. oregano - 100 g oude kaas, geraspt - ½ kopje broodkruimels

Stoof de groente met ui in olie gaar. Klop de yoghurt met room, ei, knoflook, kruidenzout, basilicum en oregano. Neem een ruime schaal en leg er een laagje groente met ui in. Strooi er een beetje geraspte kaas en kruimels over. Leg er een laag lasagneplakken op en schep hierop weer groente. Giet er een scheutje van de yoghurtsaus over, strooi er kaas en kruimels over en leg er weer een laagje lasagne op. Druk de plakken goed aan en leg hierop de rest van de groente, een scheutje saus en kaas met kruimels. Leg de laatste plakken lasagne op het geheel. Druk ze goed aan en giet er de overige saus op.

Bestrooi met het laatste restje kaas en kruimels. Zet de schaal ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Champignoncurry met geraspte kokos

350 gr prei, in ringen gesneden - 2 teentjes knoflook, uitgeperst -2 cm gember - 2 tl kerriepoeder - 1 tl garam masala - 2 el olie - 250 gr champig­nons, in vieren gesneden - 80 gr geraspte koko's - sap van een halve citroen - zout en peper - verse koriander­blaadjes voor garnering

Doe de olie in een grote pan en fruit hierin de prei, knoflook en de gember samen met de specerijen. Voeg de champignons toe en laat deze gaar worden op laag vuur (ongeveer 15 min.). Voeg de geraspte kokos toe en kook het geheel zachtjes. Als het mengsel te droog wordt, doe een paar druppels water erbij. Breng het gerecht op smaak met citroensap, zout en peper en serveer het met koriander blaadjes erop.

Champignonbeignets (Borrelhapjes!)

400g kastanjechampignons (elke maat is goed) - 150g zelfrijzend bakmeel - 2dl melk - zout - pan met frituurvet

Wrijf de champignons schoon. Roer in een kom het bakmeel, melk en een mespuntje zout tot een stevig beslag. Verwarm het frituurvet op 175 graden. Prik een champignon met de steel aan een vork en wentel de champignon rondom door het beslag. Bak ze met enkele tegelijk in het frituurvet. Schep ze uit de pan als ze rondom mooi lichtbruin van kleur zijn en laat ze vervolgens op keukenpapier uitdruipen. Lekker met dipsaus!