2018-21

Zomertijd

Avondzon op de pas geplante komkommerplanten, ochtendgloren kijkend vanuit de kas de tuin over…

We planten en zaaien volop. Met de zomerse temperaturen beregenen we veel van het pas geplante plantgoed zodat ze goed aanslaan en de zaaisels om ze goed aan de groei te houden en doorschieten (in de bloei gaan) te voorkomen. De lichtingen bladgewas en sla groeien als kool, de verschillende lichtingen om spreiding in tijd te bewerkstelligen groeien nu in de tijd dicht na elkaar toe. Deze week daarom een bosje raapsteel en volgende week waarschijnlijk een laatste van het voorjaar...

De oogst op de volle grond is nu volop begonnen. Met de start van de oogst van raapstelen vroeg in de ochtend kregen we gezelschap van Hans Vlottes. Hij inventariseert hier de broedvogels en loopt veelvuldig de nestkasten langs, om ze schoon te maken in het vroege voorjaar, bezetting en aantal eieren te constateren en vervolgens ook de jonge vogels te ringen…gekscherend had ik het over hangjeugd met een knipoog en Hans over de mogelijkheid die hij ons bood om een stapje hoger op te komen, maar waar we oogstend op de knieën geen gebruik van hadden gemaakt ;-)

Tractoren, schoffels, plant- en zaaimachines, beregeningsbuizen & pomp en oogstmessen zijn druk in de weer hier.

Benieuwd hoe dit er uitziet in het echt, of weer even een mooie wandeling over de tuin willen maken… zondag 24 juni hebben wij open dag. Welkom van 12 tot 16u!

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Courgette - Paksoi - Raapsteel - Bosui - Koolrabi - Peterselie - Eikeblad sla rood/Krop sla (combi klein: niet peterselie en paksoi)
fruit Appel Royal Gala - Peer Abate - Watermeloen (combi’s: Appel Royal Gala - Peer Abate)
Verwacht:
groente Rode biet - Asperge - Paksoi? - Raapsteel - Aubergine - Sla-mix - Batavia sla groen/Eikeblad sla rood
fruit Appel Royal Gala - ? - ?

Courgette/eiertaart

1 courgette - ui - 1 knoflook teen - 2 eetl olie - 3 eetl fijn - gehakte basilicum - 5 eieren

Rasp de courgette grof. Fruit de ui en de knoflook in de olie. Doe hierbij de courgette en de gehakte basilicum. Schep dit goed door elkaar en laat het 5 minuten in een afgesloten pan sudderen.

Klop de eieren los en meng deze met het zout, de peper en de nootmuskaat. Laat de courgette iets afkoelen en meng ‘m vervolgens door de losgeklopte eieren en de kaas. Schep het mengsel in de ingevette ovenschaal (24 cm doorsnee) en bak het geheel in gedurende 35 minuten midden in de oven op 175° C.

Raapsteeltjes in pasta met salsa verde

(voor 2 personen) 200 gram - raapstelen - pesto - 1 el olie - 1 ui - basilicumblaadjes - 2 dl crème fraîche - 250 g farfalle (vlinderpasta) - 1 teentje knoflook - snufje zout en peper.

Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij de wortelvoetjes van de raapstelen, was ze en laat ze met het aanhangende water op laag vuur enkele minuten slinken. Hak de raapstelen fijn. Snij de ui in dunne ringen fruit ze met de knoflook in wat olie. Voeg raapstelen toe en roer de crème fraîche erdoor. Breng op smaak brengen met peper, zout en basilicum of pesto. Giet de pasta af, schep er een eetlepel olie door (tegen vastplakken) en serveer met de groentesaus eroverheen. Strooi er eventueel wat parmezaanse kaas overheen.

Koolrabi-knoflooksoep

1 sjalotje - 1 koolrabi -1 aardappel -1 eetl olijfolie - 2 teentjes knoflook -1 (kruiden)bouillontablet - 1 theel (verse) tijmblaadjes - zout, peper - 1 eetl fijngeknipte bieslook - 1 eetl fijngehakte peterselie

Pel en snipper het sjalotje. Schil de koolrabi en de aardappel en snijd ze in kleine blokjes. Verhit de olie in een hoge pan en fruit het sjalotje, de koolrabi en de aardappel even aan. Pers de teentjes knoflook erboven uit. Voeg 1/2 liter water, het bouillontablet en de tijm toe, breng de soep aan de kook en kook het geheel in ? 8 minuten zachtjes gaar. Pureer de soep met een staafmixer tot ze glad en gebonden is. Verwarm de soep eventueel opnieuw en voeg naar smaak zout en peper toe. Schep de soep in 2 diepe borden en strooi het bieslook en de peterselie erin.

Koolrabi-salade

Koolrabi - kwark en/of mayonaise - kruidenzout - peterselie of bieslook - knoflook (optioneel: paprika of wortel)

Schil de koolrabi en snijd deze in zeer dunne reepjes of rasp de koolrabi (en wortel) grof. Geef er een sausje bij van kwark, kruidenzout, peterselie of bieslook en evt. wat knoflook.

Bij koolrabi in reepjes is reepjes paprika een mooie combinatie.