2018-22

Zomertijd

Zonsondergang en zonsopkomst…mooie lichtval - dit keer allebei in beeld voor jullie in de meelever.

Zonsopgang gemaakt op een extra ‘vroege’ oogstochtend ivm de warmte dinsdagmorgen.
Zonsondergang gemaakt op ronde over de tuin na een marktdag in Arnhem voor mij op zaterdag.

Na nog veel verzorgingswerk met schoffelen en landbewerkingen met oa klepelmaaier en frees, zijn wij dinsdagmiddag de voorbereidingen gestart voor de storm/regen. Nagenoeg al het bladgewas is onder doek gelegd voor bescherming tegen harde regen/hagel/wind. En daar was ineens plotsklaps het onweer, met wind en stortbui. Met 17 mm (en niet meer gelukkig) is de tuin dankbaar, de wind maakt dat we echter schade hebben in de aardappelteelt door omwaaien/knakken van de aardappelstengels - benieuwd hoe deze zich gaat herstellen; en een prominente berk heeft zijn kroon verloren.

Dan een vierluik van rood/paarse en witte bloemen die de tuin, houtwal en siertuin nu kleuren.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Rode biet - Asperge - Paksoi? - Raapsteel - Aubergine - Sla-mix - Batavia sla groen/Eikeblad sla rood
fruit Appel Royal Gala - Banaan - Aardbei (combi’s: Appel Royal Gala - Banaan)
Verwacht:
groente Peen - Andijvie - Rabarber? - Bosui - Sla-mix wild - IJsbergsla - Batavia sla groen
fruit Appel Royal Gala - ? - ?

Deze en volgende week beiden een trio aan sla, waarbij een van de kroppen als cadeau in het pakket zit. Ze staan allemaal gelijk klaar op de tuin door het ineenschuiven van oogstmomenten door het warme en droge weer. Welkom om een buur, vriend of kennis mee te laten proeven!

Couscous met paddestoelen en asperges

Couscous - verse (Turkse) morilles of andere paddestoelen - 1 teentje knoflook - boter - 1 sjalotje – bouillon - asperges (groen of wit) - crème fraîche – waterkers - verse oregano en verveine (of peterselie) - Hollandse saus

Bereid de couscous. Fruit de kleingesneden ui en knoflook in wat boter. Doe er de kleingesneden paddestoelen bij en bak ze even mee. Giet er wat bouillon bij en laat zachtjes pruttelen.Kook de asperges beetgaar, snijd ze in kleine stukjes en laat die in crème fraîche met wat boter en het aspergevocht zachtjes doorgaren tot de massa begint te binden. Maak de Hollandse saus en vermeng die met een staafmixer met waterkerspuree. Maak met een lepel mooie bolletjes couscous op het bord, leg de aspergeragoût, de paddestoelen en de waterkerssaus eromheen en bestrooi met de fijngeplukte kruiden.

Gepofte bietjes met knoflookroomkaas 2 personen

1 eetl honing - 2 eetl zonnebloemolie - 4 voorgekookte bietjes - 1 potje roomkaas met knoflook 150 gram - 4 vellen aluminiumfolie - gemalen zwarte peper - zout

De oven voorverwarmen op 200 graden. In een kom de honing, olie, peper en zout mengen tot een marinade. De bietjes door de marinade wentelen en per stuk verpakken in een vel aluminiumfolie. Van de overgebleven marinade 1 eetlepel in het pakketje doen. Geheel 15 minuten in de oven warm laten worden. Pakketjes uit de oven halen en openen, de bietjes in V vorm uitsnijden en de roomkaas verdelen over de bietjes. Pakketjes weer dichtvouwen en terug in de oven doen en deze 10 minuten laten warm worden.

Raapsteeltjes met roereieren

400 g spaghetti, 600 g raapstelen, 2 tomaten, bieslook, 4 eieren, 1/2 el aardappelmeel, 400 g spaghetti, 4 el melk, paprikapoeder, zout, peper, boter

Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing gaar en giet af. Maak de raapsteeltjes schoon en kook ze met aanhangend water en iets zout in 5 minuten gaar. Hak de raapstelen, doe ze terug in de pan en bind het vocht met het aangelengde aardappelmeel. Roer een klontje boter door de groente. Maak roereieren van de eieren, melk, zout, peper, paprikapoeder en de bieslook. Neem een voorverwarmde schaal, leg de raapstelen in het midden, schik de spaghetti eromheen. Verdeel de roereieren over het geheel en garneer met plakjes tomaat en fijngeknipte bieslook.