2018-32

Water, het is niet snel genoeg

Vandaag is er voor het eerst een beetje water op het oh zo droge land gevallen. De zomer van 1976 kan ik mij nog goed herinneren. Het was de tijd dat ik mijn vakanties op de boerderij doorbracht. Bij oom Anne en tante Wiep, zij hadden toen een bedrijf met ongeveer 30 koeien en wat schapen.

Met de giertank pompte mijn neef water uit de sloot. Laat het een keer 4000 liter per keer geweest zijn. Daarmee reed hij dan naar de plek waar de vorige leeg was geraakt. En ging hij verder met "beregenen". Groot feest voor ons 12-jarigen, het water werd in een grote boog over het land gespoten. Een douche voor ons. Ik weet niet hoevaak dat per uur lukte, maar veel meer dan vier zal het niet geweest zijn.

Een liter water is 1 milimeter op een vierkante meter. Wil je wat aanrichten dan is er vijf tot tien milimeter nodig. In een uur kon hij een perceel van 100 bij 10 meter van water voorzien. 10 uur voor een hectare. Zoiets zal het geweest zijn, we waren wel een hele week op hetzelfde perceel. Dat zal al gauw vijf hectare groot zijn geweest.

De pomp van onze beregening heeft een ongeveer dezelfde capaciteit als de trekker met giertank uit mijn herinnering. We pompen ongeveer 16.000 liter per uur op met onze installatie. Er ligt over de hele tuin een leiding met op regelmatige afstanden een aftappunt. Vanaf het aftappunt gaat er dan een slang naar een serie buizen met sproeiers. Deze worden op de loop paden tussen de bedden gelegd.

Die buizen komen daar niet vanzelf. Het is een hele klus die iedere keer te verplaatsen en weer zo aan te sluiten dat het niet lekt. Als het moment dan daar is om de druk weer op de leiding te zetten is het de vraag of ze goed liggen. De wind speelt bij het beregenen een belangrijke rol. De sproeiers vernevelen het water, zodat het een zachte landing op planten en bodem maakt. Een nevel waar de wind ook snel vat op heeft. Na een aantal uren mag het hele buizen stelsel naar haar volgende plek.

Het was niet alleen warm om het gewone werk op de tuin de toen en dit werk wat erbij kwam. Die wind speelde afgelopen weken ook een bijzondere rol. Die wisselde niet alleen sterk in kracht, maar ook geregeld van richting. Hopelijk is vandaag de hollandse zomer weer van start gegaan, wind uit de zuidwest hoek en geregeld hemelwater. Een etmaal met 10 milimeter uit die hoek op onze 10 hectare is toch al gauw vergelijkbaar met 60 uur nonstop beregenen en tussendoor 12 keer verplaatsen.

- Saco -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Prei - Knolvenkel (1 stuks) - Cobraboon - Tomaat cherry/cocktail - Suikermais - Bolcourgette/Zappalito - Krop sla
fruit Appel Collina (nieuwe oogst van onze vaste fruitteler!) - Banaan - Blauwe bes
Verwacht:
groente Spitskool - Bosbiet/vuile peen - Courgette Varia - Tomaat cocktail - Suikermais - Krop sla
fruit Appel ? - Pruimen? - ?