2018-34

Nazomer

De pompoenen rijpen volop af, de aardappeloogst is in volle gang! De eerste paddestoelen laten hun kopjes boven de bodem zien, soms is zelfs een mooie kring waar te nemen waarin ze groeien.

De tomatenoogst is nu nog volop, maar zal met kouder weer en einde oogst in zicht nu minder worden. Het is nog even genieten van de tomaten in het pakket! De raapsteel en spinazie staan al als zaaisels zichtbaar in groene rijtjes op de tuin. Ook de groenten van de herfst kondigen zich aan - mangold/zilverstelen (variant snijbiet), palmkool, knolselderij en herfst Chinese kool en spitskool. We zijn naast de oogst, nog volop aan het wieden en verzorgen in de herfst en winterteelten en de komst van de eerste veldsla en winterpostelein als plantgoed kondigen zich aan. Daarnaast gaat de inzaai van groenbemesters op al ‘lege' stukken tuin van start, de bestellingen voor aanvulling van het zaaigoed zijn reeds binnen!

Afgelopen zaterdag kregen wij een foto van pompoenen en (zonne)bloemen van de marktkraam op zaterdag, over een fijne start van de dag met prachtige groenten zo uitgestald - dank Antoinette! Wij genieten zelf ook altijd om de kraam zo in volle glorie op te bouwen. Klanten die vaak ‘s middags komen en afwisselend een keer ‘s ochtends valt dat ook gelijk op - dan ligt de kraam er nog vol en bijna onaangeroerd uit…zo heeft elk moment van de marktdag zijn eigen sfeer, gekleurd door de vaste klanten die bij de verschillende momenten horen ;-)

Noot: de meelever van vorige week is er tussenuit gevallen in de drukte en vakantietijd van de kinderen; deze week een verlate meelever. Vanaf volgende week weer als vanouds ;-) leuk om te merken dat deze gemist wordt.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Mangold - Bospeen - Prei - Suikermaïs - Tomaat cocktail/Cherry mix tomaat - Batavia sla rood of Eikebladsla groen
fruit Appel Alkmene (nieuwe oogst van onze vaste fruitteler!) - Zomerpeer Beth - Pruimen Bels
Verwacht:
groente Chinese kool - Bieten chioggia of geel - Paksoi - Palmkool - Knolselderij? - Tomaat ? - Krop sla
fruit Appel Alkmene - ? - Ananas

Mangold

Mangold is de Duitse benaming voor snijbiet, dit geval op de struik geoogst en met een zilverachtige gloed over de nerven - waarom deze variant ook wel zilverstelen wordt genoemd.

Quiche met snijbiet, wortel en geitenkaas

bladerdeeg - 500 g snijbiet - 200 g wortelen - 250 g harde geitenkaas - 3 eieren - cashewnoten - olijfolie - peper

Bereid het bladerdeeg voor zoals aangegeven op de verpak­king. Was de snijbiet en snijd in stukjes en stoof deze in circa 5 min. in wat olijfolie. Stoom de jonge wortelen en snij ze in plakjes. Klop de eieren los en voeg de in blokjes gesneden geit­enkaas toe. Kruid met veel peper. Voeg de snijbiet en wor­telen toe. Bekleed een springvorm met het bladerdeeg en vul deze met het mengsel. Garneer de taart met wat cashew­noten. Bak de quiche op 210° gedurende +/- 20'.

Pittige maïssoep

1 ui - ½ rode peper - 20 gr boter - 1 theel komijnpoeder - 1 theel geelwortel (kurkuma) - ½ ltr bouillon - ½ ltr melk - 300 gr maiskorrels - zout, peper, nootmuskaat

Kolven ca. 30 min. koken. Maïskorrels met een scherp mes eraf schrapen. Snipper de ui en de rode peper. Verwarm de boter en bak hierin enkele minuten de ui en de peper. Voeg de komijnpoeder en geelwortel toe en bak deze al roerend mee.

Giet nu de bouillon en de melk erbij en breng de soep aan de kook. Doe de maïskorrels erbij. Pureer de helft van de soep en maak het geheel op smaak af met zout en peper.

Maïsrisotto (Gordon Ramsay)

Kook 2 maïskolven ‘in de schil’ gaar. Gebruik het kookvocht om een groentebouillon of kippenbouillon te maken en maak daarmee een basisrisotto. Haal de maïskorrels van de kolven af. De helft van de korrels gaat heel door de risotto, de andere helft wordt gepureerd met wat Parmezaanse kaas en een scheutje melk en gaat op het einde door de risotto. Garneren met een fijn gesneden bosuitje.

Prei met cherrytomaatjes en knoflook uit de oven

2 prei (of 1grote) - 2 el olijfolie - 2 teentjes knoflook - cherrytomaatjes - geraspte kaas - peper - zout - water (met evt. bouillon)

Maak de prei schoon en snij hem in (schuine) stukken. Ver­warm de oven vast voor op 150 ºC. Doe de prei in een ovenschaal samen met de cherrytomaatjes en de (klein gesneden) knoflook. Schenk de olijfolie over het groente mengsel in de ovenschaal. Voeg nog een bodempje water toe zodat de prei een beetje gaar kan stoven en bestrooi daarna met de geraspte kaas voor de krokante korst. Breng op smaak met peper en eventueel een weinig zout.

Simpel te bereiden maar erg lekker!!