2018-35

Oogsttijd

Deze week een week die in het teken staat van grote oogst binnenhalen. Veelal proberen we we eind augustus onder gunstige, droge omstandigheden de aardappelen met de grote rooier (zie ook foto) binnen te halen. Voordeel van op tijd binnenhalen is dat het gehele vak daarna nog ingezaaid kan worden met grasklaver, na de teelt van aardappelen volgen immers twee ‘rustjaren van grasklaver in onze vruchtwisseling. Inzaai in het najaar betekent gedurende de winter al een mooie bedekking van de grond (daarmee ook vanggewas); daarnaast doordat reeds mooi gekiemd en gegroeid kan deze in het voorjaar gelijk goed aan de groei gaan!

Met nog maar 4 rijen aardappelen in de grond die restte van het gehele perceel (van ca een halve hectare aardappelen) waren deze maandag een mooi ‘toetje’. De oogst van de pompoenen met lossnijden, op banen leggen, vervolgens sorteren op maat in het veld en als laatste binnenhalen is deze week echter in volle gang. In etappes zullen wij deze einde week en volgende week binnenhalen.

Dat de aardappelrooier niet alleen ingezet kan worden voor dit gewas laat de foto en dit pakket zien…ra ra. Twee weken terug binnengehaald in kuubkist en deze week geschoond. Uit diezelfde week nog een foto van ons bezoek aan Tuinderij de Warmoezerij in Zwolle/wijk Stadshagen van Madeleen die ruim twee jaar bij ons gewerkt heeft. Leuk om haar plek te zien - leuk weetje is ook dat zij elke donderdag op de biologische markt te bezoeken is (onze oude marktplek), waar we nu ook veelvuldig komen om haar groente aan te leveren voor op de markt.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Bieten mix (chioggia-geel-rood) - Pompoen oranje - Knolvenkel - Tomaat cocktail - Sla mix - Paksoi shanghai & Palmkool (basis en royaal) of Paksoi (beide combi’s)
fruit Appel Alkmene - Peer Triump de Vienne - Ananas
Verwacht:
groente Chinese kool? of Mangold - Prei - Knolselderij - Suikermais - Paprika rood - Krop sla
fruit Appel Alkmene - ? - ?

Pompoensoep - bereid met kokosmelk

ca. 500 gr pompoen - 1 ui, in ringen gesneden - ½ tl verse gember, fijngehakt - 2 el boter of margarine - 600 ml bouillon - 480 ml kokosmelk - 1 el verse peterselie of koriander - peper en zout

In veel recepten uit het zuidelijk deel van de Stille-Oceaan­eilanden en Zuid-India komt kokosmelk voor, zo ook dit recept.Laat de boter of margarine in de pan smelten. Fruit al roerend gedurende enkele minuten de uitjes met de gember in de boter, voeg de pompoen toe en blijf nog 2-3 minuten roeren. Voeg nu bouillon of water toe. Laat dit aan de kook komen en laat het geheel 15-20 minuten zachtjes koken tot de pompoen zacht is. Pureer de pompoen met de staafmixer. Voeg de kokosmelk toe en laat de soep doorwarmen, maar zorg dat hij niet meer aan de kook komt. Voeg peper en zout toe en garneer de soep met kruiden.

Variatie: toevoeging van de venkelknol geeft de soep een kruidig/zoet accent!

Geroosterde biet - simpel en oh zo lekker!

Bieten schillen en in parten/maantjes snijden. In een kom of pan de parten bieten mengen met olijfolie en evt wat groene kruiden (thijm, rozemarijn of een mix), dit door om te schudden of te scheppen

Oven voorverwarmen (op grill-stand 230 graden) en bieten verdelen op een bakplaat. Ca 25-35 min (afh van grootte vd partjes) in de oven met tussentijds omscheppen. Bij de laatste keer kan je ook wat balsamico azijn er over heen sprenkelen; zuur haalt de zoetheid van de bietjes boven ;-)

Noot: pas op met opendoen van de oven, met gestrekte arm ivm damp/vocht die uit de oven ontsnapt!