2018-36

Opslag-tijd

Met de oogst die we volop aan het binnenhalen zijn, is het een schuiven intern in de schuren naar de plekken waar deze het meest optimaal bewaard kunnen worden. Dit is per product verschillend en zo hebben we dan ook verschillende ruimten hiervoor ingericht. Naast de moderne en grote koelcellen in de nieuw gebouwde schuur, zijn heel recent ook de tweetal opslagruimten in de werkschuur opgeknapt. Gertie van de Beek - de aannemer van de nieuwe schuur - heeft deze recent vernieuwd aan de binnenzijde door deze van nieuw isolatiemateriaal te voorzien. Versterkt door Hein Timmerman uit Nijbroek. Beiden nog op de foto gekiekt aan de koffietafel nadat de klus geklaard was ;-) De ene ruimte dient nu als aardappelopslag, de andere als pompoenopslag met optimale omstandigheden van isolatie en mogelijkheid tot koelen mbo de ‘oude' installatie van voorheen.

En pompoenen zijn er deze week van het land gekomen - nou en of! - allen gesorteerd op maat middels geschat gewicht lagen ze daar op rijen in het land. Dit gaat niet ongemerkt en ongezien voorbij, Ise met vriendin Leia kwamen ook even buurten... Mooi hebben we een groot deel voor de regen op maandagavond binnen kunnen halen: sweet dumping, grijs en butternut pompoen (groen en een deel oranje waren vorige week al binnen); de rest onder mooie omstandigheden op dinsdagmiddag.

Na de aardappelen zijn dus ook de pompoenen binnen - heerlijk gevoel: nu volgt in etappes ook de oogst van bewaar Chinese kool en spitskool, knolselderij, peen en bieten.Met een dinsdagochtend met mist na regen een voorproefje van de komende herfst tijdens de oogst van Chinese kool ;-)

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Chinese kool - Mangold - Prei - Knolselderij - Paprika rood - Krop sla
fruit Appel Alkmene - Banaan - Pruim
Verwacht:
groente Raapsteel - Pastinaak - Peen - Spitskool?/Andijvie?/Knolvenkel? - Krop sla of Sla-mix
fruit Appel Santana - Harde Cor/Peer of Meloen - ?

Salade van chinese kool, groenselderij en dadel

300-400 gr chinese kool - 5 stengels groenselderij - ca 8 dadels- 3 (bloed) sinaasappels - olie - mayonaise - groene kruiden - mosterd

Snijdt de chinese kool in fijne reepjes; groenselderij, dadels en 2 sinaasappelen in stukken toevoegen. Maak een dressing van de olijf- of sesamolie, mayonaise en mosterd. Voeg hieraan groene kruiden en sap uit 1 sinaasappel aan toe. Eet lekker!

Knolselderij-wortelsalade met sesam-knoflookmayonaise

300 g knolselder - 200 g wortels - 3 el sesamzaadjes- 3 el (tofu)mayonaise - 2 el appeldiksap - 2 teentjes knoflook (uitgeperst) - 3 takjes verse peterselie

Snijd de knolselderij en wortel in luciferdunne reepjes. Rooster het sesamzaad korte tijd in een droge koekepan en stamp het dan fijn in een vijzel. Meng de tofu-mayonaise met appeldiksap en roer er dan knoflook en sesamzaad doorheen. Schep de mayonaise zorgvuldig door de knolselderij- en wortelreepjes. Snipper de peterselie fijn en strooi over de salade.

Variatie: de knolselderijreepjes in een pan water aangezuurd met azijn of citroen (tegen bruinkleuring) leggen; de reepjes toevoegen aan een pan kokend water met scheutje azijn - goed weer aan de kook brengen. Vervolgens afgieten en met mayonaise en mosterd mengen.

Gestoomde prei met pijnboompitjes

2 à 3 preistengels - groentebouillon - scheutje witte wijn - verse kruiden - pijnboompitten - geraspte parmezaanse kaas

Bak dunne preiringen in een beetje olie goudbruin. Voeg zoveel groentebouillon en witte wijn toe dat de prei net onder staat. Laat het geheel koken tot de prei zacht is, en voeg daarna lekker veel verse kruiden toe. Bestrooi de prei met geroosterde pijnboompitten en geraspte parmezaanse kaas. Eet lekkerrr!

Knolselderij tortilla met spek-geitenkaas

Voor ca 6 personen : 300 gr vastkokende aardappelen - 400 gr knolselderij - 75 ml olijfolie - 200 gr magere gerookte spek in blokjes (of rooktofu/zongedroogde tomaat) - 2 rode ui, parten - peper & zout - eieren - 150 gr zachte geitenkaas, in stukjes gesneden

Schil de aardappelen en knolselderij in snij ze in dunne plakjes. Verhit de helft van de olie in een koekepan van ca 24 cm en bak de aardappelplakjes en spekblokjes ca 10 min. Voeg de knolselderij en ook de ui toe, bak nog 5 min.

Breng op smaak met peper/zout. Klop de eieren in een grote schaal los met de kas. Schep het aardappelmengsel er bij en schep voorzichtig om. Verhit de overgebleven olijfolie en schep het tortillamengsel in de pan. Doe de deksel op de pan en bak de tortilla ca 10 min tot de bovenkant gaat stollen. Keer met behulp van een groot bord en laat de tortilla terugglijden in de pan. Bak de andere kant 5 min bruin en knapperig en serveer!