2018-37

Dag David!

Soms zie je het Hooge Kamp erf in een ander perspectief, van boven: de ‘oude’ trekkerschuur, met aan z’n zijde de nieuwe schuur en de werkschuur tegenover - knus rug aan rug met het woonerf… (bezien vanaf het dak/schoorsteen van het woonhuis…met een knipoog naar opa Menno op de trekker)

Met alle scholen die begonnen zijn, rondt ook stagiaire David zijn stage bij ons af. Begonnen in april in zijn tweede jaar vervolgt de opleiding nu het derde jaar gestart is voor hem in oktober in de schoolbanken. Uiteraard wensen we hem succes op zijn verdere pad in de biologische landbouw.

Kort een terugblik in een vierluik van foto’s - samen met Anatol vormde hij het aanaard-duo, op meerdere vlakken heeft hij het mechanisch werken kunnen ervaren en leren - sperziebonen plukken in ‘eigen’ zaaisel : wie zaait zal oogsten! - onderhoud van de klepelmaaier: schoonspuiten met de hogedruk reiniger en draaiende onderdelen van vet voorzien - binnenhalen van bewaarlichting Chinese kool, er is van begin seizoen veel gezaaid, geplant, geschoffeld, aangeaard, gesjouwd met de beregeningsbuizen (draaien de sproeiers naar wens!?), geoogst en meegedacht in de planning - kortom er is hard gewerkt door David.

Een groot dankjewel aan hem voor zijn inzet hier seizoen 2018!

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Knolvenkel - Raapsteel - Pastinaak - Peen - Koolrabi - Pittige sla-mix (voor basis en royaal: pompoen Trombetta di Albengha)
fruit Appel Alkmene - Harde Cor - Grapefruit
Verwacht:
groente Rode biet - Mangold - Spitskool - Suikermaïs - Raapsteel? Of slamix - Little Gem
fruit Appel Santana - Banaan - Mango

Gebakken venkel met prei en aardappel

300 g aardappelen - 2 preien - 300 g venkel - 2 uien - 1 dl olijfolie - zout en peper - 3 eetl. broodkruim

Aardappelen schoonboenen, 20 min. in de schil koken, pellen en in plakken (5 mm) snijden. Intussen prei in stukken (4 cm) snijden en die weer in reepjes, wassen en uit laten lekken. Venkelgroen en wortelvoet afsnijden en de venkel in reepjes snijden. Ui in plakken snijden, in ringen verdelen en 10 min. in 1/3 van de olie bakken. De prei en venkel apart in 1/3 van de olie roerbakken. Oven voorverwarmen op 200° C. Schaal invetten en bodem bedekken met prei en venkel, daarop een laag aardappelen en dan uien leggen. Bestrooien met zout en peper en weer een laag prei en venkel, aardappelen en uien erop leggen. Bestrooien met zout, peper, broodkruim en besprenkelen met de rest van de olie, 20 min in de oven bakken.

Venkel-sinaasappelsalade met oregano

De frisse venkel en de pittige radijs zijn een goed duo in deze salade.

1 teen knoflook (kleine teen) - 6 takjes verse oregano (alleen de blaadjes) - 3 handsinaasappels - 3 eetl olijfolie - 2 venkelknollen - 1 bosje radijs

Snijd de knoflook heel fijn en de helft van de oreganoblaadjes in reepjes. Boen 1/3 van de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Klop de knoflook, oregano, het sinaasappelrasp, het sinaasappelsap en de olie tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout.Snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van de andere sinaasappels en snijd het vruchtvlees in plakken van een 1⁄2 cm breed. Snijd de stelen en een stukje van de onderkant van de venkelknollen, halveer in de lengte, verwijder de harde kern en snijd in zo dun mogelijke reepjes. Snijd de radijs in plakjes.Schep de dressing, sinaasappel, venkel en radijs door elkaar. Verdeel de rest van de oreganoblaadjes erover. Bereidingstip: Je Kunt Deze Salade T/M Stap 2 Een Halve Dag Van Tevoren Maken. Bewaar Afgedekt In De Koelkast. Combinatietip: Lekker met in ringetjes gesneden rode peper en gerookte makreel. Je kunt deze salade dan ook als voorgerecht serveren.

Raapsteeltjes in pasta met salsa verde

(voor 2 personen) 200 gram - raapstelen - pesto - 1 el olie - 1 ui - basilicumblaadjes - 2 dl crème fraîche - 250 g farfalle (vlinderpasta) - 1 teentje knoflook - snufje zout en peper

Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij de wortelvoetjes van de raapstelen, was ze en laat ze met het aanhangende water op laag vuur enkele minuten slinken. Hak de raapstelen fijn. Snij de ui in dunne ringen fruit ze met de knoflook in wat olie. Voeg raapstelen toe en roer de crème fraîche erdoor. Breng op smaak brengen met peper, zout en basilicum of pesto. Giet de pasta af, schep er een eetlepel olie door (tegen vastplakken) en serveer met de groentesaus eroverheen. Strooi er eventueel wat parmezaanse kaas overheen.