2018-38

Zonnebloem

De zonnebloem houdt opgericht
zijn kroon van goud in ‘t zonnelicht.
Zie, hoe hij bloeit en fier staat,
en in zijn hart rijpt stil het zaad.

Nu de wereld weer een stuk groener is, maar het watertekort nog verre van aangevuld - zijn wij herstart met een ronde beregening met dit opnieuw zomerse weer met uitdrogende wind. Roel en vrijwilliger Remy in actie...

Marchje: Ken je dat gevoel van de eerste voetstap in verse sneeuw?
Nu een mol die het maagdelijke glad gerolde oppervlakte beroerd waar recent grasklaver is ingezaaid…
prille kiemplantjes ontmoeten straks de afgevallen bladeren van de aangrenzende elzensingel.

Anatol is niet voor één gat te vangen, de oude kar kent nu twee gaten - zo poreus is de bodemplaat na een seizoen geworden ;-) Gelukkig dat een nieuwe kar begin seizoen het ‘Olde peerd’ vervangen heeft.

Welkom aan oud-stagiaire Rico en zijn vriendin Aafke welke aankomende nazomer/herfst hier het team komen versterken. Zo kunnen we met puntjes op de I teeltseizoen 2018 afronden en opgeruimd de rustiger winterperiode inrollen.

Last but not least: Sven trakteert op een recept voor de afsluiter van suikermais dit seizoen: creamy sweetcorn. Smakelijk.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Rode biet - Mangold - Spitskool - Suikermaïs - Raapsteel (basis)/Paksoi Shanghai (combi)/Groenlof (Royaal) - Slamix (niet combi klein) - Little Gem
fruit Appel Santana - Banaan - Mango
Verwacht:
groente Chinese kool - Pompoen oranje - Palmkool - Bakaardappel - Groenselderij - Sla krop
fruit Appel Top Orange - Peer Conference - Druiven?

Creamy sweetcorn

2 kolven suikermaïs - 2 theel olijf olie - zout naar smaak (je hebt een beetje nodig om het kook proces op gang te brengen) - 2 tenen knoflook - mespunt paprikapoeder (of chili peper) - 1 theel garam massala - 3 eetlyoghurt (Grieks werkt het mooist) kan meer word nog romiger -2 theel bieslook

Verwijder de bladeren van kolf, zet de kolf in het midden van de pan met de punt naar boven, met een scherp lang mes (koks mes) snij je de korrels van de kolf af. Gebruik de achter kan van het mes om alle sappen in de pan te krijgen. Giet de olijfolie en zout over de maiskorrels, zet op half hoge warmtebron en kook tot de mais warm is (3 min) voeg knoflook toe roer tot aroma’s vrij komen (1 min). Voeg garen massala en paprikapoeder (chili peper) toe en roer tot mais is mals (2 min). Breng het vuur omlaag en voeg de yoghurt toe. Neem de pan van het vuur roer de bieslook er door en voer zout naar smaak toe. Eet smakelijk!

Bieten-champignoncurry

3 el olie - 1 tl komijnzaad - 1 tl geel of bruin mosterdzaad - 175 g champignons, gehalveerd - 400 g rauwe rode bieten, geschild en in blokjes van 2 cm - 3 tl geschilde verse gember, tot pulp geraspt - 2 knof­look­tenen, gepeld en geperst - 1 verse groene peper, zeer fijn gehakt - 2,5 dl gezeefde tomaten - 1 volle tl zout

Verhit de olie in een niet te grote pan op een middelhoge warmtebron. Doe het komijn- en mosterdzaad erin. Voeg, zo­dra het mosterdzaad begint te springen, de paddestoelen toe. Roer de paddestoelen even door, voeg dan de rode bieten toe. Bak al roerend 2 minuten. Voeg dan de gember, knoflook en het pepertje toe. Bak al roerend, nog altijd bij middelhoge temperatuur, nog eens 2 min. Schenk de gezeefde tomaten en 2,5 dl water erbij. Voeg het zout toe. Roer door, breng dan aan de kook. Draai de warmtebron laag en laat met het deksel op de pan 40 minuten zachtjes pruttelen, of totdat de bieten gaar zijn.

Bietensoep

500 gram rode biet - bouillon - 1 liter water - 1 ui - 1 theel kummel - bloem, zout, peper - zure room

Schil en rasp de rauwe bieten en zet ze op met water en bouillon, fijngesneden ui en kummel. Laat dit ongeveer 20 minuten koken tot het gaar is. Bind de soep met enkele lepels aangemaakte bloem. Maak op smaak met peper en zout.

Bij het serveren op elke kop soep een lepeltje zure room is extra lekker.

Variatie: Wat fijngemaakte zuurkool erdoor. Plakjes augurk erdoor. Of de geraspte rode biet met rode linzen koken voor een gevulde, hartige maaltijdsoep.