2018-40

Michaëlstijd - opruimtijd ...

Met het verstrijken van 29 september is het Michaëlsfeest gevierd - de tijd waarin op de tuin de oogst volop naar binnen wordt gehaald, de herfst de (na)zomer opvolgt. De (levens)energie trekt zich dan geleidelijk terug uit de uiterlijke wereld, er wordt losgelaten wat niet meer nodig is en wij worden daartoe ook uitgenodigd. We mogen de symbolische draken verslaan, en behouden wat ‘goed’, ‘behulpzaam’ is voor ons.

‘Michaël, Michaël, met uw lichtend zwaard.
Geef ons kracht, geef ons macht, goed te doen op aard.’

De energie trekt naar binnen de aarde in - bomen en akker staan komen er kaal bij te liggen. Maar niet zo kaal dat er veel zwarte grond is, op menig perceel kiemt na de regen en zonneschijn van de nazomer de groenbemester zodat de grond bedekt de winter en het nieuwe seizoen in gaat. Tijdens een gezamenlijke lunch hier drakenbrood met tomaten-wortelsoep gegeten (laatste oogst tomaten uit de kas met mooie bewaarpeen van het land ;-) ).

‘Michaël, Michaël, met uw lichtend zwaard.Geef ons kracht, geef ons macht,goed te doen op aar Het nieuwe kasstuk is deze week vol geplant. Een klus die nog handwerk is: lijnen trekken en planten met plantkarretjes (ipv trekkerwerk met behulp van machines). Ondertussen wordt naast het oogsten, nu ook veel opgeruimd…de kas is schoongemaakt (de verticale ramen) gewassen en daarmee ontdaan van stuifmeel en stof zodat de kas schoon straks boven de veldsla en winterpostelein kan staan. Maar ook op en rondom het erf wordt menig klus aangepakt.

Door het afwisselende weer van zon en regen van begin van de week heeft de Hooge Kamp meerdere regenbogen genoten…

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Chinese kool - Knolselderij - Rode biet - Palmkool - Raapsteel - Veldsla
fruit Appel nr 251 - Peer Concorde - Kiwi
combi Chinese kool - Knolselderij - Rode biet - Palmkool - Raapsteel - Veldsla - Appel nr 251 - Granaatappel
Verwacht:
groente Chinese kool - Prei/Knolselderij? - Rode biet - Palmkool - Raapsteel - Veldsla
fruit Appel Top Orange - Peer Conference - Druiven?

Spaghetti met palmkool (Cavolo Nero)

400 gr palmkool - 250 gr romanomaatjes - 250 ml slagroom - 400 gr spaghetti - handje pijnboompitten - 1 citroen - 4 teentjes knoflook - peper en zout - parmezaanse kaas

Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing. Verwijder de nerven van de bladeren (zoals bij boerenkool) en kook deze circa 5 minuten in gezouten water. Laat deze vervolgens uitlekken. Pel en pers de knoflook en kook deze samen met de slagroom 10 minuten op laag vuur. Pureer de kool samen met de slagroom. Verwarm de saus op en breng op smaak met geraspte parmezaanse kaas, zout en peper. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan en bak de romatomaatjes. Serveer de pasta met de Cavolo Nero saus, pijnboompitten en tomaatjes en besprenkel met wat citroensap. Eet smakelijk!

Gestoofde knolselderij met kruidenkwarksaus

Knolselderij - 1 eetlolie - 1-2 cm water in de pan - mespunt zout - 5-10 korianderzaadjes of koriander - 1 eetl fijngehakte peterselie - saus: 100 g kwark - 3 eetl zure room - 2 eetl fijngeknipte bieslook of 2 theel tijm - 2 eetl fijngehakte peterselie

Borstel de selderijknol af onder de stromende kraan. Snijd hem in plakken, schil ze en maak er blokjes van. Verwarm de selderij blokjes al roerende in een ruime pan tot ze helemaal met olie bedekt en warm zijn, maar laat ze niet verkleuren. Voeg water, zout en koriander toe en laat de selderij in 5-10 minuten bijtgaar stoven (deksel op pan en vuur laag). Schep de groente af en toe om en pas op voor aanbraden. Strooi de peterselie erover. Vermeng de ingrediënten van de saus. Meng deze saus door de bijtgaar gestoofde selderij.Breng alles op temperatuur, maar laat het niet meer koken.

Raapstelen

Raapstelen zijn er als eerste bij in het voorjaar. De zaden kunnen goed tegen de kou, ze kiemen snel en groeien vlot door. De raapsteel hoort dan ook bij de sterke familie van de Brassica en zijn in feite het jonge groen van diverse koolsoorten. Ook in de pittige smaak van de raapsteel kun je de verwantschap met de koolfamilie terugvinden. Het gebladerte wordt meestal rauw in een stamppot verwerkt. Malse, jonge raapstelen kunnen echter ook als groente worden gekookt of in een frisse salade worden verwerkt. Het is een heerlijke frisse voorjaarsgroente die het nieuwe lenteseizoen inluidt en vaak ook in de herfst nog om de hoek komt kijken. Door de koude nachten van afgelopen weekend nu heerlijk vol van smaak - eet lekker!

Bietensoep

500 gram rode biet - bouillon - 1 liter water - 1 ui - 1 theel kummel - bloem, zout, peper - zure room

Schil en rasp de rauwe bieten en zet ze op met water en bouillon, fijngesneden ui en kummel. Laat dit ongeveer 20 minuten koken tot het gaar is. Bind de soep met enkele lepels aangemaakte bloem. Maak op smaak met peper en zout.Bij het serveren op elke kop soep een lepeltje zure room is extra lekker.

Variatie: Wat fijngemaakte zuurkool erdoor. Plakjes augurk erdoor. Of kook een kopje rode linzen mee voor een extra voedzame en hartige maaltijdsoep!