2018-41

Herfstlicht...

Mist, zonnestralen en berken in herfsttooi…genieten is het nog van een tuin in herfstlicht.

De eerste vorst aan de grond hebben we hier ruimschoots een week geleden al gehad tijdens twee ochtenden. De teelten als boerenkool en groene kool lonken nu, de teelt sperziebonen heeft goed afgedekt gelegen en groeien nu nog gestaag met de warme nazomer temperaturen ;-) eind oktober/begin november zal het worden voor we kunnen plukken. We zijn voorzichtig ook enthousiast over de spruitkool, deze laten mooie okselknoppen zien en het beloofd daarmee dat we - na twee jaar misoogst - dit jaar weer plezier en smaak kunnen beleven aan dit groentegewas op onze tuin.

De eerste zuurkool en witlof wordt al verkocht op onze marktkraam, een enkeling neemt al wat boerenkool mee. Wortelgewassen als aardpeer, wortelpeterselie en pastinaak liggen al zichtbaar zij aan zij met onze mooie eigen knolselderij. Het herfstassortiment is groot en breed, een rijk seizoen aan smaken, geuren en structuren. Geniet ervan!

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Peen - Prei - Spitskool - Pompoen Butternut - Andijvie (basis)/Snijbiet (royaal en combi) - Veldsla
fruit Appel nr 251 - Peer Concorde - Banaan
combi Peen - Prei - Spitskool - Pompoen Butternut - Snijbiet - Veldsla - Appel nr 251 - Druiven
Verwacht:
groente Pastinaak - Boerenkool of Savooie kool - Witlof? - Mangold - Paprika rood - Sla-mix
fruit Appel Santana - Druiven wit - Mango?

Butternut squash

1 butternut - 3 appels in stukjes - walnoten - ½ el bloem - 1 tl zout - 1 tl nootmuskaatpoeder - ½ kop gesmolten boter - ½ kop gele of bruine suiker

Snijd de butternut in de lengte doormidden, pel en haal de zaadjes eruit. Snijd in plakken van 1 cm dikte. Maak om en om laagjes appel en butternut (squash), en snipper de walnoten ertussendoor. Meng meel, zout, kaneel, nootmuskaat en suiker door de gesmolten boter. Roer goed, het is nogal dik. Giet het over de ovenschotel heen. Zet de schotel 75 min. in een oven op 200°C.

Andijvie/snijbietpakketjes met geitenkaas en maïs

16 andijviebladeren – olie om in te bakken – 1 kleine ui, gesn. – 2 tomaten – 2 eetl. gehakte verse basilicum of 3 theel. gedroogde – 1 potje maïskorrels, uitgelekt – 100 g zachte geitenkaas – 1 dl bouillon – peper en zout

Andijviebladeren 3 min. blancheren in kokend water, eruit halen, met koud water afspoelen en los van elkaar uitgespreid uit laten lekken. Tomaten in kwarten snijden, zaden verwijderen en vruchtvlees verder in stukjes snijden. Ui en tomaat 5 min. roerbakken in olie. Van het vuur halen en geitenkaas, maïskorrels en basilicum erdoor scheppen. Op smaak brengen met peper en zout. 2 andijviebladeren op elkaar leggen, in het midden een lepel kaasmengsel scheppen, blad aan weerszijden naar binnen vouwen en oprollen. Zo 8 pakjes maken Met de vouwrand onder in de bouillon leggen en 10 min. op laag vuur stoven.

Tip: Lekker met gierst en uiensaus.

Lasagna met andijvie of snijbiet en champignons

1 krop andijvie – 125 g kastanjechampignons - 200 g lasagnavellen – 1 ui, gesn. – 1 teen knoflook, geperst – 6 theel. Italiaanse kruiden – 2 dl gezeefde tomaten (uit glas) – 50 g boter + voor invetten – 25 g bloem – 2 dl melk – 75 g zachte geitenkaas – 50 g pittige, geraspte kaas – 3 eetl. pijnboompitten – olie om in te bakken.

Andijvie wassen, in repen snijden en blancheren (is ruim water koken, andijvie erin doen tot het water weer kookt, afgieten, koud spoelen en uit laten lekken). Ui en knoflook fruiten in wat olie. Champignons schoonvegen, in plakjes snijden en met 3 theel. Italiaanse kruiden meefruiten. Gezeefde tomaten erbij gieten en andijvie erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Kaassaus maken: 25 g boter smelten, de bloem erdoor roeren en een paar min. laten garen. Melk en de rest van de kruiden toevoegen, glad roeren en de geitenkaas erin laten smelten. Ovenschaal invetten en beleggen met een laag lasagnevellen, een laag groentemengsel, een laag kaassaus, lasagne etc.

Veldsla met peer & rode ui

veldsla - rode ui - 1 of 2 zoete stevige peren - dressing : balsamico-azijn - olijfolie - groene kruiden - mayonaise - scheut yoghurt/kwark - peper & zout

De veldsla goed wassen (in toefjes laten), rode ui snijden in halve schijfjes. Een dressing van mayonaise gemengd met yoghurt (of kwark), een scheutje balsamico-azijn (donkere azijn gerijpt op houten vaten, afkomstig uit Modena). De dressing op smaak brengen met groene kruiden, peper en zout.