2018-43

Natuurkunst...

Deze week een mooi stukje geometrische kunst van de natuur - romanesco of torentjes bloemkool!

Naast oogstwerkzaamheden pakken wij door met opruim- en snoeiwerkzaamheden, is eind vorige week de kas verrold naar zijn winterstandplek boven de veldsla en winterpostelein en zaaien we de laatste groenbemesters in: een groot vak triticale wintererwt is aan de beurt, die de grond mag bedekken en verrijken tussen de teelt van vroege en zomerprei dit seizoen en late kolen volgend groeiseizoen.

Geniet van de aankomende herfsttijd!

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Bloemkool Romanesco! - Bieten mix - Knolvenkel - Paprika rood - Spitskool & Spinazie
fruit Appel nr 251 - Peer Concorde - Clementines
combi Appel nr 251 - Peer Concorde - Bloemkool Romanesco! - Bieten mix - Knolvenkel - Paprika rood - Spitskool & Spinazie (niet combi-klein)
Verwacht:
groente Chinese kool - Boerenkool - Peen - Knolselderij - Prei - Veldsla
fruit Appel Santana - Kiwi? - ?

Romanesco met Notenpaneer

Behalve de koolroosjes heb je nodig: 150 gr walnoten - 3 el paneermeel - 3 el gehakte peterselie - 2 el roomboter om te bakken - zout en vers gemalen nootmuskaat

Hak de walnoten fijn met de “keukenmachine”. Laat het pa­neer­meel en de noten in de wok licht kleuren en schep het in een kom. Verhit de wok, laat de boter uitbruisen en roerbak de Romanesco-roosjes kort. Bestrooi ze met het notenmeng­sel en de peterselie. Schep de kool in een schaal en voeg nog wat nootmuskaat toe. Schik de roosjes Romanesco op een schaal, bestrooi met het noten-paneermengsel en de peter­selie. Rasp er ten slotte nog wat verse muskaatnoot overheen.

Variatie: de kleine koolroosjes doen het ook voortreffelijk in een bloemkoolrisotto of in een curry!!

Chioggia bietjes salade met bieslook en citroendressing

geraspte schil en sap van 0,5 citroen ongeveer 50 ml - 10 el olijfolie extra virgine (of naar keuze een mengsel van olijf- en zonnebloemolie) zeezout - gemalen zwarte peper - verse bieslook (fijngesneden, ter garnering)

Snijd de wortels van de bietjes tot ongeveer 2,5 cm van de knol weg. Was de bietjes maar schil ze niet. Kook ze eventjes in kokend water niet te zacht, net beetgaar: dan blijven de kleuren nog zichtbaar! Giet ze af en laat afkoelen tot u ze kunt aanpakken. Schil ze (de schil moet nu makkelijk loslaten). Laat ze volledig afkoelen. Schil de nu koude bietjes en snijd ze dwars in dunne schijfjes; doe die in een kom. Voeg de citroen-schil en -sap toe en breng op smaak. Meng er voorzichtig olie en bieslook naar smaak door en serveer.

een tuinderij croy recept

Pannenkoeken met (rode) snijbiet of spinazie

2 bosjes snijbiet - peper - zout - oude kaas of feta - evt. crème fraîche

Pannenkoeken bakken volgens bekend recept. Lekker is het om een meergranenmix te maken, evt. zelfs het beslag i.p.v. melk met half bier en half water te maken. De volkoren smaak komt dan extra goed uit. Snijbiet stomen of stoven (wanneer stoompan niet voorhanden is); stomen heeft een voordeel, want er gaan minder voedingsstoffen en smaak verloren! Voor het opdien kan de snijbiet gemengd worden met crème fraîche, oude kaas of feta en op smaak gebracht worden met wat peper en zout. Afmaken met geroosterde sesamzaadjes.