2018-44

Dag Anatol

Het land is voor de nattigheid van dinsdag waar kon nog ingezaaid met een groenbemester, de grond kan mooi bedekt de winter in! Op het land resten nog gewassen als peen, knolselderij en groene kool die in etappes nog geoogst worden voordat alles binnen gehaald wordt en verder bewaard wordt in onze koelingen. Het einde van het teeltseizoen is nu in zicht, met daarna alleen nog winterharde gewassen op het land: spruitkool, boerenkool, palmkool, prei, veldsla en winterpostelein.

Het terugkijken naar het afgelopen seizoen (wat ging wel en niet goed wat betreft teelt en hoeveelheden) en vooruitblikken in teeltplanning is opgestart (welke wijzigingen in soorten, aantallen en niet onbelangrijk plant- of zaaimomenten).

Met de afronding van het seizoen is ook het moment aangebroken om afscheid te nemen van Anatol - blij dat hij sinds eind maart ons team heeft versterkt. Dank Anatol!

In beeld nog een kleine terugblik van voorjaar (met trekkerwerk en binnenhalen oogst winterprei) tot zomer met veel oogstmomenten (sla en de trombetta di albengha als ‘slangepompoen’) van hem.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Chinese kool - Boerenkool - Pompoen oranje - Knolselderij - Prei (niet combi-klein) - Veldsla
fruit Appel nr 251/Sanata - Banaan - Granaatappel
combi Appel nr 251/Sanata - Banaan - Chinese kool - Boerenkool - Pompoen oranje - Knolselderij - Prei (niet combi-klein) - Veldsla
Verwacht:
groente Appel Santana - Peer Concorde - ?
fruit Appel Santana - Kiwi? - ?

Het heeft inmiddels gevroren op de Hooge Kamp….tijd voor boerenkool nu de dagen kouder en vroeg donker zijn!

Gemakkelijke methode om boerenkool aan de struik klaar te maken

  1. Stroop de bladeren van de stelen af en was deze. In een pan met dikke bodem een scheut olijolie warm ma-ken en de bladeren in het aanhangend water langzaam smoren. Deze als ze donker en slap zijn met 2 messen fijn snijden of hiervoor de keukenmachine gebruiken. Dan, indien men de boerenkool met aardappelpurée wil eten, dit met door de purée scheppen. Klaar is kees. (recept Marijcke)
  2. Stroop de bladeren van de stelen en was ze. Stop deze in een ruime plastic zak in de vriezer, of leg deze bij vorst buiten neer. Wanneer goed bevroren, de zak masseren waarbij de bladeren breken. Wel in bevroren toestand vervolgens verwerken.

Boerenkoollasagne

400 g boerenkool - 100 g olijven - olijfolie - 1 blik tomatenpuree - 1 rode paprika (heel fijn gehakt) - 100 g seitan - 200 ml sojaroom - 150 ml kokosmelk - zout & peper - nootmuskaat, oregano, tijm, paprikapoeder - verse rozemarijn - 2 tl citroensap - lasagnevellen (voorgekookt) - arrowroot - gistvlokken

Maak een tomatensaus met de tomatenpuree, een blaadje laurier (wegnemen na het koken), oregano, tijm, aprikapoeder, rozemarijn, basilicum en olijfolie. Voeg seitan en paprika toe. Ondertussen oven verwarmen op ca. 210°C. Een bechamel­saus maken met de sojaroom, kokosmelk, arrow­root (opgelost in wat water), zout, peper, nootmuskaat, gist­vlokken en citroensap. Bak de boerenkool in een pan met wat olijfolie gedurende 3', voeg zout en peper toe en stukjes olijf.

Een ovenvaste schaal invetten en afwisselend vullen met een laagje tomatensaus, een laagje lasagnevellen en een laagje gebakken boerenkool. Eindigen met een laagje bechamelsaus.

Knolselderij tortilla met spek-geitenkaas

Schil de aardappelen en knolselderij in snij ze in dunne plakjes. Verhit de helft van de olie in een koekepan van ca 24 cm en bak de aardappelplakjes en spekblokjes ca 10 min. Voeg de knolselderij en ook de ui toe, bak nog 5 min.

Breng op smaak met peper/zout. Klop de eieren in een grote schaal los met de kas. Schep het aardappelmengsel er bij en schep voorzichtig om. Verhit de overgebleven olijfolie en schep het tortillamengsel in de pan. Doe de deksel op de pan en bak de tortilla ca 10 min tot de bovenkant gaat stollen. Keer met behulp van een groot bord en laat de tortilla terugglijden in de pan. Bak de andere kant 5 min bruin en knapperig en serveer!

Salade van chinese kool, groenselderij en dadel

300-400 gr chinese kool - 5 stengels groenselderij - ca 8 dadels- 3 (bloed) sinaasappels - olie - mayonaise - groene kruiden - mosterd

Snijdt de chinese kool in fijne reepjes; groenselderij, dadels en 2 sinaasappelen in stukken toevoegen. Maak een dressing van de olijf- of sesamolie, mayonaise en mosterd. Voeg hieraan groene kruiden en sap uit 1 sinaasappel aan toe. Eet lekker!