2018-45

In het knollenland

Mist, berijpte buitenvelden, avondrood, zonneschijn en herfstkleur. Koude neuzen, natte vingers, zon op de huid. Laatste schoffelwerk, schilderklus, greppels schonen en oogstkarren/kisten vol!

Gevarieerde weken met een welkome versterking van Aafke en Rico voor de nazomer/herfsttijd om de puntjes op de I te zetten. Deze week met als rode draad het binnenhalen van de teelt knolselderij, de hazen waren al ‘weggeschoten’ naar andere delen van de tuin…

Oh ja, dit keer een nieuwe groente in het pakket Groenlof ofwel Zuckerhut - een andijvie variant die wat zoeter is met een bittertje in de nasmaak. Te gebruiken als salade (fijngesneden) met taco’s of wraps, kort aangebakken of gesmoord in de pan

Voor degene die niet bekend zijn met de uitspraak - Zuckerhut, spreek uit als Tsoekkerhoet. Ik wordt keer op keer verbeterd door Rico van Duitse komaf. Een liedje als suggestie van mij hierover samen te stellen, houden jullie wellicht te goed ;-)

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Groene kool - Zuckerhut - Peen - Bloemkool Romanesco - Groenselderij - Veldsla
fruit Appel Santana - Peer Concorde - Clementines
combi Appel Santana - Granaatappel - Groene kool - Zuckerhut - Peen - Bloemkool Romanesco - Groenselderij - Veldsla
Verwacht:
groente Spitskool - Andijvie - Witlof - Pompoen Butternut - Tomaat tros - Winterpostelein
fruit Appel Evelina - Banaan? - ?

Recept voor Groenlof of zuckerhut met seitan

Een heerlijk groenlof of zuckerhut met seitan recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.

1 krop groenlof of zuckerhut - 1 ui, gesneden - 2 tenen knoflook, geperst - 2 theel gemalen komijn (djintan) - 2 theel kerriepoeder - 2 tot 3 eetl. citroensap - 350 g seitan (pot) - 2 theel kaneel - peper en zout - olie om in te bakken

Was de groenlof en snijd ze in smalle reepjes. Fruit ui, knoflook, kerrie en komijn in wat olie. Voeg seitan toe (even uit laten lekken), besprenkel het geheel met citroensap en voeg kaneel toe.Roerbak het geheel ongeveer 5 minuten. Schep de groenlof erdoor en laat alles onder regelmatig omscheppen in 5 tot 10 minuten beetgaar stoven. Breng op smaak met peper en zout.Lekker met rijst.

Variatie met vlees: In plaats van seitan kunt u ook (lams)gehakt in dit recept gebruiken.

Frittata met groene kool, pompoen en champignons

400 g (butternut) pompoen, geschild en in blokjes - 6 el olie: kokos, olijf of Remeker ghee naar keuze - 1 rode ui, in ringen - 200 g gesneden groene- of boeren- of spitskool - 250 g champignons of portobello paddenstoelen in plakken - 1 el fijngesneden salie of 1/2 tl gedroogde - 5 el room van koe, soja of andere oorsprong - 8 eieren - 100 g geraspte belegen kaas (Remeker bijvoorbeeld)

Bak en stoof de pompoenblokjes gaar in 10 minuutjes. Zet weg en verhit weer wat olie in een pan. Fruit de ui en de paddenstoelen totdat alles lichtbruin is en alle vocht verdampt is. Voeg de kool toe bak mee totdat het zacht is. Klop de eieren los in een grote kom en meng alles, dus ook de room, de salie en de kaas. Laat even staan. Verhit nog wat olie in een ovenvaste pan en giet de kom erin leeg. Verdeel de ingrediënten goed over de bodem. Bak de frittata zachtjes, totdat de bovenkant begint te stollen, ongeveer 8 minuten. Zet de pan tot slot nog 10 minuten in de oven totdat de bovenkant ook gaar is. Je kunt de frittata ook in een ovenschaal of quichevorm in de oven bakken. Doe dit dan 25 minuten op 180°C. Lekker met bockbier-dadel-ui-compote.

Romanesco curry

1/2 romanesco - 1/2 ui - 2 tenen knoflook - 1 el olijfolie - 1 el rode currypasta - 1/2 blik kokosmelk (=200 ml) - snufje zout - 1 el gezouten amandelen of cashews - 1 stengel bosui - 1 el vers korianderblad - optioneel (zelf gedaan) - blikje kikkeren

Snijd de romanesco in roosjes van gelijke grootte. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit de ui in de olie ongeveer 3 minuten. Voeg dan de knoflook toe en bak heel even mee. Doe de romanesco erbij en roerbak een minuut of 5. De romanesco is dan nog een beetje crunchy. Wil je hem liever wat zachter dan bak je alles nog even, al omscheppend, iets langer door. Roer de currypasta erdoor, bak even mee en giet dan de kokosmelk erover. Laat alles een minuut of 10 doorsudderen op een laag vuurtje. Voeg zout naar smaak toe. Hak de noten iets fijner. Snijd de bosui in ringetjes en snipper de koriander. Garneer de curry met bosui en koriander en de noten. Lekker met rijst of brood.