2018-48

Spruitkool

Oh wie heeft gevonden, een appeltje ‘oranje' in z'n pakket? Heel goed verstopt, door de goede sint.

Het mandarijntje was gevonden in de kist met geoogste boerenkool, en in een pakket gelegd onder deze groene deken van kool; de vraag is nu in welk huishouden deze terecht is gekomen; voor ons ook een verrassing ;-)

Ook op de Hooge Kamp zijn sint en zijn pieten gearriveerd, vandaag nog werden we bij aanvang van de koffiepauze verrast door een doos vol pepernoten, mandarijnen en jawel - repen chocolade…gebracht door een piet terwijl wij achter op het land spruiten waren voor de oogst van spruiten. Sint en zijn pieten hebben deze rol 1x per jaar, de overige weken heeft vrijwilliger Hamid hier die rol die eigenlijk altijd iets lekkers meebrengt elke week dat hij hier een dag mee komt helpen - een momentje om naar uit te kijken!

Verder hebben we vooral genoten van de spruitkool, van de teelt waar we dit jaar van kunnen oogsten. Een mooie, uitgetrokken spruitkoolplant met gespoeld wortelstel heeft de gehele marktdag gepronkt op onze marktkraam. Daarnaast was Roel met de meisje op bezoek op de markt bij mij, die het zich uiteindelijk comfortabel hadden gemaakt op de reeds leegverkochte vierde zijkraam ;-) ’s ochtends vroeg voor het gezinsontbijt wordt ik ook wel eens vergezeld door Ise, die dan extra blij is als de stickers voor de combi-tassen nog niet geplakt zijn. Een lievelingsklusje van haar!

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Peen - Witlof - Spruiten - Chinese kool - Paprika - Veldsla
fruit Appel Evelina - Banaan - Kiwi
combi Appel Evelina - Banaan - Peen - Witlof - Spruiten - Chinese kool - Paprika - Veldsla
Verwacht:
groente Groene kool - Prei - Pompoen Groen- Winterpostelein groot - Knolselderij - Zuurkool
fruit Appel Santana - Peer Concorde - Sinaasappel Navelina?

Spruitjes met appel

500 gram spruitjes - 1-2 zachtzure appels (bijv. Elstar) - 1 tot 2 eetlepel(s) citroensap - 25 gram boter - 1 ui, grofgesnipperd - ½ theelepel kaneel - ½ theelepel gemalen komijn

Kook de spruitjes in 10 tot 15 minuten beetgaar. Spoel de spruitjes in een vergiet af onder koud stromend water en laat het goed uitlekken. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Sprenkel de citroensap erover. Smelt in een pan de boter en bak zachtjes de ui met de kaneel, komijn en peper naar smaak. Schep de appel erdoor en bak ze in 3 tot 4 minuten, al om­schep­pend, gaar. Voeg de spruitjes toe en laat het door en door warm worden. Breng de spruitjes op smaak met zout en doe het over in een warme schaal. Leg er eventueel nog een klontje boter op.

Gebakken spruitjes en sjalotjes van Ottolenghi

600 g spruitjes - 1,2 dl olijfolie - 300 g baby sjalotjes, gepeld en in de lengte gehalveerd - 2 el maple syrup (ahornsiroop) - geraspte schil van 2 citroenen - 2 dessertlepels granaatappelsiroop* - zout en zwarte peper Extra voor garnering: granaatappelpitten van 2 kleine granaatappels (bij elkaar ongeveer 8 el) - 20 g paarse basilicum, alleen de blaadjes, gescheurd

Snijd de uiteinden van de spruitjes en snij ze in de lengte doormidden. Verwarm 2 eetlepels olie in een grote wok of anti-aanbakkoekenpan op hoog vuur. Doe de helft van de spruitjes in de pan met een ½ theelepel zout en wat zwarte peper en bak ongeveer 4 minuten, tot ze goudbruin zijn maar nog behoorlijk knapperig. Doe ze over in een kom of keukenschaal en houd ze warm terwijl je op dezelfde manier de rest van de spruitjes bakt.Doe 2 eetlepels olie in de koekenpan en bak de sjalotjes ongeveer 5 minuten met een snuf zout en een paar slagen zwarte peper. Doe ze bij de warme spruitjes met de ahornsiroop, de citroenrasp, de granaatappelsiroop en de rest van de olie. Doe er de helft van de granaatappelpitten en de helft van de basilicum, bij en meng voorzichtig door elkaar. Serveer warm of op kamertemperatuur, met de rest van de granaatappelpitten en de basilicum eroverheen gestrooid.

Roergebakken chinese kool met wortel en walnoten

1 chinese kool, gesneden - 1 wortel, geraspt - 1 knoflookteentje, ge­snipperd - 500 g gepelde walnoten, grof gehakt - 3 el zonnebloemolie - 2 tl vers geraspte gemberwortel - 4 el ketjap manis - 0,5 dl slagroom - zout en peper

Verhit de olie in een wok en roerbak de wortel, knoflook en de gember 3'. Roer de ketjap, slagroom en Chinese kool erdoor en bak nog circa 3' tot de kool geslonken is. Breng op smaak met zout en peper en roer de gehakte walnoten erdoor.

Veldsla met pastinaak

1 pastinaak - 150 gram veldsla - zout, peper uit de molen - witte wijnazijn - ½ eetl korianderzaadjes, licht geroosterd en grof geplet - bloem - olijfolie

Borstel de pastinaak, schrap hem (net als een wortel), was hem nog een keertje, en snijd hem in dunne plakjes. Blancheer deze plakjes drie tot vier min in gezouten water. Laat ze afkoelen en dep ze droog. Was de veldsla. Bestrooi de plakjes pastinaak met zout en haal ze door de bloem. Verhit olie in een koe-kepan, en bak de plakjes aan weerszijden goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier, en afkoelen. Maak de veldsla aan met de azijn, zout en peper, en de helft van de geplette korianderzaadjes. Leg sla in een grote, platte schotel en leg daarop de pastinaakplakjes, of verdeel de sla meteen over vier borden. Strooi de rest van de korianderzaadjes over de pastinaakplakjes.