2018-50

Winterlicht

De nevelsluiers weven heel kil rondom ons heen.
Waar is de zon gebleven? Waar is het zonlicht heen?

Lantaren mag nu branden, het kaarsje houdt de wacht.
Ik draag mijn licht behoedzaam door de winternacht.

Terwijl de dagen donker en bedekt zijn, de velden er in de morgen berijpt bij liggen, horen wij bij het vallen van de nacht de achterbuurman blazen op zijn midwinterhoorn - het geluid draagt ver over de velden…

De tweede adventskaars brandt en nog twee markten en twee pakketten tot einde jaar. De voorbereidingen zijn in volle gang. Inmiddels is ook de inhoud van het dubbele pakket bekend.

Goed om jullie te attenderen op de uitlevering van de pakketten in deze periode (zie overzicht hieronder). Graag ontvangen wij tijdig, voor maandag aanstaande evt wijzigingen in de leveringen. Dan kunnen wij dit meenemen in onze bestellingen.

Na de uitlevering van kerstpakket en markt ligt het bedrijf ruim anderhalve week stil - echt een ‘stille’ tijd op de Hooge Kamp. Een heerlijk vooruitzicht alvast!

De laatste levering van het jaar is vrijdag 21, resp zaterdag 22 december van dubbele (!) kerstpakketten.

De levering van de week erna 28 resp 29 december leveren we al een week eerder mee uit, vandaar de dubbele grootte; de daadwerkelijke levering van 28 resp 29 december op deze datum vervalt, samen met deze van vrijdag 4 en zaterdag 5 januari. De tweewekelijkse pakketten worden enkel uitgeleverd op 21 resp 22 december (let op: wel twee weken op rij - 14/15 dec en 21/22 december!)

De eerste levering van het nieuwe jaar is op vrijdag 11 resp zaterdag 12 januari.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Knolvenkel - Boerenkool - Schorseneer - Paarse boerenkool - Kastanje champignons - Winterpostelein
fruit Appel Evelina - Clementines - Gele kiwi
combi Appel Evelina - Gele kiwi - Knolvenkel - Boerenkool - Schorseneer - Paarse boerenkool - Kastanje champignons - Winterpostelein
Verwacht voor de dubbele kerstpakketten:
groente Peen - Pastinaak - Witlof - Palmkool - (Prei) - Paprika punt - Oesterzwam - Chinese kool - Pompoen oranje - Knolselderij - Stoofpeer - Rode kool - Veldsla
fruit Appel Topaz - Evelina - Peer Concorde - Clementines (wellicht sinaasappel moro) - Citroen - Baby avocado?

Gemakkelijke methode om boerenkool aan de struik klaar te maken

  1. Stroop de bladeren van de stelen af en was deze. In een pan met dikke bodem een scheut olijfolie warm maken en de bladeren in het aanhangend water langzaam smoren. Deze als ze donker en slap zijn met 2 messen fijn snijden of hiervoor de keukenmachine gebruiken. Dan, indien men de boerenkool met aardappelpurée wil eten, dit met door de purée scheppen. Klaar is kees
  2. Stroop de bladeren van de stelen en was ze. Stop deze in een ruime plastic zak in de vriezer, of leg deze bij vorst buiten neer. Wanneer goed bevroren, de zak masseren waarbij de bladeren breken. Wel in bevroren toestand vervolgens verwerken.

Paarse boerenkool

De intense kleur, de prachtige structuur en de pittige smaak zijn een feest voor de zintuigen. Maar wanneer je er zomaar een stamppotje van maakt, wordt de combinatie van paars met het geel van de aardappel een beetje grauw. Gebruik paarse boerenkool dus anders: als accentkleur in een roerbakschotel (wel voldoende tijd geven om gaar te worden), in een lasagne of hartige taart. Ook erg mooi en lekker (wanneer je een keukenmachine hebt) is paarse boerenkoolpesto.

Bewaartip: paarse boerenkool aan de struik is op een koele en droge plaats enkele dagen houdbaar. Losse bladeren bewaar je in een zak in de groentela of kelder. Je kunt de kool het best zo vers mogelijk bereiden.

Bereidingstip: breek de bladeren van de steel en snij dikke nerven uit het blad; was de bladeren grondig. Daarna kun je ze oprollen en snijden of heel koken.

Pesto van paarse boerenkool

100 gr amandelen, geweekt - 300 gr paarse boerenkool - 3 eetl paarse (Kalamata-)olijven 1 teentje knoflook - olijfolie - peper en zout

Laat de amandelen vooraf een paar uur weken in water. Was de boerenkool en snij de nerf uit het blad. Snij het blad fijn. Snij de olijven doormidden. Pel het teentje knoflook en snij deze in grove stukjes. Gaar de boerenkool in een steelpannetje in weinig kokend water. Bij koken in veel water verliest de kool veel van zijn mooie kleur. Schep regelmatig om. Wanneer het blad klaar is, meng je het in een keukenmachine met de olijven, de amandelen en de knoflook. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout. Voeg olijfolie toe om de pesto smeuïg te maken. Laat de pesto een tijdje staan om de smaken goed te laten mengen.

Tip: Je kunt deze pesto verrijken met geraspte harde boerenkaas en de amandelen vervangen door pijnboompitjes. De pesto laat zich niet zo goed bewaren. Eet hem dus bij voorkeur binnen een dag na bereiding.

Ovenschotel met groene boerenkool in roomsaus

750g geschilde aardappels - 300g boerenkool - 1 ui - 250g champignon - 100g roquefort - ± 70g boter - zout & peper - 1½ dl warme en 1 dl koude melk - nootmuskaat - 25g bloem - 2 dl crème fraîche - 100g gezouten cashewno­ten

Kook de aardappelen en de boerenkool in water met zout naar smaak afzonderlijk gaar. Pel en snipper intussen de ui. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verkruimel de roquefort. Verhit 30 g boter en bak de ui met de champig­nons ± 10' op een laag vuur. Breng op smaak met peper en zout. Stamp de gekookte aardappelen met de warme melk, een klontje boter, nootmuskaat en peper en zout naar smaak tot een fijne puree. Verwarm de oven voor tot 200°C. Vet een ruime ovenschaal in met de rest van de boter en verdeel een derde van de puree over de bodem van de schaal. Verdeel de rest van de puree langs de wand van de schaal tot een mooie hoge rand. Schep hierin het champignonmengsel. Smelt 25 g boter en voeg de bloem toe. Laat de bloem in ± 2' gaar worden. Voeg de crème fraîche en de rest van de melk toe en laat het op een laag vuur doorkoken tot een gebonden saus. Schep de uitgelekte gare boerenkool erdoor en breng op smaak met peper en zout. Schep de boerenkool op de champignons in de ovenschaal. Strooi de roquefort en de cashewnoten erover en dek de schaal af met aluminiumfolie. Laat het gerecht in de voorverwarmde oven in ± 25' door en door warm worden.

Knolselderij-salade

1 knolselderij - 1 eetl kwark - 1 eetl mayonaise - olie - azijn - kruidenzout - peper - mosterd

Schil de knolselderij en rasp hem fijn. Meng een eetlepel Kwark met een eetlepel. Mayonaise en naar smaak azijn, olie, kruidenzout, peper en mosterd. Voeg de geraspte knolselderij toe en meng alles dooreen. Als garnering zijn sesamzaad en walnoten erg lekker. Een randje van veldsla eromheen staat mooi. Het is ook lekker om een deel van de knolselderij door wortels te vervangen.

Geraspte rode biet

Zoet: Met eventueel appel (type jonagold) - rode biet - mayonnaise en/of yoghurt - peper & zout: Rasp de appel en de rode biet met de wortelrasp . Voeg een paar lepels mayonnaise en/of yog­hurt toe tot alles mooi gemengd is. Kruid met peper en zout.In een afzonderlijk kommetje opdienen bij een slaatje.

Hartig: met geroosterde kummel/karwij en fetakaas en een mosterd dressing van olijf/sesam/notenolie met scheutje balsamico azijn

Schorseneren op tafel

Basisbereiding: schoonborstelen en schillen met de dunschiller. Schorseneren onder water houden tijdens het schillen.

In stukken van 4-6 cm snijden en direct in een kom met water en een scheutje melk of scheut azijn leggen om bruinkleuring te voorkomen (10-15 minuten). Koken in ruim water met zout en een scheut melk.

  1. gekookt: serveren met boter en peterselie, of een bechamelsaus of andere saus. (Laat de schorseneren uit­lekken en zeef het kookwater, dat u verder kunt verwerken tot saus of soep)
  2. soep: gare schorseneren pureren, verdunnen met bouillon, afmaken met kervel, peterselie en room en wat achterge­houden stukjes schorseneer. Deze soep van schorseneren heeft een zachte volle smaak.
  3. gestoofd: schorseneren 15 min. Koken en nog even stoven in sinaasappelsap met geraspte gemberwortel en crème fraîche

Gebakken schorseneren met champignons

400 gram schorseneren - 2 eetl azijn - 2 eetl melk - zout - 150 gram - champignons - klontje margarine of boter - 1-2 eetl tomatenpuree - 1 eetl verse dragon (of 1 theel gedroogde dragon)

Schil de schorseneren met een dunschiller (onder water voorkomt plakkerige handen). Leg de geschilde schorseneren direct in een bak met water waar een scheut azijn aan is toegevoegd. Snij de schone wortels in stukken van 5 centimeter en kook deze in een pan met water, zout en een scheut melk in circa 20 minuten gaar. Maak de champignons ondertussen schoon en snij ze in vieren. Laat de schorseneren uitlekken in een vergiet. Verhit de margarine of boter in een (hapjes)pan en bak de champignons even aan. Doe de schorseneren ook in de pan en laat de groenten met de tomatenpuree en de fijngeknipte verse of de gedroogde dragon circa 10 minuten zachtjes bakken.