2018-51

De eerste levering van het nieuwe jaar is op vrijdag 11 resp zaterdag 12 januari.

Midwinterfeesten …

‘Duizend sterren blinken in de donk’re nacht

Duizend vlokken zinken op de aarde zacht.

Boven duizend sterren stralen licht en ver;

Sneeuwwit op de aarde glanst het als een ster.’

De tuinaarde heeft al onder een dunne witte deken gelegen, altijd weer een mooi gezicht. Door het bescheiden laagje staken alle grasklaverpercelen en andere stukken met groenbemester groen af tegen de witte vlakken… Een mooi begin van de midwintertijd, met morgen 21 december als kortste dag…daarna neemt eerst langzaam en daarna meer en meer met een versnelling de lengte van daglicht weer toe. Maar eerst genieten van de aankomende ‘stille’ tijd met samenzijn, knisperend vuur en koude? neuzen.

Afgelopen week met zon op de tuin spruiten en veldsla geoogst (bijna warm). Dit jaar een pakket grotendeels van eigen oogst aangevuld met kleur, smaak en kruid…pastinaak uit de Flevopolder (van Arenosa uit Lelystad), de witlof uit de Noordoostpolder, de puntpaprika en de kruiden uit het zuiden van Europa - nl Spanje en Frankrijk. Daarbij eigen peen, knolselderij en pompoen oranje welke voor ons het zomerlicht opgeslagen en bewaard hebben in kleur, zoetheid en kruidigheid. De chinese kool, blaadjes veldsla, sierlijke palmkool komen van eigen tuin, evenals spruiten (alleen voor de wekelijkse dubbele pakketten) en rode kool. Deze laatste is een toegift van de tuin door het warme naseizoen - een teelt die we opgegeven hadden door de rupsenvraat heeft toch nog kleine rode kooltjes voortgebracht - niet heel compact maar ook jammer om deze niet te oogsten ;-)

Als afsluiting de Gieser Wildeman stoofpeer, een kerstpresentje van ons aan jullie én van Boomgaard Twisk - als dank aan onze trouwe afname van fruit bij hun voor alle pakketten; een ieder kan een zo een extra groot pannetje vol bereiden!! De winterpostelein is nu grotendeels leeg geoogst. De veldsla in het pakket komt van de volle grond - extra dapper zoals ik op de markt dan verkondig en daarmee vol van smaak door groeien in koude en in regen en sneeuw! Weggesneden van de tuin om vervolgens in de schuur ‘verfijnd’ schoon te maken - een onderonsje met de veldsla ;-) Vorige week is de kas voor de helft opnieuw geplant met veldsla, deze week volgde na alle voorbereidingen van de dubbele pakket de tweede helft. In de midwintertijd kan deze mooi wortelen en aan de groei gaan voor oogst volgend jaar.

- Reni -

Koester het licht en laat het jou bewegen; een ‘ Goeie Roetsj’ met een nieuw jaar vol warmte, klaarte, kleur en inspiratie. - Saco - Roel - Reni & tuinteam -

Pakket inhoud

Deze week:
dubbel Peen - Pastinaak - Witlof - Palmkool - Spruiten - Paprika punt - Oesterzwam - Chinese kool - Pompoen oranje - Knolselderij - Stoofpeer - Rode kool - Veldsla - Kruidenmix (salie/rozemarijn)
enkel Spruiten - Witlof - Rode kool - Pastinaak - Peen - Veldsla - Stoofpeer - Puntpaprika - Kruidenmix
fruit Appel Autento - Appel Topaz - Peer Concorde - Clementines - Sinaasappel Tarocco - Baby avocado
combi Peen - Pastinaak - Witlof - Palmkool - Paprika - Oesterzwam - Chinese kool - Pompoen oranje - Knolselderij - Stoofpeer - Rode kool - Veldsla - Kruidenmix (salie/rozemarijn) - Appel - Peer Concorde - Clementines - Sinaasappel Tarocco - Baby avocado
Verwacht
groente Boerenkool - Prei - Rode biet (lang) - ? - Pompoen groen - Winterpostelein?
fruit Appel Autento - Peer Concorde ? - ?

Gegratineerde pastinaak-wortel schotel

De puurheid van de wortels komen bij dit recept vol tot zijn recht!

2 pastinaken - 2 winterwortels - olijfolie (of avocado-olie, zacht en vol van smaak!) - groene kruiden - peper - zout - geraspte kaas

Borstel de pastinaak en de wortels goed schoon, schillen is dan niet nodig. Snijdt beiden wortels in de lengte richting in dunne plakken (circa 0,5 cm). Kort blancheren in kokend water om de rauwigheid van de groente af te halen. Leg deze in een ingevette ovenschaal. Besprenkel met de olijfolie en de groene kruiden (deze laatste evt. even door de vijzel halen om de smaak omhoog te halen!!), strooi daarna de geraspte kaas erover. Zet de schaal in de voorverwarmde oven op 180 graden voor 30 min. Eet lekker!

Pastinaak-rosti

2 pastinaken - 1 kleine ui - wortelpeterselie - ½ tl kruidenzout - witte peper - 2 el.fijn (spelt)meel - 1 ei - 1 el.slagroom

De pastinaken grof raspen. Uien en peterselie fijnhakken en alle ingrediënten vermengen. In een pan olie verhitten [niet zuinig zijn met de olie!]. Steeds een eetlepel van het deeg in de pan doen en platdrukken. De rosti aan beide kanten in ong. 7 min. goudbruin bakken. Variatie: een gehele portie in ruim olie in de pan voegen en dan geregeld omscheppen.

Champignonrisotto met oesterzwammen (voor 10 personen)

400 gr risotto-rijst - 1 ui of 3 sjalotjes - 200 gr champignons - 1 liter blanke fond - zout en peper - cayennepeper - 50 gr boter (om bij de ristotto te voegen) - 3 el olijfolie - 10 oesterzwammen - 50 gr parmezaanse kaas (in schilfers) - 50 gr boter (om de oesterzwammen in aan te bakken)

Snij de champignons (hoedjes en steeltjes) in stukken. Voeg ze bij de blanke fond (op basis van kalfsschenkel) of gebruik een plantaardige bouillon. Kruid met peper, zout en cayennepeper. Na 20 min. de soep mixen tot een glad geheel. Hiermee gaan we de risotto bevochtigen. Snij de sjalot en knoflook in fijne stukjes. Verhit de olijfolie in de pan en bak de sjalotjes en de knoflook op een laag vuurtje glazig (ongeveer 4 minuten). Niet laten kleuren. Als de uien glazig zijn, doe je de rijst erbij en laat deze gedurende 2 minuutjes de olie opnemen. De rijst zal nadien tijdens het kookproces veel meer vocht kunnen opnemen en dus romiger zijn. Voeg er een klein beetje champignonsoep aan toe (totdat de rijst net onderstaat, maar zeker niet meer - liever te weinig dan te veel). Laat op een zacht vuurtje de rijst het vocht opnemen. Roer slechts sporadisch - om aanbakken te vermijden. Teveel roeren zou teveel zetmeel losmaken van de rijst en er geen smeuige massa van maken maar een harde rijstkoek. Kruid met peper en zout. Regel het vuur zodat de rijst door pruttelt maar niet te snel gaar wordt

Tip: Je kunt deze pesto verrijken met geraspte harde boerenkaas en de amandelen vervangen door pijnboompitjes. De pesto laat zich niet zo goed bewaren. Eet hem dus bij voorkeur binnen een dag na bereiding.

Pompoen-aardappel-gratin met salie (4 pers)

800 gram +/- pompoen (geschild) -2 sjalotjes - 3 el boter of olie - 1 el kerriepoeder - stukje gemberwortel (geschild +/- 1 cm) - 800 gram aardappelen - 6-8 blaadjes salie - 3 eieren - 2 dl slagroom - zout, peper - 1 el pijnboompitten - 50 gr geraspte belegen kaas`

Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de pompoen, verwijder draden en pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de sjalotjes en fruit ze in de boter of olie. Schep de pompoen erbij. Strooi er 1 eetlepel kerriepoe-der over en pers de sinaasappel er boven uit. Rasp de gember en doe dit erbij. Stoof de pompoen in 15 minuten gaar. Schil de aardappels, snij ze in dunne plakken (1/2 cm ) en kook ze 5 minuten. Snij de salie blaadjes in dunne reepjes en roer ze bij de pompoen. Breng de mengsel op smaak met zout en peper.

Klop de eieren los met de room en wat zout en peper. Vet een taartschaal in en rangschik de helft van de aardappelplakjes erin. Schep hierop 4 eetlepels eierroom. Schep het pompoen-mengsel erop, dek dit af met de rest van de aardappelplakjes en schenk de rest van de eierroom erover. Strooi het pijnboom-pitten en de geraspte kaas er over. Zet de schotel midden in de oven en bak het gratin 45 minuten.

Veldsla met peer & rode ui

veldsla - rode ui - 1 of 2 zoete stevige peren dressing : balsamico-azijn - olijfolie - groene kruiden - mayonaise - scheut yoghurt/kwark - peper & zout

De veldsla goed wassen (in toefjes laten), rode ui snijden in halve schijfjes. Een dressing van mayonaise gemengd met yoghurt (of kwark), een scheutje balsamico-azijn (donkere azijn gerijpt op houten vaten, afkomstig uit Modena). De dressing op smaak brengen met groene kruiden, peper en zout.

Stoofpeer met kaneelijs

500 g stoofpeer- 1 tl vers geraspte gemberwortel - dunne schil van ½ citroen - stukje pijpkaneel - 2-4 el honing of gemberstroop - gember-poeder - 1 el maïzena - kaneelijs

Stoofperen schillen, klokhuis verwijderen. In een pan voor 2/3 onder-water zetten. Gemberwortel, citroenschil en pijpkaneel toevoegen. Zachtjes gaarkoken met deksel op de pan in 1 uur. Kaneelstokje en citroenschil verwijderen. Op smaak maken met honing en gember-poeder/stroop. 1 el. maïzena met wat koud water tot een papje roeren. Al roerende zoveel aan het perenvocht toevoegen tot de gewenste dikte is bereikt. Koud of (lauw)warm serveren als toetje met kaneelijs !

De eerste levering van het nieuwe jaar is op vrijdag 11 resp zaterdag 12 januari.