2019-03

Wintertijd

Wind, regen, zonneschijn…en nu koude op komst.

Het land ligt er mooi groen bij met alle varianten aan groenbemesters. Inmiddels is ook het nodige vocht aangevuld in de bodem. Met ook aanvoer van regenwater uit het buitenland zijn de peilen van de rivieren weer op ‘peil’. Onlangs is daarmee het beregeningsverbod opgeheven - want dit was in verband met het nog niet aangevulde tekort nog steeds van kracht.

De huidige nattigheid maakt dat we niet met trekkers over het land rijden. Bij de oogstklussen maken wij gebruik van handkracht en kruiwagens om de oogst naar de trekker met oogstkar te krijgen…prei rooien met de schutlichter is ook niet mogelijk en wordt daarom met handkracht gedaan.

Met de voorspellingen van koude temperaturen halen we de prei voor volgende week al naar binnen en is ook de groene kool van het land naar binnen gehaald. Rest nog de boerenkool, palmkool en spruitkool die op de volle grond staan. Voordat het echt koud wordt, heeft de prei ook doek nodig tegen bescherming van winterkoude die ook gedurende de dag onder nul blijft hangen. We houden de voorspellingen nauwlettend in de gaten.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Chinese kool - Pompoen groen - Wortelpeterselie - Zuurkool (niet combi klein) - Little gem (sla) - Oesterzwam
fruit Appel Evelina - Kiwi - Mango
combi Chinese kool - Pompoen groen - Wortelpeterselie - Zuurkool (niet combi klein) - Little gem (sla) - Oesterzwam - Appel Evelina - Mango
Verwacht
groente Gekleurde peen - Groene kool - Witlof - Prei - Puntpaprika
fruit Appel Autento - Peer Concorde - ?

Zuurkoolsoep met rooktofu en paddestoelen

1 grot ui, fijngesn. – 1 teen knoflook, geperst – 5 el olie – 1tl paprikapoeder – 500 gr zuurkool fijngesn. – 1,5 ltr kruiden-bouillon – 3 jeneverbessen – 2 laurierblaadjes – 300 gr paddestoelen in reepjes – 200 gr rooktofu, in blokjes – peper – zout – 2 el peterselie fijngesn.

Fruit de ui en knoflook in de olie. Voeg de paprikapoeder en zuurkool toe en bak even mee. Bouillon jeneverbessen en laurier toevoegen. Laat de soep ca. 45 min. zachtjes koken. Paddestoelen bakken in 1el olie en op laag vuur smoren tot het vocht loskomt. Paddestoelen van het vuur nemen. Bak de tofu krokant. Roer de paddestoelen met vocht door de soep en breng het geheel op smaak met peper, verwijder de laurier-blaadjes. Voeg kort voor het serveren de tofu en peterselie toe.

Tip: Lekker met zuurdesembrood en eventueel kruidenkwark.

Pompoentaart met pecannoten

Pakje bladerdeeg - 1 el basterdsuiker - 2-3 tl tabasco of mespuntje cayen­ne­peper - 3 el tomatenketchup - 2 el olie - 150 gr ham, in blokjes - 80 g pecannoten - 3 eieren - 125 ml slagroom

Pompoen in blokjes snijden. Meng in een kom de suiker, tabasco/ cayennepeper, ketchup en olie. Voeg zout + peper naar smaak toe en schep de pompoen, ham en pecannoten erdoor. Laat even staan. Taartvorm bekleden met (blader)deeg. Klop de eieren los met de room en voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel het eimengsel over de bodem van de taartvorm en schep het pompoen­mengsel erin. Dan 30-40 minuten in de oven. Lekker met een groene salade.

Wortelpeterselie

Wortelpeterselie heeft een heerlijk aroma en is zeer geschikt als aanvulling van soepen, bouillons, sausen en stoofgerechten. De wortel heeft het uiterlijk van pastinaak, maar de smaak heeft eerder iets weg van selderijknol en ook wel van... peterselie. Beschik je bovendien over het loof (=bladpeterselie) dan kan je dit gebruiken als gewone krulpeterselie.

Gegratineerde wortelpeterselie

750 gram wortelpeterselie - versgemalen witte peper - sap van ½ citroen -zout - 30 gram boter -geraspte oude kaas - scheut room

Schil en was de peterselie en snijd de wortels in reepjes of plakjes. Doe ze in water met citroensap en kook ze in ongeveer 10 minuten beetgaar. Laat de wortelpeterselie vervolgens uitlekken.Stoof ze daarna op in de boter, voeg een scheutje room en wat peper toe. Schep de peterselie in een vuurvaste schaal, strooi er de kaas over en gratineer het geheel onder een hete, voorverwarmde grill.

Zuurkoolsalade

250 gr.zuurkool - 1 rode, zoete appel - ongeveer 150 gr. clementine - 1 el rozijnen; voor de saus: 2 el mayonaise - 1 kl mosterd - 2 el yoghurt

Meng mayonaise, yoghurt en mosterd. Snij de appel in stukjes. Meng appel, zuurkool, clementine, rozijnen en saus. Schik deze zuurkoolsalade op een bed van groene sla en garneer met een paar appelpartjes.