2019-04

Vrieskou en bloedmaan

Ivm koude start de pakkettenronde een uur later - waar mogelijk hebben de pakketten een beschutter onderkomen. De kans bestaat daarmee dat niet alle momenten van de dag de groente/fruit/aard/ui vrij toegankelijk op te halen zijn. Op het afhaalpunt zal hierover verder gecommuniceerd worden.

Het land ligt onder een deken, het ‘wintert' echt.

In de schuur is hard gewerkt door Saco én Roel zijn vader aan aansluiting en plaatsing van een ketel; in plaats van een los kacheltje hebben we nu een aangesloten vloerverwarming systeem welke de schuur vorstvrij mag houden. De nieuwe schuur biedt daarbij nu jaarrond een comfortabele werkplek.

Met de koude en het land onder een deken beperkt het werk zich in en rondom de schuren. Met uiteraard een rondgang van trekker met slee erachter voor de sneeuwpret voor de jonge erfbewoners hier ;-)

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Gekleurde peen - Groene kool - Witlof - Prei - Puntpaprika - Groenselderij
fruit Appel Autento - Peer Concorde - Sinaasappel Navelina
combi Gekleurde peen - Groene kool - Witlof - Prei - Puntpaprika - Groenselderij - Appel Autento - Peer Concorde
Verwacht
groente Pompoen - Rode biet - Spitskool? - Knolselderij - Aardpeer - Rucola?
fruit Appel Topaz - Sinaasappel Tarocco? - Banaan?

Stampot met witlof en capucijners

350g witlof - 400g aardappels - potje capucijners - 1 à 2 el room - een klontje boter - peper & zout - bonenkruid of tijm naar smaak

Schil en kook de aardappels. Verwarm de capucijners in een andere pan en voeg er de gesneden witloof bij. Stamp de gekookte aardappels fijn en roer er een klont boter, room, peper en zout en tijm of bonenkruid door. Meng de warme kapucijners en witloof door de aardappelmassa.

Frittata met groene kool, pompoen en champignons

400 g (butternut) pompoen, geschild en in blokjes - 6 el olie: kokos, olijf of Remeker ghee naar keuze - 1 rode ui, in ringen - 200 g gesneden groene- of boeren- of spitskool - 250 g champignons of portobello paddenstoelen in plakken - 1 el fijngesneden salie of 1/2 tl gedroogde - 5 el room van koe, soja of andere oorsprong - 8 eieren - 100 g geraspte belegen kaas (Remeker bijvoorbeeld)

Bak en stoof de pompoenblokjes gaar in 10 minuutjes. Zet weg en verhit weer wat olie in een pan. Fruit de ui en de paddenstoelen totdat alles lichtbruin is en alle vocht verdampt is. Voeg de kool toe bak mee totdat het zacht is. Klop de eieren los in een grote kom en meng alles, dus ook de room, de salie en de kaas. Laat even staan. Verhit nog wat olie in een ovenvaste pan en giet de kom erin leeg. Verdeel de ingrediënten goed over de bodem. Bak de frittata zachtjes, totdat de bovenkant begint te stollen, ongeveer 8 minuten. Zet de pan tot slot nog 10 minuten in de oven totdat de bovenkant ook gaar is. Je kunt de frittata ook in een ovenschaal of quichevorm in de oven bakken. Doe dit dan 25 minuten op 180°C. Lekker met bockbier-dadel-ui-compote.

Romige kool met karwij

1 groene kool, in reepjes–200 g mager spek, zonder zwoerd, in 1 cm. grote blokjes–2 eetl. (verse) dille, gehakt–1 theel. karwijzaad–2 theel. mosterd–100 ml. slagroom–zout en zwarte peper, versgemalen–

In een grote steelpan water met zout aan de kook brengen. De kool 2-3 min. blancheren. In een zware pan het spek 6-8 min. uitbakken, tot het goudbruin is. De koolreepjes en het karwijzaad toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout. In een kommetje mosterd door de slagroom kloppen en dit papje door de kool roeren. Het gerecht nog even stoven op laag vuur, omscheppen met de gehakte dille en meteen serveren.

Gegratineerde wortelpeterselie

750 gram wortelpeterselie - versgemalen witte peper - sap van ½ citroen -zout - 30 gram boter -geraspte oude kaas - scheut room

Schil en was de peterselie en snijd de wortels in reepjes of plakjes. Doe ze in water met citroensap en kook ze in ongeveer 10 minuten beetgaar. Laat de wortelpeterselie vervolgens uitlekken.Stoof ze daarna op in de boter, voeg een scheutje room en wat peper toe. Schep de peterselie in een vuurvaste schaal, strooi er de kaas over en gratineer het geheel onder een hete, voorverwarmde grill.

Rijstschotel met prei en appel

400 g prei, gewassen en in ringen gesneden - evt. 1 ui, fijngesnipperd - 1/2 appel in kleine stukjes - 3 el. olijfolie - 2 el. citroensap - peper en zout - kaneel - rijst voor 2 personen - ca. 4 dl. water

Fruit de ui in de olie en voeg daarna de gesneden prei, peper en zout en een mespuntje kaneel toe. Roerbak het mengsel een paar minuten en voeg dan citroensap en water toe. Breng het mengsel aan de kook en voeg de rijst toe. Kook het geheel gaar in 15 tot 30 min. (afhankelijk van de rijstsoort). Neem de pan van het vuur en voeg stukjes appel toe die u door de prei-rijst roert. Indien u niet van rauwe appel houdt voegt u de appel tegelijk met de prei toe.