2019-05

Onder de blauwe hemel ...

Na de sneeuw- en regenluchten van vorige week, deze week een opgeklaarde blauwe lucht. Feest op onze oogstronde van palmkool voor pakket en spruiten voor de markt, met zon!
Zoek de spruitenplukkers...

Na een biobeurs-bezoek in Zwolle vorige week door mij, collega-bezoek/gesprek door Roel, de spitmachine uit logeren, winterpostelein snijden op locatie, het bijwonen van een discussiebijeenkomst over De toekomst van de Apeldoornse boeren…volop uitjes van eigen erf af. Uitwisseling, nieuwe verbindingen en uitdiepen bekende contacten, kennis en inspiratie en vooral delen…
van ervaringen en voortgang. Belangrijk en leuk!

De heldere hemel helpt in vooruit- en terugblikken, de koude lucht en nagenoeg leeg land laten ruimte voelen/ervaren; daarnaast is ook het lengen van de dagen duidelijk merkbaar en laten de vogels al meer en meer van zich horen, daar begint al langzaam de kiem naar de naderende lente te ontwaken…

Bijna is het dan ook al Maria Lichtmis , met Sint Maarten met 40 dagen voor Kerstmis wordt het eerste lichtje aangestoken; Met Maria Lichtmis 2 februari as wordt 40 dagen na kerst het laatste lichtje aangestoken. Wij doen dat met kleipotjes gevuld met bijenwas op en rondom erf en tuin. En het gezegde gaat: ‘Het wordt lichter; na Kerstmis wordt het daglicht een hanensprong lichter, na Nieuwjaar een hertensprong, en met Maria Lichtmis een heel uur.’

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Palmkool - Pompoen - Mangold - Knolselderij - Aardpeer - Rucola
fruit Appel Autento - Sinaasappel Tarocco - Baby Avocado
combi Palmkool - Pompoen - Mangold - Knolselderij - Aardpeer - Rucola - Appel Autento - Sinaasappel Tarocco
Verwacht
groente Pastinaak - Peen - Prei - Bloemkool - Kievitsboon
fruit Appel Evelina - Banaan - ?

Spaghetti met palmkool (Cavolo Nero)

400 gr palmkool - 250 gr romatomaatjes - 250 ml slagroom - 400 gr spaghetti - handje pijnboompitten - 1 citroen - 4 teentjes knoflook - peper en zout - parmezaanse kaas

Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing. Verwijder de nerven van de bladeren (zoals bij boerenkool) en kook deze circa 5 minuten in gezouten water. Laat deze vervolgens uitlekken. Pel en pers de knoflook en kook deze samen met de slagroom 10 minuten op laag vuur. Pureer de kool samen met de slagroom. Verwarm de saus op en breng op smaak met geraspte parmezaanse kaas, zout en peper. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan en bak de romatomaatjes. Serveer de pasta met de Cavolo Nero saus, pijnboompitten en tomaatjes en besprenkel met wat citroensap. Eet smakelijk!

Ovenschotel met zuurkool, pompoen en aardpeer

aardappelen en pompoen voor een puree - kastanje champignons - rode ui - aardpeer - zuurkool - geitenkaas en evt paneermeel - peper en zout om te kruiden

Maak een stampot van aardappel en pompoen (of aardappel en zoete bataat). Onderwijl kan je de rode ui, met grof gesneden kastanje champignons en schoongeborstelde en fijngesneden aardpeer meebakken met peper, zout en evt kruiden als tijm, karwij/kummel en gember. Ca 2/3 van aardappelpompoenpuree in een ingevette ovenschaal doen, met daarover heen de gebakken mengels, afdekken met zuurkool met daarbovenop 1/3 van de puree en dan hierover heen geitenkaas-rasp met evt nog paneermeel. Serveren met een groene salade!