2019-06

Vroege lentebloeier

Deze week een ‘verlate en verkorte' meelever. We zijn bijna weggewaaid van de tuin ;-)

Tussen de windvlagen door zijn er door iedereen hier nog zonnestralen gevangen, is er een bult prei naar binnen gehaald en geschoond...en is het snoeiwerk voortgezet.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Pastinaak - Peen - Prei - Bloemkool - Zuurkool (alleen basis en royaal) - Paprika punt
fruit Appel Evelina - Peer Concorde - Banaan
combi Pastinaak - Peen - Prei - Bloemkool - Zuurkool (alleen basis en royaal) - Paprika punt - Appel Evelina - Banaan
Verwacht
groente Rode biet - Witlof - Zoete bataat - Groene kool - Kievitsboon - Winterpostelein
fruit Appel Topaz - Clementines - Kiwi dubbel

Pastinaak-rosti

2 pastinaken - 1 kleine ui - wortelpeterselie - ½ tl kruidenzout - witte peper - 2 el.fijn (spelt)meel - 1 ei - 1 el.slagroom

De pastinaken grof raspen. Uien en peterselie fijnhakken en alle ingrediënten vermengen. In een pan olie verhitten [niet zuinig zijn met de olie!]. Steeds een eetlepel van het deeg in de pan doen en platdrukken. De rosti aan beide kanten in ong. 7 min. goudbruin bakken.

Prei met cherrytomaatjes en knoflook uit de oven

2 prei (of 1grote) - 2 el olijfolie - 2 teentjes knoflook - cherrytomaatjes - geraspte kaas - peper - zout - water (met evt. bouillon)

Maak de prei schoon en snij hem in (schuine) stukken. Ver­warm de oven vast voor op 150 ºC. Doe de prei in een ovenschaal samen met de cherrytomaatjes en de (klein gesneden) knoflook. Schenk de olijfolie over het groente mengsel in de ovenschaal. Voeg nog een bodempje water toe zodat de prei een beetje gaar kan stoven en bestrooi daarna met de geraspte kaas voor de krokante korst. Breng op smaak met peper en eventueel een weinig zout.

Simpel te bereiden maar erg lekker!!

Pastinaak salade (Libanees)

1-2 pastinaken - dikke, zachte yoghurt - citroen - peper - zout - dadels/vijgen

Pastinaken raspen en in schaal doen. Voor de dressing de yoghurt (evt. uit laten lekken), citroensap, peper en zoutnaar wens te mengen. Door de pastinaak doen en garneren met dadels en/of vijgen. (Voor een nog zoetere smaak is het mogelijk om de geraspte pastinaak, kort aan te bakken in olie).

Romige preisoep met mosterd

500 g prei - 2 aardappelen - 25 g boter - 1 l groentebouillon - 1 glas witte wijn - peper en zout - dl slagroom of soja-cuisine - 2 tl mosterd

Prei in ringen snijden, wassen en even uit laten lekken. Aardappelen schillen en in blokjes snijden. Boter smelten en prei en aardappelen enkele min. roerbakken. Bouillon en wijn toevoegen, aan de kook brengen en op laag vuur met deksel op de pan 15 min. laten sudderen. Iets af laten koelen en pureren. Weer verwarmen en room en mosterd erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Lekker met warm stokbrood en kruidenboter en een fruitsalade toe.