2019-24

Peul Libel

Deze week een pakket met een veelheid aan groente! De waspeen die nog van over de landsgrenzen komt bij de zuiderburen vandaan, maar heerlijk te combineren met de knapperige en zachte smaak van Hooge Kampse peulen. Deze week daarbij een zusje/broertje van de grote en bekende paksoi: de paksoi Shanghai, kleiner van stuk met lichtgroene stelen - een smaakvolle variant. Lekker te combineren in de wok met de verse lente-uien. Met het wisselvallige weer dit keer niet geschoond door ons, maar zo van het land in het pakket - met een vleugje tuindersgevoel voor jullie zelf, want onze handen zijn geregeld vuil van vruchtbare aarde ;-) restte ons de tijd om veel nog te schoffelen en te wieden met de hand met de regenvoorspellingen in het vooruitzicht. Nu breekt de piek in verzorgwerk aan, met een breed scala aan gewassen op het land en in de kas; dit samen met de oogst op de tuin die elke week diverser wordt!

Het aardappelgewas staat er mooi bij, een eerste bloem durft het al aan…ondanks de vele rondes Colorado kevers vangen door met name Roel zijn er toch de nodige larvenstadia te vinden, gelegd door kevers die het oog zijn ontgaan. We houden het nauwlettend in de gaten tussen schoffelen, oogsten en wieden door!

De bonen groeien omhoog langs touw of staak, het komkommergewas komt al halverwege de draad en de eerste komkommers zijn oogstklaar. Pinkstermaandag zijn de snijbloemen uitgeplant - een liefhebberij van Reni; dit keer een familie-aangelegenheid, want drie generaties op de plantmachine! Gelukkig kregen de bloemen einde dag een mooi regenbuitje over zich heen, want de bedekte dag werd een zonovergoten middag voor deze tere plantjes opgekweekt in de beschutting van de kas. Een tweede regenbui op woensdag maakt een einde aan het schoffelwerk op de tuin, maar de bloemen zullen nu zeker goed aanslaan.

Met het Pinksterweekend is ook het meiboomfeest op de Vrije school gevierd - altijd een mooi beeld, alle kinderen wit/pastel gekleed met de kleurige linten van de meiboom…hier is onze fiere Pinksterblom!

- Reni -

De zomer komt er weer aan. Vakantieplannen worden aangekondigd. Ook ons pakket gaat graag logeren. Wij helpen graag bij deze unieke kans op mond-op-mond reclame. € 3 korting op een groente of combi-pakket.

Meer informatie op proef.hoogekamp.nl

Pakket inhoud

Deze week
groente Andijvie - Asperge - Paksoi Shanghai - Bosui - Waspeen - Peulen - Eikebladsla rood
fruit Appel Evelina - Peer Packham - Citroen (evt platte perzik)
combi Andijvie - Asperge - Paksoi Shanghai (niet combi 1 pp) - Bosui - Waspeen - Peulen - Eikebladsla rood - Appel Evelina - Peer Packham
Verwacht
groente Tuinboon - Koolrabi? - Peulen? - Komkommer? - Rucola - Krop sla
fruit Appel Evelina - ? - ?

Gebakken asperges met bosuitjes en amandelen

6 asperges - 6 bosuitjes - 25 gr boter -2 eetlepels slaolie - 25 gr geschaafde amandelen -zout, peper

Schil de asperges en snijd ze schuin in zeer dunne plakjes van ± 1/4 cm. Snijd de bosuitjes in stukjes van 3 cm.

Verhit de boter met de olie en bak de asperges hierin met de bosuitjes op hoog vuur omscheppend 4 minuten. Voeg de geschaafde amandelen toe en bak ze mee tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Couscous met paddestoelen en asperges

Couscous - verse (Turkse) morilles of andere paddestoelen - 1 teentje knoflook - boter - 1 sjalotje – bouillon - asperges (groen of wit) - crème fraîche – waterkers - verse oregano en verveine (of peterselie) - Hollandse saus

Bereid de couscous. Fruit de kleingesneden ui en knoflook in wat boter. Doe er de kleingesneden paddestoelen bij en bak ze even mee. Giet er wat bouillon bij en laat zachtjes pruttelen. Kook de asperges beetgaar, snijd ze in kleine stukjes en laat die in crème fraîche met wat boter en het aspergevocht zachtjes doorgaren tot de massa begint te binden. Maak de Hollandse saus en vermeng die met een staafmixer met waterkerspuree. Maak met een lepel mooie bolletjes couscous op het bord, leg de aspergeragoût, de paddestoelen en de waterkerssaus eromheen en bestrooi met de fijngeplukte kruiden.

Peultjes recept uit Griekenland

200 g peulen,schoongemaakt -30 g boter -1 middelgrote (150 g)ui,in dunne ringen -1 teentje knoflook,geplet - 3 kleine(400 g)tomaten,gehakt - 1 theel. gehakte verse tijm - 60 g zwarte olijven,ontpit - 150 g feta,verkruimeld

Spoel de peulen af met koud water. Kook ze in 1 minuut beetgaar in een laagje water in een pannetje met deksel. Laat ze uitlekken. Vermeng de boter,ui en knoflook in de hetzelfde pannetje. Verwarm dit daarna een aantal minuten al roerend goed door elkaar. Roer de tomaten en de tijm erdoor. Laat dit afgedekt 2 minuten koken. Roer de peulen, olijven en kaas erdoor. Eet smakelijk!

Gegratineerde andijvie met aardappels en rozemarijn

100 g andijvie, grof gesneden - 500 g aardappels, in dunne schijfjes gesneden - 2 el olijfolie - 200 g uien, in halve ringen gesneden - 2 teentjes knoflook - 1/2 tl zeezout & peper - 1 el rozemarijn - 225 ml melk - 25 ml room

Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe 1 eetlepel olie in een pan en fruit de ui. Voeg de andijvie en peper toe en bak nog 2-3 minuten. Haal de andijvie van het vuur. Doe de aard­appel­schijfjes in een kom en meng ze goed met de resterende olie, rozemarijn, knoflook en zout. Bekleed de bodem van een ovenschaal met de helft van de aardappels. Doe de andijvie erop en dan weer een laagje aardappels. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem ongeveer 20 minuten in de oven.

Haal daarna de schaal uit de oven, neem het folie eraf en schenk de sojamelk en -room erover. Bak alles nog zo'n 30 minuten totdat de aardappels mooi bruin worden.