2019-36

Verhalen-estafette

Inmiddels traditie geworden wordt er een ronde gemaakt in de nieuwsberichten langs het tuinteam van het seizoen. Dit jaar verschoven naar de nazomer. Als leerbedrijf wijzigt ons tuinteam met het komen en gaan van stagiaires, maar de seizoensbezetting wordt ook gekleurd door de dynamiek in seizoenskrachten als medewerkers, ervaringsplekken en vrijwilligers.

Deze week volop nazomerklussen: het aardappelveld is leeg geraapt en inmiddels ingezaaid en aangerold met grasklaver voor de voorspelde regen uit van woensdag; de eerste lichting Chinese kool is binnengehaald en er staat daarmee een eerste toren van drie kuubskisten in onze bewaarkoeling, het dassenraster is verzet van het ene perceel suikermais naar de opeenvolgende, en we hebben een start gemaakt met het lossnijden van alle pompoenen…ondertussen komen we op zonnige dagen nog menig vlinder tegen op de bloemen op de tuin.

Met de oogst aardappelen binnen - voor jullie al een zakje aardappelen in het pakket (de kleinere maat); voor bakaardappelen uit de oven, aardappeltortilla, een aardappel meegekookt in een maaltijdsoep of verzin het maar! Naast een aantal maal deze kleinere maat aardappelen in het groentepakket is er daarnaast de mogelijkheid om een aardappelabonnement van normaal formaat toe te voegen: de keuze is uit kruimig (eerst ras frieslander, daarna ras agria) of vast (ras ditta), en in gewenst ritme van 1, 2, 3- of 4-wekelijks; ze worden geleverd in zakken van 2,5 kg. Daarnaast is ook levering van gele ui in 1,5 kg zakken mogelijk in hetzelfde ritme.

De oogst is nog in volle gang en na de vakantieperiode de nodige nieuwe aanmeldingen van pakketten - leuk en welkom! Voor wie nog een geïnteresseerden kent, bieden we tot eind september nog een proefabonnement met korting.

Reni

Eerste impressies van een vrijwilliger op de Hooge Kamp

Na kennis gemaakt te hebben met Reni op de markt in Arnhem ben ik op het idee gekomen om één dag per week te werken op de Hooge Kamp. Nu twee dinsdagen op het land van Beemte Broekland gewerkt. Wat het eerste opvalt is de sfeer op het land, de lol en het gekwebbel onder het werk op het land, de concentratie tegelijk. Het groepje van de eigenaren, de werknemers, stagiaire en een paar vrijwilligers. De gesprekken over de paksoi, de prei, sjalotten en gele uien, de das in de maïs. Over het perceel met gras-en-klaver - het hart van het groente bedrijf waaromheen de gewas rotatie plaatsvind. De bemesting, fosfaat gehalten, stikstofknolletjes (kun je die wel zien eigenlijk ?). En natuurlijk niet te vergeten de grote en kleine Chinese kolen - mijn lievelingsgewas. Het staat er allemaal prachtig bij. 20 verschillende soorten groenten van verschillende plantseizoenen zodat er altijd verse groenten van het land komen. Wat een planning om dat allemaal voor elkaar te krijgen.

Het leukste zijn nog de verhalen van een ieder, het enthousiasme en ambitie van de stagiaire, werknemers die misschien ooit ook een eigen bedrijf zullen hebben, vrijwilligers ieder met zijn eigen interesse waarom zij/hij op de Hooge Kamp komt werken. Vinden jullie het leuk daar meer over te lezen? Volg dan deze verhalenlijn de komende weken. De Hooge Kamp als leerbedrijf.

04 September 2019

Henk

Pakket inhoud

Deze week
groente Spitskool (combi snijbiet) - Paksoi - Aardappel frieslander - Suikermais - Komkommer (niet combi) - Koolrabi of Zappalitto
fruit Appel Alkmene - Pruimen President - Cantaloupe meloen
Verwacht
groente Prei - Mangold - Chinese kool - Pompoen oranje - Suikermais - Batavia sla
fruit Appel Alkmene - Peer Triump de Vienne - ?

Salade van chinese kool, groenselderij en dadel

300-400 gr chinese kool - 5 stengels groenselderij - ca 8 dadels- 3 (bloed) sinaasappels - olie - mayonaise - groene kruiden - mosterd

Snijdt de chinese kool in fijne reepjes; groenselderij, dadels en 2 sinaasappelen in stukken toevoegen. Maak een dressing van de olijf- of sesamolie, mayonaise en mosterd. Voeg hieraan groene kruiden en sap uit 1 sinaasappel aan toe. Eet lekker!

Variatie: ipv kaneel dille en koriander gebruiken.

Gegratineerde chinese kool op tomatenrijst

Voor de tomatenrijst: 120g zilvervliesrijst (lange korrel) - 2,4dl water - 1 laurierblad - groentenbouillon - 1 grote ui - 1 teen knoflook - 20g boter - 150g stevige rijpe tomaten - 1 1/2 tl tijm - 1 1/2 tl oregano - cayenne­peper - boter voor ovenschotel Voor de Chinese kool: 1/4 l water - 400g Chinese kool - 30g grofgehakte hazelnoten - kruidenzout - 1 eetl. gistvlokken - 1/2 tl groentenbouillon - 2 eetl. sojamelk - peterselie.

Kook de rijst. Snipper de ui grof, de knoflook heel fijn. Smoor beide glazig in de helft van de boter. Snijd de tomaten in blokjes. Meng dit gezamenlijk met de kruiden en de boter door de rijst en breng hem op smaak met cayennepeper.Vet een rechthoekige lage ovenschotel in met boter en verdeel de rijst erin. Verwarm de oven voor op 200°C. Breng het water met de bouillon in een brede, lage pan aan de kook. Snijdt de Chinese kool overlangs in vieren. Laat de parten kool in de bouillon 5 tot 7 minuten koken. Laat de kool uitlekken na het afgieten en leg ze met de snijkant naar beneden op de rijst. Giet de verwarmde sojamelk met kruidenzout over de Chinese kool. Strooi de noten over het geheel. Laat de Chinese kool boven in de oven ongeveer 10 minuten goudgeel kleuren.

Stampot met paksoi

1,5 kg aardappelen - zout & peper - 2 grote uien - 1 struik paksoi (± 400 gr) - 100 gr (mosterd)kaas - 2 eetlepels bloem - 20 gr boter - 1 bekertje zure room - 2 eetlepels piccalilly

Kook de geschilde aardappelen in water met wat zout gaar.Pel de ui en snijd hem in ringen. Snijd de paksoi in dunne repen en de kaas in blokjes. Wentel de uienringen door de bloem en bak ze in de hete boter bruin. Stamp de aardappelen met enkele lepels kookvocht fijn en schep er de paksoi, de kaas, de zure room, de piccalilly en wat peper en zout door. Warm de stamppot goed door en garneer met de uienringen.

Lasagneschotel met paksoi & yoghurt

1 paksoi - 1ui - olie - 6 tot 9 lasagnebladen - 2,5 dl yoghurt - ½ dl slagroom - 1 ei - 2 tenen knoflook, geperst - zout - 2 tl. basilicum - 2 tl. oregano - 100 g oude kaas, geraspt - ½ kopje broodkruimels

Stoof de groente met ui in olie gaar. Klop de yoghurt met room, ei, knoflook, kruidenzout, basilicum en oregano. Neem een ruime schaal en leg er een laagje groente met ui in. Strooi er een beetje geraspte kaas en kruimels over. Leg er een laag lasagneplakken op en schep hierop weer groente. Giet er een scheutje van de yoghurtsaus over, strooi er kaas en kruimels over en leg er weer een laagje lasagne op. Druk de plakken goed aan en leg hierop de rest van de groente, een scheutje saus en kaas met kruimels. Leg de laatste plakken lasagne op het geheel. Druk ze goed aan en giet er de overige saus op.

Bestrooi met het laatste restje kaas en kruimels. Zet de schaal ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C