2019-38

De oogst naar binnen!

Een meelever gevuld met verhaal van stagiaire Mechteld en bericht van onze fruitteler.

Op de panorama de oranje pompoen gesorteerd op het land, met de butternut pompoen nog aan de groei en afrijping en verstopt onder het gewas met blad met daarnaast de lichtgroene waas van de najaarsinzaai grasklaver op het voormalige aardappelperceel van dit seizoen. En de eerste plantjes geplant voor de winterkas - veldsla en winterpostelein.

- Reni -

Stagiare Mechteld

Dinsdagochtend lekker vroeg op mijn fietsje richting de Hooge Kamp. Daar ben ik in juli gestart met mijn stage voor de opleiding biologisch dynamische landbouw aan de Warmonderhof. Met een warm welkom ontvangen door Reni en Roel.

Het is elke dinsdag weer een verrassing wat we die dag gaan oogsten. Deze week was dat nogal wat waar je zo lekker je tanden in kan zetten. Nou ja, een deel dan. De suikermais is heerlijk zoet en sappig en zo van de kolf af te happen. Dat doen we natuurlijk alleen met een te klein of niet volgroeit kolfje. De mooie dikke zijn voor onze klanten. Als het met bakken naar beneden komt vlucht een deel van het tuinteam (zij die geen hoodie hebben) naar de kas. Daar wachten de laatste tomaten op hun pluk. Af en toe een gescheurde in je mond stoppen is een genot.

Met zijn allen de laatste chinese kolen aangevallen zodat ze de opslag in kunnen. Ziet er gezellig uit al die snijdende en keuvelende mensen op hun knieën tussen de kolen. Ook de rode kolen zijn binnen. Een kuubkist vol met die paarse bollen ziet er vrolijk uit. En van het snijwerk je handen ook. En dan ben ik de raapstelen en de knolselderij nog vergeten te vermelden. Het is wel een beetje mijn makke dat ik bij al die groenten ook heerlijke gerechten zie langskomen. Met het resultaat dat ik de hele dag aan eten denk. Moe maar voldaan vertrek ik weer op mijn fiets richting huis. Nieuwsgierig naar wat er volgende week op mij wacht…

Met hartelijke groenten,

Mechteld

Fruit

Met de appelpluk al in volle gang, is er bij onze fruitteler Boomgaard Twisk nu de pluk van de peer Concorde…straks ook weer voor jullie als fruitklant. Een berichtje welke ze ons met het aanbod meestuurde:

80 ton peren.. Het is zo gaaf; als je een inschatting maakt van hoeveel fruit er aan de bomen hangt dat het ook uit komt. 80 ton peren was mijn inschatting en dat halen we. In 2 dagen haalden we de meeste peren van de bomen. O o dat is wel even wennen na de appels om peren te plukken. Tussen duim en wijsvinger moet je die lange steel pakken en voorzichtig met de peer liggend in je handpalm optillen. Alleen dan blijven de stelen heel en dat willen we!. We gaan voor de hoogste kwaliteit in de kist. Dat betekent geen gebroken stelen waardoor we minder krassen op de andere peren krijgen en minder rot in de kist.

En dan voor de beeldvorming bij navraag aan Maaike telefonisch (want ook ik wel nieuwsgierig): 80 ton peren zijn geplukt in 200 kisten gevuld met elk 400-450 kg fruit - 2 dagen is er met 18 mensen geplukt - de tel van het aantal peren hebben ze vast niet bij kunnen houden ;-)

Naast de groentepakketten en de combi-pakketten met hierin elke week appels en een andere soort fruit, bieden we ook drie soorten fruittassen aan: Fruit basis, fruit royaal en fruit Nederlands - respectievelijk €8,00, €10,00 en €9,00 per tas of week. De basis van onze fruitpakketten wordt gevormd door appel, met daarnaast peer - sinaasappel - banaan - en afwisselend meer seizoensgebonden fruitsoorten als pruim, meloen, blauwe bes, avocado, nectarine/perzik en druiven. Proberen hoe dit bevalt - dat kan! Een mailtje naar info@hoogekamp.nl kan ook voor een enkele levering.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Knolvenkel - Palmkool - Raapsteel - Koolrabi paars (groente basis en royaal) of Zappalito (combi’s)- Knolselderij - Pittige sla-mix
fruit Appel Santana - Rode grapefruit - Blauwe bes
Verwacht
groente Prei - Mangold - Chinese kool - Pompoen oranje - Suikermais - Batavia sla
fruit Appel Alkmene - Druiven wit? - Pruimen

Spaghetti met palmkool (Cavolo Nero)

400 gr palmkool - 250 gr romatomaatjes - 250 ml slagroom - 400 gr spaghetti - handje pijnboompitten - 1 citroen - 4 teentjes knoflook - peper en zout - parmezaanse kaas

Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing. Verwijder de nerven van de bladeren (zoals bij boerenkool) en kook deze circa 5 minuten in gezouten water. Laat deze vervolgens uitlekken. Pel en pers de knoflook en kook deze samen met de slagroom 10 minuten op laag vuur. Pureer de kool samen met de slagroom. Verwarm de saus op en breng op smaak met geraspte parmezaanse kaas, zout en peper. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan en bak de romatomaatjes. Serveer de pasta met de Cavolo Nero saus, pijnboompitten en tomaatjes en besprenkel met wat citroensap. Eet smakelijk!

Venkel-sinaasappelsalade

2 middelgrote venkelknollen - 2 middelgrote sinaasappelen, geschild en in partjes - 6 eetl. vers sinaasappelsap - 2 eetl. citroensap - 1 theel. zout - 1 theel. suiker - een snufje kaneelpoeder

Deze salade is heerlijk verfrissend en onvoorstelbaar verkwikkend. De salade kan een dag in de koelkast bewaard worden; dat verbetert de smaak zelfs. Doe alle ingrediënten in een kom en schep ze goed door elkaar. Laat afgedekt 30-60 minuten in de koelkast staan. Giet voor het serveren een beetje vocht af. Recept naar Madhur Jaffrey.

Variatie: ipv kaneel dille en koriander gebruiken

Ovenschotel met prei, venkel en zachte geitenkaas

2 preien - 50 g roomboter - 250 ml room - 4 venkelknollen - 200 gr geitenkaas (hoeveelheid voor vier personen)

Prei schoonmaken en in grove stukken (ca 7 cm) snijden. Preistukken wassen en naast elkaar in hapjespan leggen. Helft van de boter erover verdelen en afgedekt in 15 min op laag vuur stoven. Tussentijds eenmaal omdraaien en room, zout, peper toevoegen en prei nog 5 min zachtjes laten koken. Intussen oven voorverwarmen op 200°C.

Venkel schoonmaken, groen bewaren. Afhankelijk van formaat in 4 tot 8 parten snijden. Venkel in ruim water met zout in 6-8 min beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken.

Prei, venkel in ovenschaal rangschikken, room erover heen schenken en geitenkaas erboven verkruimelen.

Heerlijk bij gebakken aardappel/krieltjes of rijst. Eet lekker!

Knolselderij-aardappelpuree

500 g aardappelen - 350 g knolselder - 1/2 dl melk - (kruiden)zout - muskaatnoot

Schrob de aardappelen en schil de knolselderij. Stoom of kook aardappelen en knolselderij gaar. Pel de aardappelen. Pureer de aardappelen en de knolselderij met de roerzeef of aardap­pel­stamper. Voeg een scheutje melk, wat zout en muskaatnoot toe. Serveer als hoofdgerecht, eventueel met een stuk seitan, met tofu of met vlees en een frisse sla.

Knolselderij-salade

1 knolselderij - 1 eetl kwark - 1 eetl mayonaise - olie - azijn - kruidenzout - peper - mosterd

Schil de knolselderij en rasp hem fijn. Meng een eetlepel kwark met een eetlepel mayonaise en naar smaak azijn, olie, kruidenzout, peper en mosterd. Voeg de geraspte knolselderij toe en meng alles dooreen. Als garnering zijn sesamzaad en walnoten erg lekker. Een randje van (veld)sla eromheen staat mooi. Het is ook lekker om een deel van de knolselderij door wortels te vervangen of de knolselderij geschild eerst 5 minuten te koken voor het raspen.