2019-40

Herfst en regen!

Maandag 23 september was het begin van de astronomische herfst waarbij de dag en nacht even lang zijn (herfstnachtevening) - en met de herfst kwam de regen…

Wat kijken wij voldaan terug naar alle werkzaamheden van de afgelopen twee weken.

Pompoenen lossnijden & binnenhalen, groenbemesters inzaaien, stellages staakbonen afbreken en materiaal opruimen, tomaten- en komkommergewas ruimen…met maandag als puntje op de I de kas die voor de voorspelde grote hoeveelheid mm’s regen over de veldsla en winterpostelein is gerold. De tweede lichting kunnen wij nu gaan planten - niet buiten maar in de kas. Met zon en goed luchten van de kas kan de eerste lichting al spoedig geschoffeld worden. De grond wordt naast de groene rijtjes al groen van de onkruidkiemen ;-)

Deze week een nieuwe herfstgroente met koolraap - volgende week volgen dan rode kool, pastinaak en nog een keer raapsteel naar verwachting. Op de kraam ligt daarnaast ook al wortelpeterselie en gaan de eerste vaatjes zuurkool deze zaterdag open - een aantal klanten heeft hier naar uit gekeken en zijn gelukkig vanaf deze week ook leverbaar.

- Reni -

Vrijwilliger Henk (Aflevering 2)

Ik werk nu alweer een goede maand elke dinsdag bij De Hooge Kamp, met veel plezier. Behalve het werk op het land, het oogsten van al die lekkere groenten, blijft het leuk om over dit veelzijdige bedrijf te leren. Het op pijl houden van de organische stof in de grond (CO2 opslag!), de nutriënten balans, de mooie kwaliteit van de kolen, boontjes, mais, pompoenen en wat al niet. Mooi om te zien hoe weinig ziekten en plagen er in zitten – wat is het geheim van de smid?

Maar wat mij gister ook bezighield, is de vraag “wat zijn nu de grootste uitdagingen van een bedrijf als dit”? Wat maakt het dat het bedrijf levensvatbaar is, voldoende oplevert om te blijven investeren en de lonen te betalen? Allereerst, de opbrengsten per hectare en de kwaliteit is goed voor elkaar – daar zal het niet aan liggen. Arbeidsproductiviteit is een uitdaging en wordt veel aan gewerkt, vooral door mechanisatie en efficiënt werken. Dat vergt veel ervaring. Ook al heeft een bedrijf als De Hooge Kamp een groot en trouw klantenbestand en een zeer goed bezochte marktplaats in Arnhem, het behoeft een groot netwerk aan contacten, onderhouden door Reni en Roel, om afzet van groenten als ze oogst klaar zijn te verzekeren. Ook in deze biologische groente sector is veel competitie (je bent nooit alleen met een mooi product) en de markt krap. De uitdaging: een (te langzaam) groeiende markt in biologische kwaliteitsgroenten blijft urgent en ook een consument die bereidt is net iets meer te betalen dan voor bulk geproduceerde groenten en fruit.

Ik kijk in ieder geval alweer uit naar de volgende week dinsdag!

Groet, Henk

Pakket inhoud

Deze week
groente Bosbiet - Prei - Mangold (basis & royaal) -of Andijvie (combi’s) - Koolraap - Groenselderij - Veldsla + Batavia sla rood extra voor basis & royaal
fruit Appel Santana - Druiven wit - Mango
Verwacht
groente Bospeen - Pastinaak - Spercieboon - Rode kool - Raapsteel - Veldsla
fruit Appel Santana - Satsuma mandarijn - ?

Andijvietaart met paprika en tuinkers

1,5 ui - 1 rode/groene paprika - 1 krop andijvie - 1 el boter - 3 eieren - 1dl room - peper - ½ bakje tuinkers - 40gr Parmezaanse kaas - 2 el bieslook - 1 bladerdeeg - 500 g aardappels, in dunne schijfjes gesneden

Verwarm de oven op 225 °C. Snipper ui, snij halve in ringen.

Snijd paprika in stukjes en andijvie in dunne reepjes, wassen en laten uitlekken. Verhit de boter in een pan. Fruit de gesnipperde ui ca 3'. Bak paprika en andijvie ca 2' mee. Laten afkoelen. Eieren loskloppen met room en peper. Helft van tuinkers erboven fijn knippen. Andijvie, kaas en bieslook door mengsel roeren. Springvorm (24cm) invetten. Bekleden met bladerdeeg. Groentemengsel in taart schenken. In midden van oven ca. 25' goudbruin en gaarbakken. Garneren met uiringen en de rest van de tuinkers.

Veldsla met peer & rode ui

veldsla - rode ui - 1 of 2 zoete stevige peren dressing : balsamico-azijn - olijfolie - groene kruiden - mayonaise - scheut yoghurt/kwark - peper & zout

De veldsla goed wassen (in toefjes laten), rode ui snijden in halve schijfjes. Een dressing van mayonaise gemengd met yoghurt (of kwark), een scheutje balsamico-azijn (donkere azijn gerijpt op houten vaten, afkomstig uit Modena). De dressing op smaak brengen met groene kruiden, peper en zout.

Boekweit-risotto - met groenselderij, suikermaïs, champignons en doperwt

200 gr voor 2 personen aan boekweit - bouillon - struik groenselderij - 200 gr diepvriesdoperwt (of meer) - tofu of gehakt met kastanjechampignons

Boekweit kan je goed als graan gebruiken om risotto te maken, nog makkelijker en sneller te bereiden dan risotto-rijst. Meer volkoren en uit eigen klimaatregio ;-) Boekweit rondscheppen in olijfolie (gelijk aan risotto-rijst) tot dat deze begint te geuren. Dan afblussen met een goede, ruime scheut kokend water (ik heb altijd een fluitketel gekookt water naast de risotto-pan staan) Boekweit mag wel in het water maar niet ‘onder’ water staan. Op hoog vuur, omscheppen en twee keer aanvullen met water. Bij derde keer ook groenselderij fijngesneden toevoegen. Bij vierde keer bevroren doperwten erboven op strooien, en na enige minuten doorscheppen.In aparte pan tofu of gehakt, samen met champignons en rode ui opbakken. Boekweit proeven en evt nog na laten garen in de pan (zonder warmte toevoeging). Heerlijk met een bietensalade erbij!

Koolraap

De laatste jaren is koolraap een beetje uit de gratie geraakt. Ten onterechte, want deze groente is weliswaar eenvoudig, maar een echte lekkernij. De zachte smaak komt het best tot zijn recht als u de groente simpel stooft met een klontje roomboter (± 20 minuten).Het vruchtvlees is oranjegeel en kan met veel kruiden en specerijen worden gecombineerd. Denk aan kerriepoeder, nootmuskaat en verse groene kruiden als salie en tijm .

Rapen gesmoord in sojasaus (Madhur Jaffrey)

1 el zonnebloemolie - 900 g rapen, gschild in blokjes of platte schijven - 3 tl tamari - 1 tl sesamolie - (evt. 1 el poedersuiker - scheutje water)

Verhit de olie op een middelhoge warmtebron. Voeg de rapen toe. Roerbak ze ca 5 min tot de rapen aan alle kanten iets bruin zijn. Smoor ze vervolgens met de tamari en met de deksel op de pan ca. 15 min of tot ze zacht zijn (evt. een scheutje water en el poedersuiker toevoegen). Sprenkel de sesamolie eroverheen, schud de rapen en dien ze op. Een puur gerecht, lekker met donkere bladgroenten, peulvruchten en rijst.