2019-45

Vanuit de lucht!

Geel en goud - geel en goud
Trekt de herfst nu door het woud
Blaadjes regenen van de bomen
Ziet de wilde stormen komen
Zaadjes liggen nu stil verborgen
Tot de warme zon komt zorgen

Een gedichtje van Ise op school geleerd, welke ik hoorden van haar tegen de wind in fietsend op onze vakantie… bovenstaande foto van de Hooge Kamp gemaakt door mijn vader vanuit het vliegtuig, met zijn kleinzoon aan het stuur tijdens een rondvlucht vanaf Teuge.

We genieten hier om toerbeurt in het team korte vakanties of weekenden, heerlijk!

Tijdens de werkdagen wordt hier opgeruimd, bewaaroogst van het land gehaald, en uiteraard alle werkzaamheden rondom bestellingen, pakketten en markt. Vorige week werden we na milde temperaturen toch ineens verrast met temperaturen onder nul, en dan gelijk ook 5 à 6 graden. Donderdagmorgen zijn de gehele morgen de weilanden hier berijpt geweest. De boerenkool zal er lekker door smaken nu! Onderwijl maakt de drogere omstandigheden dat het een drukte van belang was - al het gras werd hier in de omgeving maandag of dinsdag gemaaid, daarna schudden, wiersen en ophalen. Ook de maïshakkelaars hebben overuren gemaakt om de resterende percelen nog voor voorspelde regen einde week van het land af te krijgen. Bij ons zijn de bieten, knolselderij en witte kool geoogst en naar binnen gehaald. Op de foto - met nog twee banen knolselderij te gaan - een oponthoud met een trekker die net te ver was doorgereden. Omdat alle loonwerkers druk waren met al het bovengenoemde werk is Roel samen met Sven en Rico aan de slag gegaan - met succes geslaagd.

November is ook de maand dat gestart wordt met terug blikken en vooruit kijken naar het teelttechnische deel; hoe verliepen de teelten, wat mag of kan er anders, wat zijn wensen en veranderingen die aangebracht mogen worden. Al lopend op de tuin, bladerend door catalogussen, overleggend onderling, werkend achter de computer krijgt dan het teeltplan voor seizoen 2020 langzaam vorm.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Spruiten - Spitskool - Bietenmix kleur - Boerenkool - Pompoen Sweet Dumpling - Veldsla
fruit Appel Santana - Peer Concorde - Clementines
Verwacht
groente Peen rodelika - Prei - Chinese kool - Aardpeer - Sla mix winter - Eikebladsla rood klein?
fruit Appel Autento - ? - Granaatappel

Boerenkoollasagne

400 g boerenkool - 100 g olijven - olijfolie - 1 blik tomatenpuree - 1 rode paprika (heel fijn gehakt) - 100 g seitan - 200 ml sojaroom - 150 ml kokosmelk - zout & peper - nootmuskaat, oregano, tijm, paprikapoeder - verse rozemarijn - 2 tl citroensap - lasagnevellen (voorgekookt) - arrowroot - gistvlokken

Maak een tomatensaus met de tomatenpuree, een blaadje laurier (wegnemen na het koken), oregano, tijm, aprikapoeder, rozemarijn, basilicum en olijfolie. Voeg seitan en paprika toe. Ondertussen oven verwarmen op ca. 210°C. Een bechamel­saus maken met de sojaroom, kokosmelk, arrow­root (opgelost in wat water), zout, peper, nootmuskaat, gist­vlokken en citroensap. Bak de boerenkool in een pan met wat olijfolie gedurende 3', voeg zout en peper toe en stukjes olijf.

Een ovenvaste schaal invetten en afwisselend vullen met een laagje tomatensaus, een laagje lasagnevellen en een laagje gebakken boerenkool. Eindigen met een laagje bechamelsaus.

Bieten met peer uit de oven

400 g rode bietjes - 2 uien gesn. - 2 peren - sap van ½ sinaasappel - 50 g zonnebloempitten - 15 g boter - peper en zout naar smaak - 2 kruidnagels - verse fijngesneden bieslook

Bieten schillen, in blokjes snijden en in ruim water in 30 min. gaar koken. Ui met zonnebloempitten in boter bakken, sinaasappelsap toevoegen en stukjes peer met de kruidnagels toevoegen en 3 min. stoven. Blokjes biet toevoegen en nog 5 min. stoven. Serveren met de verse bieslook. Lekker met een kaassoufflé, gekookte aardappelen en een salade.

Sweet Dumpling pompoen

Deze decoratieve en smakelijke mini-pompoen is roomwit / geel van kleur met donkergroene strepen. Het vruchtvlees is licht oranje, zeer fijn stevig met een zoete noot achtige -kastanje smaak. Voor gebruik in de maaltijd is het niet nodig om hem te schillen, maar dan is het aan te raden om het geheel of de stukken of partjes even van te voren kort te koken of te blancheren. Anders is het beter om de schil eraf te snijden. Heerlijk als bijgerecht (even stoven of bakken in de oven/pan) of om een zuurkoolschotel een zoet accent te geven.

Gebakken spruitjes en sjalotjes van Ottolenghi

600 g spruitjes - 1,2 dl olijfolie - 300 g baby sjalotjes, gepeld en in de lengte gehalveerd - 2 el maple syrup (ahornsiroop) - geraspte schil van 2 citroenen - 2 dessertlepels granaatappelsiroop* - zout en zwarte peper Extra voor garnering: granaatappelpitten van 2 kleine granaatappels (bij elkaar ongeveer 8 el) - 20 g paarse basilicum, alleen de blaadjes, gescheurd

Snijd de uiteinden van de spruitjes en snij ze in de lengte doormidden. Verwarm 2 eetlepels olie in een grote wok of anti-aanbakkoekenpan op hoog vuur. Doe de helft van de spruitjes in de pan met een ½ theelepel zout en wat zwarte peper en bak ongeveer 4 minuten, tot ze goudbruin zijn maar nog behoorlijk knapperig. Doe ze over in een kom of keukenschaal en houd ze warm terwijl je op dezelfde manier de rest van de spruitjes bakt.

Doe 2 eetlepels olie in de koekenpan en bak de sjalotjes ongeveer 5 minuten met een snuf zout en een paar slagen zwarte peper. Doe ze bij de warme spruitjes met de ahornsiroop, de citroenrasp, de granaatappelsiroop en de rest van de olie.

Doe er de helft van de granaatappelpitten en de helft van de basilicum, bij en meng voorzichtig door elkaar.

Serveer warm of op kamertemperatuur, met de rest van de granaatappelpitten en de basilicum eroverheen gestrooid.