2019-48

Volop oogst!

Deze week volop oogst van het land.

Maandag voor de regen uit hebben we al prei ‘vuil’ naar binnengehaald om binnen droog later te schonen. De regen viel mee, dus dinsdag hebben we doorgepakt met verdere oogst op het land. De helft van de resterende winterpeen is binnen gehaald. In het zonnetje zijn er spruiten geplukt en kuubskisten vol met stronken boerenkool voor de pakketten zijn naar het erf gebracht.

Vele handen maken 'veel en zwaar' werk licht. Dinsdag hier veelal met een grote groep aan het werk - naast het tuinteam ook met vrijwilligers Hamid en Henk en stagiaire Mechteld; we krijgen dan heel wat werk verzet. Woensdag is dan een dag met afronding van het pakketten oogst- en voorbereidingswerk en de oogst en klaarzetten van de bestellingen. Een deel van ons assortiment aan groente zijn jaarrond ook te vinden in de Ekoplaza, Gimsel/Groenterij en op de biologische markt bij de kraam van Madeleen - de Warmoezerij. Fijn om naast onze pakketten ook op de wijze aanbod in de regio te hebben.

Bijgevoegd een knolselderij-special, wat allemaal te kunnen doen met deze aromatische knol!

Het einde van het jaar nadert al gestaag met aankomend weekend al de eerste adventskrans die aangestoken mag worden.

Traditiegetrouw combineren we de leveringen rond de kerst. Mutaties voor die periode moeten 9 december binnen zijn. Het schema is die drie weken als volgt:

  • Vrijdag 20 en zaterdag 21 december leveren we de pakketten van die week en van de daarop volgende week;
  • Vrijdag 27 en zaterdag 28 december leveren we niet, de pakketinhoud van die week is op respectievelijk 20 en 21 december geleverd;
  • Vrijdag 3 januari en zaterdag 4 januari leveren we niet, de pakketinhoud van die week slaan we over;
Ook de markten in Arnhem van 28 december en 4 januari laten we vervallen.

De weken van Kerst en Nieuwjaar geniet de Hooge Kamp & team vakantie en winterstilte!

Vrijdag 10 januari en zaterdag 11 januari volgen dan de eerste leveringen van 2020, de zaterdag staan we ook weer op de markt in Arnhem.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Spruiten - Boerenkool - Prei - Knolselderij - Gele biet
fruit Appel Evelina - Clementines - Kakifruit
Verwacht
groente Witlof - Rodelika peen - Chinese kool - Groene pompoen - Zuurkool of Veldsla?
fruit Appel Santana - Peer Concorde - Kiwi

In 2020 op de Hooge Kamp werken? Kijk op www.hoogekamp.nl/vacature2020

Knolselderij

De knolselderij is in de loop der tijden een onmisbaar onderdeel van ons aller nationale gerecht de erwtensoep! Maar u doet dat aromatische knolgewas tekort als u deze niet ook als groente waardeert. Hij is rijk voorzien van mineralen (calcium, natrium en ijzer) en vol van vitamine en is dus oergezond. Daarnaast is deze veelvuldig toe te passen: als welkome smaakmaker in allerlei soepen, een knolselderij aardappelpuree is heerlijk kruidig (en lichter verteerbaar), rauw of kort geblanceerd is deze te in verschillende salades te verwerken en zelfs gefrituurd of gebakken kan deze als gerecht aan de maaltijd bijdragen. Daarnaast een heerlijke smaakmaker in een heerlijke tomatensaus, klein gesneden en kort geblanceerd ;-) Eet lekker!

Knolselderij-soep

1 knolselderij - enkele aardappelen -1 flinke prei -bouillonpasta of blokjes - zout - bladselderij

Schil de knolselderij en snijd hem in kleine stukjes, doe hetzelfde met de aardappelen. Snijd de prei aan ringen. Zet alles op met bouillon, zout en kook het gaar. De aardappel zal de soep vanzelf binden. Maak op smaak en voeg ook wat fijngesneden bladselderij toe. Het is ook lekker om stukjes pompoen mee te koken.

Knolselderij-salade

1 knolselderij - 1 eetl kwark - 1 eetl mayonaise - olie - azijn - kruidenzout - peper - mosterd

Schil de knolselderij en rasp hem fijn. Meng een eetlepel Kwark met een eetlepel. Mayonaise en naar smaak azijn, olie, kruidenzout, peper en mosterd. Voeg de geraspte knolselderij toe en meng alles dooreen. Als garnering zijn sesamzaad en walnoten erg lekker. Een randje van spinazie of raapsteel eromheen staat mooi.

Knolselderij-wortelsalade met sesam-knoflookmayonaise

300 g knolselder - 200 g wortels - 3 el sesamzaadjes - 3 el (tofu)mayonaise - 2 el appeldiksap - 2 teentjes knoflook - 3 takjes verse peterselie

Snijd de knolselderij en wortel in luciferdunne reepjes. Rooster het sesamzaad korte tijd in een droge koekepan en stamp het dan fijn in een vijzel. Meng de tofu-mayonaise met appeldiksap en roer er dan de uitgeperste knoflook en sesamzaad doorheen. Schep de mayonaise zorgvuldig door de knolselderij- en wortelreepjes. Snipper de peterselie fijn en strooi over de salade.

Variatie: de knolselderijreepjes in een pan water aangezuurd met azijn of citroen (tegen bruinkleuring) leggen; de reepjes toevoegen aan een pan kokend water met scheutje azijn - goed weer aan de kook brengen. Vervolgens afgieten en met mayonaise en mosterd mengen.

Gebakken knolselderij

ca. 600 g knolselderij, kokend water, mespunt zout, 50 g bloem, 2 eiwitten of soya-cuisine, 50 g paneermeel, 100 g boter, 1/2 kg rijpe tomaten, 1 fijngehakte kleine ui, basilicum of peterselie, 1 el olijfolie

Verwijder van de knolselderij het groen. Schil de knol en snijd deze in plakken van 1/2 cm dik. Kook de knolselderij ca. 3 minuten in ruim kokend water met een mespunt zout. Laat de knolselderij uitlekken en afkoelen. Strooi in een diep bord de bloem. Klop in een ander diep bord de eiwitten los of vul deze met een laagje soya-cuisine, vervolgens wentelen in paneermeel met kruiden en bakken in de koekenpan. Serveren met bijvoorbeeld een salade van tomaten, ui en groene kruiden.

Knolselderij-aardappelpuree

500 g aardappelen - 350 g knolselder - 1/2 dl melk - (kruiden)zout - muskaatnoot

Schrob de aardappelen en schil de knolselderij. Stoom of kook aardappelen en knolselderij gaar. Pel de aardappelen. Pureer de aardappelen en de knolselderij met de roerzeef of aardap­pel­stamper. Voeg een scheutje melk, wat zout en muskaatnoot toe. Serveer als hoofdgerecht, eventueel met een stuk seitan, met tofu of met vlees en een frisse sla.

Knolselderij tortilla met spek-geitenkaas

Voor ca 6 personen : 300 gr vastkokende aardappelen - 400 gr knolselderij - 75 ml olijfolie - 200 gr magere gerookte spek in blokjes (of rooktofu/zongedroogde tomaat) - 2 rode ui, parten - peper & zout - eieren - 150 gr zachte geitenkaas, in stukjes gesneden

Schil de aardappelen en knolselderij in snij ze in dunne plakjes. Verhit de helft van de olie in een koekepan van ca 24 cm en bak de aardappelplakjes en spekblokjes ca 10 min. Voeg de knolselderij en ook de ui toe, bak nog 5 min. Breng op smaak met peper/zout. Klop de eieren in een grote schaal los met de kas. Schep het aardappelmengsel er bij en schep voorzichtig om. Verhit de overgebleven olijfolie en schep het tortillamengsel in de pan. Doe de deksel op de pan en bak de tortilla ca 10 min tot de bovenkant gaat stollen. Keer met behulp van een groot bord en laat de tortilla terugglijden in de pan. Bak de andere kant 5 min bruin en knapperig en serveer!