Aardpeer

Aardpeer met prei en notenbotersaus

300gr aardpeer - 1bos prei – olie - 1el hazelnoten

Schrob de aardperen schoon en snij ze in plakjes. Snij de gewassen prei in ringen. Stoom beide groenten gaar. Hak de noten grof. verwarm de olie en voeg de noten erbij. Breng de saus op smaak met kruidenzout en schenk over de groenten.

Variant: stoof schijfjes aardpeer en ui in olijfolie en werk af met gehakte hazelnoten.

Groenten: 

Aardperen uit de oven

500 g aardperen – 100 g pittige kaas, geraspt – 2 theel. Suiker – 1 kopje melk – 20 g boter – peper en zout

Borstel evt. het zand van de aardperen. Snij ze in dunne plakjes en kook ze in ca. 8 min. Gaar. Leg ze laag voor laag met kaas, peper en suiker bestrooid in een ovenvaste schaal. Giet de melk over de schotel en bestrooi met de rest van de kaas. Verdeel er wat botervlokken over. Zet in de oven op 200C tot er een bruin korstje op komt. Serveren met een groentesalade.

Groenten: 

Kruidige topinamboer

topinamboer - 1 teentje knoflook - 1 ui - 2 eetl zonnebloemolie - 3 eetl tomatenpuree - 2 dl water - 2 theel oregano - 2 theel lavas

Snijd de topinamboer in plakken van 1 cm dik. Hak de ui en knoflook en fruit in de olie. Voeg de topinamboer toe en laat nog een paar minuten sudderen. Roer af en toe om. Voeg nu tomatenpuree, water, kruiden en tamari toe. Meng alles goed en laat zachtjes in een kwartiertje tijd gaar koken. Opdienen bestrooid met fijngehakte peterselie.

Groenten: 

Gebakken aardperen

Aardperen – (kruiden)zout – olie

Boen de aardperen goed schoon en snijd ze in schijfjes van ongeveer 1/2 cm dik. Bak ze in een laagje olie in de koekenpan aan beide kanten lichtbruin. Dien ze direct op en bestrooi ze naar wens met (kruiden)zout. Lekker bij een gekookte graansoort, peulvruchten en een frisse salade.

Tip: De gebakken aardperen af laten koelen en als een vervanging van komkommer in de salade!

Groenten: 

Over de aardpeer

De aardpeer wordt ook wel topinamboer of jeruzalem artisjok genoemd. Dit knolletje groeit onder de grond. Hij is op vele manieren bruikbaar: gekookt als groente of kan in bijvoorbeeld stamppot de aardappel vervangen. Hij kan ook rauw geraspt met een dressing als salade gegeten worden. De smaak is nootachtig tot artisjok-“zoetig”. De aardpeer hoeft niet geschild te worden, omdat de schil erg dun is. Afborstelen en evt. knoestjes eraf snijden is voldoende.

Aardperen zijn ook toe te passen in frisdrank en in ijsroom-bereiding. Men maakt er ook aardpeerchips, aardpeerwijn of sterke drank va

Groenten: 
Subscribe to RSS - Aardpeer