Andijvie

Lasagna met andijvie en champignons

1 krop andijvie – 125 g kastanjechampignons - 200 g lasagnavellen – 1 ui, gesn. – 1 teen knoflook, geperst – 6 theel. Italiaanse kruiden – 2 dl gezeefde tomaten (uit glas) – 50 g boter + voor invetten – 25 g bloem – 2 dl melk – 75 g zachte geitenkaas – 50 g pittige, geraspte kaas – 3 eetl. pijnboompitten – olie om in te bakken.

Andijvie wassen, in repen snijden en blancheren (is ruin water koken, andijvie erin doen tot het water weer kookt, afgieten, koud spoelen en uit laten lekken). Ui en knoflook fruiten in wat olie. Champignons schoonvegen, in plakjes snijden en met 3 theel. Italiaanse kruiden meefruiten. Gezeefde tomaten erbij gieten en andijvie erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Kaassaus maken: 25 g boter smelten, de bloem erdoor roeren en een paar min. laten garen. Melk en de rest van de kruiden toevoegen, glad roeren en de geitenkaas erin laten smelten. Ovenschaal invetten en beleggen met een laag lasagnevellen, een laag groentemengsel, een laag kassaus, lasagne etc.

Groenten: 

Groene andijvie met rode ui

1 krop andijvie – 1 rode ui, in ringen gesneden – 40 g boter – 2 theel. paprikapoeder – 1 dl bouillon ( van blokje of korrels) – 1 eetl. bloem – kruidenzout

Andijvie wassen en in dunne repen snijden. Ui en paprikapoeder in de boter fruiten. Bloem erdoor roeren. Dan de andijvie erdoor scheppen en af-blussen met de bouillon. Onder voortdurend omscheppen 5 min. zachtjes laten sudderen. Op smaak brengen met kruidenzout. Lekker met gemengde wilde en witte rijst en een bio-burger.

Groenten: 

Andijvie-ovenschotel met rijst en linzen

Krop andijvie – 1,5 kop rijst – 1 kop linzen (groene of bruine) –
Volle of magere kwark – geraspte kaas – 1 ui – kruidenbouillon – tamari of shoyu.

Rijst en linzen koken in één pan, evt. wat kruidenbouillon of zout toevoegen. Ui fijnsnijden, in een scheutje tamari of shoyu in olie fruiten. Hier de gewassen en in repen gesneden andijvie incl. een scheutje water aan toevoegen. Voor ca. 5 min op hoog vuur laten smoren.
De ovenschaal invetten, waarna het mengsel linzen-rijst toegevoegd kan worden. De andijvie na afgieten van kooknat hier overheen scheppen. Afdekken met een dikke laag kwark, waarover de geraspte kaas wordt gestrooid.

Groenten: 

Stamppot Andijvie

aardappelen - zout, peper - boter, melk - blokjes kaas - stukjes banaan, ananas - stukjes spek

Was de andijvie en snijd ze zeer fijn, goed laten uitlekken.
Maak een luchtige aardappelpuree en meng de andijvie hierdoor.
Voeg naar smaak stukjes kaas, banaan of ananas toe. Ook plakjes of gebakken blokjes spek smaken hier heel lekker bij.

Groenten: 
Subscribe to RSS - Andijvie