Bewaartips

Bewaartips voor groente

De groente in onze groentepakketten of bij ons op de kraam is met de grootste zorg groot geworden en geoogst, door ons of collega-telers. Wij brengen ze aan de ‘groente-liefhebber’. We oogsten ze vers - verpakken ze zonodig in papier (soms zelfs in plastic met hoge temperaturen); aan jullie de kunst om ze vers te houden tot het gebruik en serveren van de groente!

Daar zijn meerdere manieren voor mogelijk.

Bladgewassen

Het voorjaar kenmerkt zich door groenten die hier vroeg kunnen gedijen (kou kunnen verdragen) en die relatief kort erover doen om uit te groeien tot een stadium waarin deze geoogst worden; dit betekent relatief veel bladgewas. Deze zijn relatief minder lang houdbaar dan gewend is van de vrucht- of knol- en wortelgewassen uit winter, zomer en herfst.
  • kroppen sla leggen op een bord met water in een koele kelder;
  • kroppen sla, spinazie, andijvie en snijbiet etc. in een vochtige gemaakte pedaalemmerzak, met lucht dichtgeknoopt bewaren in kelder of koelkast (water in de zak laten lopen en eruit schudden; restwater samen met lucht zorgt voor een voldoende vochtig klimaat);
  • tere geboste bladgewassen zoals raapstelen en rucola (evt. ook snijbiet) houden zich langer wanneer deze in een pot met een bodempje water worden gezet, deze met een plastic zakje er omheen in de koelkast bewaren;
  • rucola, spinazie, postelein, veldsla, maar ook radijsjes kunnen al gewassen worden en uitgelekt in een plastic bak/tubberware in de koelkast bewaard worden (zo blijven ze gerust een week vers);
  • raapstelen, maar met name paksoi, asperges, groenselderij etc. kunnen in een natte theedoek in de koelkast goed en langer bewaard worden (deze gewassen zijn nl. niet gevoelig voor smet).

Al deze manieren werken op eenzelfde manier, nl. dat de groenten niet onnodig vocht verliezen. Bij het verliezen van vocht verleppen de groenten, waarmee langzaam het leven eruit verdwijnt! De voedingswaarde wordt minder, afbraakprocessen en ook omzettingen gaan een rol spelen (nitraat wordt het minder gunstige nitriet bijvoorbeeld).

Het gelijk goed opbergen (en tijdig ophalen van het pakket) houdt de vitaliteit van de groente zo optimaal mogelijk en daarmee zeker ook het kook- en eetplezier.

Zomer- en herfst groenten

  • peulvruchten als tuinbonen, peulen, doperwten, capucijners, spercie- en spek/snijbonen in papieren zak in koele berging of evt. koelkast;
  • groenselderij, rabarber, paksoi maar ook spitskool, chinese kool en bospeen kunnen in een natte theedoek in koele berging of koelkast goed en langer bewaard worden; of geheel in een papieren zak.
  • bloemkool en broccoli bewaren in de koelkast.

Vruchtgewassen

  • aubergine, paprika, komkommer en courgette bewaren op de fruitschaal of in koele berging aangezien het warmteminnende gewassen zijn, in de koelkast verliezen deze veel van hun smaak;
  • tomaat bij kamertemperatuur of koele berging - in een aparte schaal; tomaten, maar ook rijpe appelen en kiwi's geven veel ethyleen vrij, een natuurlijk rijpingshormoon waardoor andere groenten sneller bederven (o.a. broccoli, aubergine, sla en andere bladgewassen zijn hier gevoelig voor);
  • suikermaïs oogsten wij met omblad welke als bescherming dient, de maïs droogt minder snel uit; niet te lang bewaren want de omzetting van suiker in zetmeel gaat door, waardoor de maïs minder sappig en zoet wordt;
  • pompoenen (alle soorten) zijn het best te bewaren bij een constante temperatuur van 14-16°C.

Wintergewassen

  • boerenkool bij thuiskomst rissen, wassen, uit laten lekken en in een plastic zak invriezen; voordeel is dat deze niet verder uitdroogt en bij gebruik de plastic zak alleen even goed geschud hoeft te worden, want op deze manier al klein en ideaal voor de stampot; ook vochtige plastic zak met lucht in de koelkast kan goed;
  • witlof in de koelkast, mede omdat dit een donkere ruimte is; o.i.v. licht wordt de witlof groen en bitterder in smaak.
  • aardappelen, uien, winterpeen, bieten, schorseneren en rapen bewaren in een koele berging (8-15°C).

Wanneer een overschot aan een groente ontstaat is er natuurlijk ook de mogelijkheid om deze al te verwerken tot een gerecht, relish, chutney of in te vriezen, te wecken etc. Denk bijv. aan ingevroren courgette- of pompoensoep, courgette of bietjes op zuur voor salade/bijgerecht, gekookte ingevroren bieten, geblanceerde ingevroren tuinbonen, pompoenchutney.

Succes met de groente vers houden en eet lekker!