Meelevertje 12 februari 2010

Het winterwit blijft ons verrassen. Vorige week is op voorhand al prei uit de grond getrokken. Deze komt deze week ook via de groentepakketten naar jullie toe. Momenteel hebben we nu alleen nog de echte winterprei op het land staan; de late herfstprei is nu op geoogst. De koude heeft wel tot oogstverlies geleid, het groen van de prei heeft vorstschade gekregen – daarom dat de prei nu korter van formaat is. Wanneer geen vorstschade hebben de hazen zich tegoed gedaan aan het groen van de prei tijdens de periode waarin het land bedekt lag met een dikke sneeuwdeken.
Advies is op de prei over de lengte een keer door te snijden, de groeipunten zijn veelal vorstgevoeliger. Evt een slecht stukje hiervan (wanneer wij dat over het hoofd hebben gezien) is dan nog goed weg te snijden. Geniet van de dappere prei, want smaakvol is deze nog zeker hoewel niet meer ‘moeder’s mooiste’ in uiterlijk.

Het uitzetten van de mestvakken kan pas na de vorstperiode van deze week. Maar dan zullen we er snel mee beginnen, want met een evt vorstperiode is het ideaal om met een grote trekker met mestkar op het land de mest uit de rijden. De grond heeft dan immers extra draagkracht.
Het voorzaaien van de peulen, doperwten en capucijners - het begin van het nieuwe teeltseizoen - hebben we een weekje op geschoven. Ons gevoel is dat het wel een late start kan worden met de koude. Het seizoen 2010 is echter deze week wel op een heel bijzondere manier ingeleid.

*****

Roel Boots en Reni ter Wal - nu ruim zes jaar ondernemer op de Hooge Kamp - zijn zondag 7 februari een kersvers, nieuw gezinnetje geworden met de geboorte van hun dochter Mira Elena.

Het drietal maakt het erg goed en genieten met de winterwitte wereld van elkaar en al het nieuwe wat de komst van een klein wondertje met zich mee brengt!