Meelevertje 12 juli 2012

De meelevers krijgen een ‘vakantie-tintje’ - normaal van de hand van Reni zullen de aankomende weken deze afwisselend/om toerbeurt geschreven worden door de verschillende leden van het tuin-team. Jullie worden zo meegenomen in persoonlijke verhalen, favouriete groentegewassen en uitstapjes op de tuin…. !
Wekelijks verschijnt er een potretfoto op Twitter van de schrijver.

* * *

Spannend hoor een stukje schrijven over jezelf, mag ik ook nog eens de aftrap nemen, kan ik dus bij niemand spieken. Maar goed ik zal proberen mijzelf voor te stellen.
Ik ben Anton Franken en werk deze zomer alweer het 3de seizoen op de Hoogekamp. Sommige klanten zullen mij ook al van gezicht kennen. Naast alle voorkomende tuinwerk ben ik dit seizoen ‘losgelaten’ en mag ik het terrein af. Op donderdag mag ik mee naar de Markt in Apeldoorn en op vrijdag 1 keer in de 2 weken rijd ik de pakketten ronde Apeldoorn. En wanneer de R in de maand zit, mag ik af en toe een rondje polder rijden om producten bij collega boeren te halen.

En wat heb ik voor de Hoogekamp gedaan:
Toen ik naar 12 was werd ik als brugklasser naar de havo/vwo gestuurd. Dat heb ik 2 jaar geprobeerd, en toen kwamen ze er achter dat de lagere land en tuinbouw school meer iets voor mij was. Als klein kind was ik al veel op de boerderij van mijn oom te vinden. Koeien vond ik prachtig, en ik zou toch boer worden.
Later op de middelbare land en tuinbouw school, kwam ik er achter dat die methode van vee houden niet mij ding was. Daar moest ik wel eerst voor naar Mexico, back to basic zeg maar. School in het 3de jaar gestopt, en op zoek naar een andere koers. Het werd Warmonderhof deeltijd. Daar leerde ik van alles over groenten, en bleek ik de groene vingers van mijn vader gekregen te hebben.
In het 2de jaar Warmonderhof besloot ik het geleerde maar meteen in de praktijk te brengen, en een eigen bedrif te beginnen. Groenten teelt voor de handel. Dat liep uiteindelijk allemaal niet zo lekker, en 6 jaar later, 2004 moest de stekker er al weer uit. Wel hield ik 1000m2 aan om nog wat vergeten groenten voor de natuurwinkel te telen. Ondertussen de kost verdiend als postbode
In 2009 wilde ik weer eens opnieuw proberen, maar dan bij iemand in de kas: sperziebonen voor Udea. Dat liep heel goed, maar net niet ideaal qua wonen / werken. Dus in de winter nog eens rond gekeken wat te doen.
Januari 2010 zag ik een vacature voor tuinbouw medewerker met bedrijfswoning omgeving Apeldoorn.
Een paar weken later woonde ik op de Hooge Kamp in Beemte Broekland. Biologisch Dynamisch groenten bedrijf die alleen maar rechtstreeks aan de consument afzet. Ondertussen woon ik dus al weer 2,5 jaar op de HK, is Floor in de woonwagen komen wonen en heb ik het nog steeds naar m'n zin.

Op dit moment hebben we veel werk in de tuinbonen, veel pluk werk. Dit is mijn favoriete gewas, Vicia Faba ( latijnse naam ) Stoer gewas vooral. Word al 8000 jaar verbouwd en gegeten en al sinds de late middeleeuwen in ons landje. Weinig vatbaar voor ziektes en kan al vroeg in het voorjaar uitgeplant worden. Dit seizoen had ik half januari al een lichting voorgezaaid in de vollegrond onder glas. Deze zaden lagen al te kiemen en hebben dus in Februari -20 over zich heen gehad,... wat je zegt Stoer dus.

Ook tuinbonen in het pakket deze week. Mijn favoriete recept :
Tuinbonen doppen en kort koken, max 10 min ( bij te lang koken worden ze juist weer taai )
spekjes ( of seitan ) in de koekenpan voorbakken
1 klein uitje snipperen en die erbij, wachten tot die glazig worden.
1/2 tot 1 hele paprika ( naar smaak ) klein snijden en toevoegen.
Tuinbonen nog even opnieuw mee opwarmen , en gelijk
1 hele banaan mee opbakken
Heerlijk bij gebakken nieuwe aardappeltjes - Smakelijk eten.

Deze week zijn we op de tuin druk geweest met #peultjescapucijnersdoperwtentuinbonengeplukttomateningedraaidengediefdkomkommersgesnoeidrucolaondergefreesdpompoengeschoffeldknolseldergewiedmaisenpreiaangeaard. Dat was dan maar de maandag en 1 dingetje,
maar we doen nog veel meer leuke dingen op de tuin. Dinsdag ochtend beginnen we eigenlijk altijd met een pakket oogst klusje. Deze keer was het tuinbonen oogsten, de sport is dan om 200 kg voor de koffie geplukt te hebben ( van 7.00 tot 9.30 ) en weer gelukt met z’n 2en.

- Anton Franken -