Meelevertje 12 juli 2012

De meelevers krijgen een ‘vakantie-tintje’ - normaal van de hand van Reni zullen de aankomende weken deze afwisselend/om toerbeurt geschreven worden door de verschillende leden van het tuin-team. Jullie worden zo meegenomen in persoonlijke verhalen, favouriete groentegewassen en uitstapjes op de tuin…. ! Wekelijks verschijnt er een potretfoto op Twitter van de schrijver.

* * *

Deze week mag ik (Floor) een stukje schrijven, na de aftrap van Anton. Hij heeft me al even genoemd in zijn stukje: ik woon samen met hem in de woonwagen op het erf sinds mei dit jaar; niet alleen de groenten groeien op de Hooge kamp, ook de liefde groeit hier…

Ik werk nu precies een jaar op de Hooge Kamp, elke donderdag en vrijdag sinds 1 juli 2011. De ander 3 dagen werk ik als GIS (geografische informatie systemen)- specialist bij Arcadis, of te wel ik verwerk geografische data en maak kaartjes. Begin 2011 werd duidelijk bij Arcadis dat er niet genoeg werk meer was voor mij met een fulltime dienst verband. Ik wilde wel graag blijven en ben toen 3 dagen gaan werken. Ik vond dit een mooie stap in de richting van een baan die beter bij mij past: mijn passie voor de natuur en de biologische landbouw vond ik bij de Hooge Kamp en was blij dat ik hier de vrij gekomen 2 dagen kon gaan werken. In september ga ik helemaal stoppen bij Arcadis en verder op mijn zoektocht.

Ik ken de Hooge Kamp al van 6 jaar terug, in 2006 heb ik een seizoen vrijwilligerswerk gedaan en daarvoor heb ik voor ze gewerkt op de markt in Arnhem. En nu dus al weer een jaar elke donderdag de pakketten inpakken en vrijdag oogsten voor de markt in Arnhem, en daarnaast alle andere nodige werkzaamheden. Het is mooi om het gehele jaar nu meegemaakt te hebben, van zomer naar herfst en naar winter en weer van winter naar de lente en de zomer. De overgangen zijn goed merkbaar, en je leeft echt met de seizoenen mee. Op kantoor maak je een praatje over het weer om de stilte te verbreken, op het land praat je over ‘niets anders’ want zo veel is afhankelijk van het weer. Zo is het land te nat om met de trekker op te gaan, dan is het land bijvoorbeeld juist weer te droog om te planten. Wij waren gezegend met de regen die op zondag viel, onze rust dag.

De grond en de planten waren blij met deze regen want vorige week waren we, zoals Anton al voorspelde, op vrijdag met de beregening begonnen omdat de grond te droog was. Na alle regen was de grond niet te nat om met de preigaten-ponser het land op te gaan en vervolgens een deel van alle zelf voor gezaaide winterprei uit te planten. Er staat nu nog zoveel mooie winterprei klaar om alle (winterprei-)bedden vol te planten dat we willen proberen om het bestelde prei-plantgoed voor volgende week af te zeggen.

De droogte van afgelopen tijd en de gepaard gaande hogere temperaturen hebben de gewassen ook goed gedaan. De hogere temperaturen hebben voor een goede mineralisatie gezorgd in de bodem en dus voeding voor de planten. Zo is de snijbiet fantastisch bijgetrokken (na een slechte start dit voorjaar) en kunnen we weer prachtige bossen oogsten, nog niet genoeg voor alle pakketten, deze week wel al in de combi’s.
Ook in de pakketten deze week is Andijvie. Een prachtig stevig bladgewas, ideaal voor een lente, zomer of herfst stamppot! Mijn favoriete recept is hier meest eenvoudig: Aardappelen koken, stampen met hier doorheen de rauwe, klein gesneden andijvie, en op het bord een beetje sju en kaasblokjes, het liefst jonge, er overheen.
Eet smakelijk!

- Floor -