Meelevertje 14 januari 2010

Met het nieuwe jaar wat zijn aantrede heeft gedaan, blikt het knmi terug op 2009: 'het jaar 2009 was warm en zeer zonnig. 2009 hoort tot de zonnigste jaren sinds de metingen begonnen in 1901. De zon scheen gemiddeld ruim 300 uur meer dan gewoonlijk. Verder viel er minder regen dan gewoonlijk. Met de warmte heeft 2009 de trend voortgezet van de laatste jaren. Sinds 1997 waren alle dertien jaren te warm of veel te warm. Toch bood het jaar ook vorstperiodes. De winter beheerste niet alleen de afgelopen weken het weerbeeld maar ook het begin van het jaar. Na een koude januari lag de temperatuur in 2009 echter merendeels boven normaal. Februari was alles behalve winters en vooral april was een bijzonder warme maand, een van de zachtste van de meetreeks. Dat had ook zijn weerslag op het voorjaar dat de op een na de zachtste was in ruim honderd jaar. De zomer was eveneens warm, fraai was het weer echter lang niet altijd. De zomer bood uiterst wisselvallig weer met veel - soms flinke - regen- en onweersbuien. Een hittegolf zat er niet in maar tropische temperaturen zijn soms wel gemeten. Warme dagen met meer dan 20 graden en zomerse dagen met meer dan 25 graden waren er wel veel meer dan normaal. De herfst was zacht: de op drie na de zachtste sinds tenminste 1901. Vooral november was een uitzonderlijk zachte maand waarin de winter nog op afstand bleef.’ (bron:knmi)

Met de koude van eind december en begin januari zijn wij erg benieuwd naar de verloop van het weer in aankomend groeiseizoen. Wordt het een zacht voorjaar, of zal de koude zorgen voor een late start?
De weersvoorspellingen van vorige week heeft er ons toe gebracht een enigszins winterhard pakket voor deze week samen te stellen: geen ‘blad’ in het pakket zoals jullie veelal gewend zijn, maar meer robuustere groenten. Binnenkort hopen we wel weer boerenkool in het pakket te kunnen stoppen; onduidelijk is echter hoe deze uit de vorst- en sneeuwperiode te voorschijn komt.

*****

Met het aanhoudende winterse weer van vorige week hebben wij - net als met de gewijzigde Kerstlevering - gebruik gemaakt van ons email-adressenbestand. Email biedt een snelle, accurate manier om jullie op de hoogte te stellen van gewijzigde omstandigheden in de leveringen.
Mocht U wel een email-adres bezitten, maar mutaties via de telefoon doorgeven (of altijd het pakket op vakantie laat gaan bij buren, vrienden of kennissen) dan kan het zijn dat wij nog niet over U email-adres beschikken. Wanneer U de extra berichtgevingen op prijs stelt, laat ons dan via info@hoogekamp.nl u email-adres weten.