Meelevertje 16 augustus 2012

De meelevers krijgen een ‘vakantie-tintje’ - normaal van de hand van Reni zullen de aankomende weken deze afwisselend/om toerbeurt geschreven worden door de verschillende leden van het tuin-team. Jullie worden zo meegenomen in persoonlijke verhalen, favouriete groentegewassen en uitstapjes op de tuin…. ! Wekelijks verschijnt er een potretfoto op Twitter van de schrijver.

* * *

En dan is het nu eindelijk tijd voor mijn meelevertje! Ik ben Frank van Wijngaarden en werk gemiddeld 2 dagen in de week als stagiair bij de Hooge Kamp.

Behalve als stagiair op de Hooge Kamp werk ik 15 jaar in de IT als ontwikkelaar en adviseur op het gebied van geografische informatiesystemen. Nadat het al een jaar of 10 kriebelde, ik wilde ‘iets met eten en drinken’ doen, heb ik 2 jaar geleden de knoop doorgehakt. Op een open dag in september 2010 heb ik Reni aangesproken en gevraagd of ik op de Hooge Kamp mocht komen snuffelen. Het verbouwen van groenten leek me heel erg leuk, maar het leek me verstandig dit eerst maar eens te onderzoeken voordat ik mijn baan zou opzeggen. Vanaf november 2010 ben ik 1 dag per week komen snuffelen en na een paar maanden was ik er wel achter dat hier meer van wilde. In september 2011 ben ik begonnen met de deeltijd opleiding BD landbouw aan de Warmonderhof en vanaf dat moment ben ik 2 dagen per week officieel stage gaan lopen bij de Hooge Kamp.

Op mijn eerste schooldag werd me gevraagd wat mijn favoriete groente is. Daar kon ik geen antwoord op geven. Er zijn zoveel soorten groenten die fantastisch zijn. Op dit moment zijn dat bijvoorbeeld de spekbonen, snijbonen en super lekkere tomaten, nog even geduld en dan is de suikermaïs klaar en straks in het najaar die prachtige pompoenen. Snijbiet moet ik ook nog even noemen. Héél mooi om te zien en heerlijk zo gestoofd of in combinatie bijvoorbeeld met linzen en tomaten. Vorige maand was ik jarig en heb ik voor mijn verjaardag het kookboek ‘Plenty’ van Yotam Ottolenghi gekregen. Een heerlijk kookboek met alleen maar groenterecepten.

Het was er nog niet van gekomen, maar afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zo ver. Ik heb meegewerkt op de markt in Arnhem. Een hele leuke dag. Vooral leuk om met klanten te praten over de wat minder gangbare groen-ten als spekbonen, patissons en zapallito’s, en het verschil tussen die ene tomaat en die andere. Wel een pittige dag, om 5:30 stond ik bij de Hooge Kamp om met de bus mee te rijden naar Arnhem, om 18:30 waren we terug.

Maandag stond in het teken van grote oogstklussen. Een enorme bult bonen en heel veel heerlijke tomaten, met medewerking van één van de pakketklanten die vorige week ook al twee dagen had meegedraaid. Ook hebben we de eerste raja aardappels gerooid. Verder heb ik samen met Roel geschoffeld in de kolen. Roel bestuurde de trekker en ik zat achterop in een stoeltje met een soort fietsstuur in mijn handen om de schoffels precies tussen de plantjes door te manoeuvreren.

Dinsdag hebben we het hele veld met knolselderij gewied en geschoffeld. Als het goed is zal het gewas de bodem nu snel bedekken, waardoor onkruid minder kans krijgt. De rest van de week zal o.a. in het teken staan van…bonen!

En dan nog een paar van mijn favoriete recepten. Een hele simpele met tomaten en al vast eentje voor straks als de suikermaïs klaar is.

Pasta met verse tomaten en basilicum
Bij ons thuis ontstaan als het ideale vakantie-eten omdat het zo lekker, eenvoudig en snel is.
Bak een gesnipperd uitje en een teentje knoflook in wat olijfolie. Voeg in stukjes gesneden (cherry)tomaat toe. Doe dit in een paar etappes, dan koken de eerste tomaten een beetje stuk en vormen de saus, de laatste tomaten blijven bijna heel en smaken heel fris naar verse tomaat. Voeg ten slotte blaadjes basilicum en naar wens peper en zout toe. Een druppeltje balsamicoazijn er in is ook erg lekker. Kook ondertussen de pasta en voeg ten slotte alles samen. Voor de niet-vegetariërs is het ook erg lekker een gerookt spekje mee te bakken of aan het einde wat gerookte zalm toe te voegen.

Maïsrisotto
Ik kon het exacte recept zo gauw niet vinden, dus het is een beetje uit de losse pols.
Kook 2 maïskolven ‘in de schil’ gaar. Gebruik het kookvocht om een groentebouillon of kippenbouillon te maken en maak daarmee een basisrisotto. Haal de maïskorrels van de kolven af. De helft van de korrels gaat heel door de risotto, de andere helft wordt gepureerd met wat Parmezaanse kaas en een scheutje melk en gaat op het einde door de risotto. Garneren met een fijn gesneden bosuitje.

Eet smakelijk!!!

Frank